Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1944

Vitemöllegatan 1C

Nobeltorget Malmö

Smart planerad etta det perfekta studentboendet!

I ett stadsnära läge intill Nobeltorget finner du denna smart planerade etta med en praktisk kokvrå, ett rymligt allrum med plats för både säng och soffa, ett trevligt badrum samt en välkomnande hall. Här bor du med utmärkta kommunikationer och närhet till tågstationen, vilket gör det enkelt att ta sig till både Lunds och Malmös universitet. Det här är ett boende du inte vill missa!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 23.0 m2
Rum: 1 rum och kokvrå
Våningsplan: 0.5 av 0, hiss finns
Kommun: Malmö
Område: Nobeltorget
Byggår: 1944
Månadsavgift: 2682 kr/mån
inkl. värme, VA, kabel-TV. 99 kr för bredband tillkommer.
Pris: 695 000 kr

Visningar

Söndag 20 Juli
Kl 15:00 - 15:30

Ansvarig Mäklare

Ronja Karlsson Törnborg Registrerad Fastighetsmäklare 076-0266335 Läs mer om mig

Extra Kontaktperson

Annika Rosenberg Registrerad fastighetsmäklare 0737-888809 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

Under 1940-talet infördes statlig långivning eftersom man ansåg att alla, oavsett samhällsklass skulle ha en funktionell bostad. Resurserna var dock fortfarande små och 2-rummaren var den vanligaste familjebostaden. Sakta men säkert började man för första gången på allvar diskutera biltrafik och bilens plats i villaområden. Stadsplaneringen utgick från rationella principer för infrastrukturen som en grundläggande förutsättning. Arkitekturen ändrades också från stilriktiga funkishus till en mjukare och mer traditionell stil. Prioriteten var att bostaden kunde brukas på bästa möjliga sätt, vilket innebar att fasadens komposition fick en underordnad betydelse.

Skillnaderna från funktionalismen kanske inte alltid var så stora, men ofta fullt märkbara. Spritputsen, en grovkornig puts som användes under 1890-talet började användas under decenniets andra hälft. Fasaderna målades ofta i mättade nyanser som kombinerades med omfattningar i vit slätputs. Småhusens fasad kunde även vara i trä och fönstren placerades något indragna i fasaden. Sadeltaket var vanligast. Tegel blev återigen vanligt, men framförallt på offentliga byggnader. Fasaderna saknade i allmänhet dekorationer och fönstren bestod av övervägande del av enkla tvåluftsfönster utan spröjs.

Interiört var lägenheterna rymligare och inte lika kompakta som på 1930-talet. Finrummet ifrågasattes och bostadsvaneundersökningar visade att det ofta stod oanvänt. Därav blev det viktigt att köket kunde rymma en matplats, vilket också är den största skillnaden från funkis. Golven täcktes ofta av linoleummatta men det blev desto vanligare med vinylplattor som lades i schackmönster. I vardagsrummet lades stavparkett av ek eller bok.

En av Malmös mest kända byggnader som stod färdigbyggd under denna tidsperiod var Stadsteatern belägen på Östra Rönneholmsvägen 20. Byggnaden kombinerar funktionalistisk uppdelning i flera byggnadsvolymer för olika ändamål med ett monumentalt formspråk av klassiska drag, särskilt den magnifika entréfasadens marmorklädda pelare.

Interiör

Vitemöllegatan bjuder på charmigt boende i ett levande kvarter nära Nobeltorget, där gröna parker möter stadens puls. Här bor du med närhet till både restauranger, caféer och smidiga kommunikationer.

Hall:

En halv trappa upp möts du av en rymlig hall med vita väggar och grå plastmatta i stenmönster. Här finns plats för avhängning och möjlighet att inreda med skoställ.

Kokvrå:

Till höger om hallen ligger den praktiska kokvrån, med samma grå golv och vita väggar som i hallen. Köksinredningen är vit med ett svart överskåp och erbjuder gott om förvaring. Ovanför den ljusa bänkskivan sitter ett dekorativt blått mosaikkakel. Kokvrån är utrustad med rostfri diskho, kyl/frys, kolfilterfläkt samt en portabel ugn och spis. Ett fönster vetter mot gatan, och det finns goda möjligheter att installera en fristående ugn och spis om så önskas. Här finns även ett utfällbart bord som kan användas som extra arbetsyta eller som matbord för två personer.

Badrum:

Till vänster ligger badrummet med vita målade väggar samt klinker och kakel i vitt. Badrummet bjuder på ett stort badkar, WC, tvättställ och spegel.

Vardagsrum/sovrum:

Rakt fram ligger lägenhetens största rum, där två stora fönster med stenfönsterbräden släpper in generöst med ljus. Rummet har vita väggar med en beige fondvägg och laminatgolv. Här finns en garderob med goda förvaringsmöjligheter. Rummet rymmer gott om plats för säng, sängbord, soffa, soffbord eller en matplats om så önskas.

Fakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 23.0 m2
Rum: 1 rum och kokvrå
Våningsplan: 0.5 av 0, hiss finns
Energideklaration: Utfärdad 2019-06-28
Primärenergital: 178 kWh/m2 och år (F) Energiförbrukning ATEMP: 147 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1944
Övrigt: Säljaren disponerar ett källarförråd samt ett större vindsförråd.
Pris: 695 000 kr
Månadsavgift: 2682 kr/mån
inkl. värme, VA, kabel-TV. 99 kr för bredband tillkommer.
Andelstal: Andel i förening 0.8184 %
Andel av årsavgiften: 0.8184 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 1 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 2880 kr/år,
  • Försäkring: 1800 kr/år,
TOTALT: 4680 kr/år
Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning:
164 727 kr
Kommentar till nettoskuldsättningen: Uträkning har skett enligt följande med inhämtade uppgifter från årsredovisningen för 2023/2024 (Lång- och kortfristiga skulder – avräkningskonto HSB Malmö - skattekonto - andel HSB Malmö)*bostadsrättens andel av de totala årsavgifterna. (22 296 547 - 1 924 658 - 242 454 - 1 500) * 0,008184 = 164 727
Tillträde: Enligt överenskommelse.

Föreningen

Hsb Brf Kastanjen I Malmö

Allmänt

HSB Bostadsrättsförening Kastanjen är en äkta bostadsrättsförening bestående av 70 lägenheter, samtliga upplåtna med bostadsrätt, samt en lokal. Föreningens byggnader uppfördes år 1944 och föreningen äger marken.

Antal lägenheter: 70
Antal lokaler: 1
Äger föreningen marken? Ja
Överlåtelseavgift: 1470 kr
Pantsättningsavgift: 588 kr
Ekonomi

Årsavgiften höjdes 2025-01-01 med +8 %. Räntor och underhållsplan är motiveringen för höjningen.

Renovering och underhåll

1988–1990: Bytte ut samtliga fönster till tvåglas isoleringsfönster, installation av hiss i samtliga trapphus, byggde nya tvättstugor, bytte elstammar i hela fastigheten.
1997: Renoverade balkonger.
1997: Renoverade samtliga tak.
2009: Byggde ett miljöhus på gården.
2010: Miljöhus.
2013: Relining av avloppen.
2013: Fönsterventiler (som också kallas spaltventiler).
2014: Total fasadrenovering.
2015: Relining av avloppen (bottenplan).
2015: Ny miljövänlig trapphusbelysning och LED.
2015: Gemensam el.
2016: Fasadarbete, plåtarbete, odlingar i pallkragar på tomten.
2016: Relining av hela avloppssystemet.
2016: Dränering av stuprör.
2016: Friköp av tomtmarken.
2017: Målning av entréerna.
2019: Målning av källarfönster och nytt mutterpaket på tre av hissarna.
2021: Målning av plank och installation av kameror på parkeringen.
2022: Uppgradering av hissar.

Planerade underhåll:
Föreningen följer en underhållsplan på fem år med löpande åtgärder för att säkerställa fastighetens skick och energieffektivitet. Under 2025 planerar man bland annat att förbättra energiklassen, renovera husets sockel och genomföra OVK-besiktning. Under kommande år ingår även större insatser såsom byte av värmeledningar, hissar och låssystem. Föreningen överväger dessutom att installera solceller på fastigheten som en del av sitt hållbarhetsarbete.

Parkering

P-platser som hyrs ut av föreningen uppgår till 30 stycken. Kostnaden för en p-plats är 250 kr per månad. Vid intresse ställer man sig i kö hos föreningen.

Kabel-TV och bredband

TV och bredband levereras av Tele2 och Ownit. Tele2s basutbud med 18 TV-kanaler samt bredband via Ownit med en hastighet på 100/100 Mbit/s ingår genom ett obligatoriskt tillägg om 99 kronor/månad. Önskas snabbare bredband finns alternativ om 500–1000 Mbit/s för 199 kronor/månad.

Övrigt

I föreningen finns en stor, lummig innergård. Här finns grillplats och sittmöbler för föreningens medlemmar att nyttja. Det finns även cykelställ utanför husen och på innergården.
I varje huskropp i föreningen finns en gemensam tvättstuga som är belägen i källaren och utrustad med vardera två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkrum och mangel.
Föreningen har gemensam el och elförbrukningen faktureras tillsammans med månadsavgiften.
Bostadsrättstillägget för hemförsäkringen ingår i månadsavgiften.
I föreningen finns tillgång till ett hobbyrum och ett cykelrum som kan användas utan kostnad.

Besök gärna föreningens hemsida för mer information:
https://www.hsb.se/malmo/brf/kastanjen/om-foreningen/valkommen-till-hsb-brf-kastanjen/

Planritning

Planskiss

Område

Allmänt

Nobeltorget ligger där Nobelvägen möter Amiralsgatan och har på senare år blivit en av Malmös mest eftertraktade stadsdelar. Här bor du med närhet till city och promenadavstånd till både Folkets Park, Möllevången och Pildammsparken.

Torget anlades 1932 och kallades tidigare Nobelplan. Det har rustats upp och är idag ett livfullt torg med butiker, matbutiker, caféer och restauranger. Atmosfären är avslappnad med tydlig kvarterskänsla.

På Vitemöllegatan bor du lugnt men centralt, bara ett kvarter från torget. Citytunneln vid Triangeln når du till fots på några minuter. För dig som pendlar till Lund eller studerar vid Malmö universitet finns goda tåg- och bussförbindelser.

Här finns även flera grönområden, och gillar du torghandel är Möllevångstorget inte långt bort. Bebyggelsen i området består främst av hus från 1930-talet och framåt. Ett utmärkt läge för dig som vill bo nära allt men ändå utanför den mest intensiva stadskärnan.

Kommunikation

Precis intill Nobeltorget avgår stadsbussarna 3, 5 (superbussen) och 32 med regelbundna avgångar till city och andra delar av staden. Härifrån är det endast cirka 15–20 minuters promenad till Citytunneln och stationen Triangeln, vilket gör det perfekt för pendlaren. Studenten tar sig via cykel till Malmö universitet på 15 minuter, och vill du istället resa till Lunds universitet finns täta buss- och tågförbindelser. Den bilburne tar sig smidigt ut på Ringvägen och motorvägarna.

Parkering

I området råder boendeparkering. Anmälan görs genom www.malmo.se.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Grip Fastighetsmäkleri garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Grip Fastighetsmäkleri tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

SIDOTJÄNSTER
Fastighetsmäklaren får en indirekt administrationsersättning från Hemnet vid förmedling av sidotjänsten Hemnet Bas. Ersättningen utgör 30% av fakturerat belopp exklusive moms. Vid förmedling av tilläggsprodukter från Hemnet såsom Raketen, Hemnet Plus och Hemnet Premium kan det även utgå en indirekt ersättning om 30-50% av de fakturerade beloppet exklusive moms till fastighetsmäklaren.

Dokument