Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1898

Föreningsgatan 43A

Rörsjöstaden Malmö

Smakfullt renoverad tvåa med tre meter i takhöjd, låg avgift och fina detaljer anno 1898!

På andra våningen, bakom den fina, rödteglade fasaden ligger denna tvåa som under de senaste åren renoverats på smakfullt sätt med byggåret 1898 i beaktning. Lägenheten bjuder på renoverat kök i vitt i öppen planlösning mot vardagsrummet, renoverat badrum med fina detaljer, gårdsvänt sovrum och luftig, möblerbar hall. Här finns vackra detaljer från sent 1800-tal såsom stuckatur, tre meter i takhöjd, vitpigmenterade brädgolv och fina spegeldörrar. Stabil och välskött bostadsförening med väldigt låg avgift, låg belåning, de tunga renoveringarna gjorda och inbjudande gård. Välkommen på visning!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 46.5 m2
Rum: 2 rum och kök
Våningsplan: 2 av 4, utan hiss
Kommun: Malmö
Område: Rörsjöstaden
Byggår: 1898
Månadsavgift: 2032 kr/mån
inkl. värme, VA, obligatoriskt tillägg om 185 kronor för bredband tillkommer.

Såld

Ansvarig Mäklare

Annika Rosenberg Registrerad fastighetsmäklare 0737-888809 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

Det var arkitekten A.O. Berglund som ritade byggnaden som 1898 uppfördes på fastigheten Judith 7.

Kring sekelskiftet 1900 introducerades den stil som ute i Europa kallades Art Nouveau, som istället benämndes Jugend i Sverige. Den främsta inspirationskällan till Jugendstilens arkitektur var naturens organiska mjukhet men även en engelsk stil kallad Art and Craftsrörelsen som påverkade arkitekturens utformning. Liksom andra konstnärliga nyorienteringar kan Jugend ses som ett avståndstagande från föregående epok. Arkitekter och formgivare hade tröttnat på nybarock, nyrokoko och nyrenässans vilket resulterade i att Jugend blev en motreaktion.

Det var framförallt via Berlin som engelska, fransk-belgiska och österrikiska jugendformer anlände till Malmö. Exteriöra kännetecken är framförallt ornament med växtrankor och böljande former. Fastigheterna byggdes med branta tak och hög resning med tegel eller falsad plåt. Asymmetriska och varierande, men oftast höga fönster eftersträvades med en mjuk överdel och svängd form. Rutorna var ofta småspröjsade i fönstrets övre del och ospröjsade under tvärposten. Fasaderna var ofta putsade i ljusa färger med en grovhuggen sockel i natursten.

Interiör

I populära Rörsjöstaden med närhet till Kungsgatans promenadsvänliga allé och mysiga caféer ligger denna vackra byggnad som uppfördes 1898. Innanför portarna välkomnar den inbjudande innergården med gemensamma utemöbler och grönska. På andra våningen ligger denna tvåa som under det senaste året renoverats varsamt och tidsenligt med lyckat resultat. Här finns snyggt kök i vitt i öppen planlösning mot vardagsrummet, rofyllt sovrum med utsikt över föreningens innergård, smakfullt renoverat badrum (kvalitetsdokument finns) med dusch samt hall med plats för både förvaring och möblering. Välkommen!

Hall:

Bakom de dubbla entrédörrarna med fina glaspartier välkomnar hallen med släta väggar i den vackra gråvita kulören Tidlös och vitpigmenterat, mattlackat brädgolv. Här finns plats för avhängning och goda förvaringsmöjligheter erbjuds i de tre garderoberna. Till höger har den vackra tegelväggen tagit fram och här finns plats att möblera med till exempel skänk eller arbetsplats.

Kök och vardagsrum:

Från hallen nås köket i öppen planlösning mot vardagsrummet. Här är väggarna släta, i samma fina ljusa kulör som i hallen, golvet kläds av samma fina vitpigmenterade brädgolv som är vitpigmenterat, de två stora fönstren bjuder på ett fint ljusinsläpp och i taket sitter vacker stuckatur anno 1898. Köket renoverades precis som övriga lägenheten 2020 och har snygg inredning i vitt med tidsenliga detaljer såsom falsat kakel i halvförband och tidsenliga beslag i krom samt svart. Den svarta bänkskivan erbjuder bra arbetsytor, avlastningsytor samt sittplats eller TV-bänk på en smart bänk med underliggande förvaring. Här finns inbyggnadskyl/frys, induktionshäll, inbyggnadsdiskmaskin, varmluftsugn och kolfilterfläkt. Samtliga vitvaror är från Siemens -2019. Rummet erbjuder plats att möblera med soffa, soffbord och matplats.

Badrum:

Badrummet som nås från hallen renoverades 2020 (kvalitetsdokument finns). Väggarna är helkaklade i vitt kvadratiskt kakel som löper i halvförband och på golvet ligger svart, hexagonformat klinker från Byggfabriken. Badrummet har vägghängd wc, tvättställsmöbel, spegel, en smart inbyggd hylla, duschhörna med takdusch och belysning i form av snygg lampa från Byggfabriken samt infällda, dimbara spotlights.

Sovrum:

Bostadens rofyllda sovrum har samma fina gråvita färg på väggarna, samma fina vitpigmenterade brädgolv, fönster som vetter mot den lugna gården och stuckatur som smyckar taket. Rummet erbjuder plats att möblera med dubbelsäng, nattduksbord och goda förvaringsmöjligheter erbjuds i klädkammaren samt i de två garderoberna.

Fakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 46.5 m2
Rum: 2 rum och kök
Våningsplan: 2 av 4, utan hiss
Energideklaration: Utfärdad 2019-06-18
Primärenergital: 134 kWh/m2 och år (E) Energiförbrukning ATEMP: 111 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1898
Övrigt: Säljaren disponerar idag över ett vinds- och ett källarförråd.
Månadsavgift: 2032 kr/mån
inkl. värme, VA, obligatoriskt tillägg om 185 kronor för bredband tillkommer.
Andelstal: Andel i förening 1.92 %
Andel av årsavgiften: 2.01874 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 1 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 3600 kr/år,
  • Försäkring: 1500 kr/år,
TOTALT: 5100 kr/år
Kommentar driftskostnad:
Driftskostnaderna är uppskattade schablonkostnader och kan komma att variera för nästa ägare.
Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning:
145 048 kr
Kommentar till nettoskuldsättningen: Kommentar till bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning: Uträkning ar skett enligt följande med inhämtade uppgifter från årsredovisningen för 2022 (Lång- och kortfristiga skulder - skattekonto -klientmedel - räntekonto)*bostadsrättensandel av de totala årsavgifterna. (7 754 506 - 569 413)*0,0201874 = 145 048
Tillträde: Enligt överenskommelse.

Föreningen

Bf Rörsjöhus upa

Allmänt

Bostadsföreningen Rörsjöhus upa består av 26 lägenheter och 3 lokaler. Föreningens byggnad uppfördes 1898 och har adresserna Föreningsgatan 43A-B och Löjtnantsgatan 14. Föreningen äger marken.

Antal lägenheter: 26
Antal lokaler: 3
Äger föreningen marken? Ja.
Överlåtelseavgift: 2006 kr
Pantsättningsavgift: 860 kr
Ekonomi

Föreningen har mycket god ekonomi och låg belåning. Föreningen genomförde en höjning av årsavgiften (utgjorde 1418 kronor av avgiften) med 5% och värmetillägget (utgjorde 418 kronor av avgiften) med 30% den 1 januari 2024.

Renovering och underhåll

Följande renoveringar är genomförda:
Taket lades om på 1980-talet.
Fjärrvärme installerades 1991.
Pannrummet renoverades 1992.
Innergården rustades upp 1993.
Elstambyte genomfördes 2000.
Skorstenarna renoverades 2000.
Ytterdörrar och källarfönster renoverades 2002.
Balkongerna renoverades och fasadrenovering samt omputsning genomfördes 2003.
Trapphusen renoverades 2004.
Fönstren renoverades 2005.
Avloppsspolning genomfördes 2008.
Energibesiktning genomfördes 2009.
Tilläggsisolering av fönster genomfördes 2010.
Installation av bredband via fiber 2011.
Avloppsrelining genomfördes 2011.
Råttstopp installerades på Föreningsgatan 2011.
Trapphusmålning genomfördes 2011-2012.
Fönstermålning mot innergården genomfördes 2011.
Ventiler till värmesystemet byttes 2012.
Filmning av bottenavloppet gjordes 2013.
Sotning och kontroll av fungerade kaminer och kakelugnar genomfördes 2013.
Trädäck byggdes 2014.
Lokalernas fönster målades och renoverades 2014.
Ny torkanläggning installerades 2015.
Ventilationsfläkt installerades i tvättstugan 2016.
Innergården rustades upp och automatiskt bevattningssystem installerades 2016.
Dörrarna till innergården samt portarna till samtliga entréer målades om 2016.
Tvättstugan renoverades 2017.
Råttstopp installerades i gårdshuset 2017.
Ytterdörr till innergården byttes 2018.
Frånluft installerades i tvättstugan 2018.
Portsystemet byttes ut 2019.
Fasaden på bottenplan renoverades 2020.
Plåttaket målades 2020.
Byte av vattenstammar genomfördes 2021.
OVK genomfördes 2021.
Byte av värmeväxlare, termostater och injustering av värmesystemet genomfördes 2021.

Kommande renoveringar:
Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig långt fram i tiden. Föreningen har inga större renoveringar planerade de närmaste åren.

Kabel-TV och bredband

Kabel-TV levereras av Telenor (basutbudet ingår i månadsavgiften). Bredband levereras av Ownit. Bredband med en hastighet om 1000/1000 MBit/s betalas genom ett obligatoriskt tillägg till månadsavgiften om 185 kronor/månad.

Övrigt

Föreningen har en grönskande innergård med trädäck med gemensamma utemöbler. På innergården finns även cykelparkering. I källaren finns cykelförråd.

På innergården finns tvättstugan som är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare och torkrum.

Besök gärna föreningens hemsida för mer information:
https://varbrf.sbc.se/rorsjohusupa

Planritning

Planskiss

Område

Allmänt

Rörsjöstaden är en central stadsdel i Malmö city som karakteriseras av vackra byggnader med anor från 1800-talet. Området var från en början en grund sjö, Östra Rörsjön, belägen utanför Malmös fästningsverk. I takt med att stadsdelen växte dikades sjön ut för att ge plats åt stadens expansion. Därav uppkom namnet Rörsjöstaden.
Många av lägenheterna är välbevarade med vacker kraftfull arkitektur, enastående trapphus och tidsenlig stuckatur. De allra äldsta byggnaderna finner du på Löjtnantsgatan, Kommendörsgatan och Kornettsgatan.

Här bor du mitt i centrala Malmö men trots det är Rörsjöstaden en grönskande stadsdel. Vad sägs om en härlig promenad i den lummiga allén längs med Kungsgatan? I anslutning hittar du även populära Rörsjöparken och närhet till kanalen som rinner genom Malmö.

När det är dags för en bit mat rekommenderar vi på Grip restaurangen T-Bone för köttälskaren, Sushido för sushiälskaren och Café Element för den fikasugne. Det finns gott om guldkorn. För den kulturintresserade är S:t Pauli kyrkan som är uppförd 1882 värt ett besök.

För barnfamiljer kan det vara bra att veta att Rörsjös förskola och Rörsjöskolan samt S:t Pauli gymnasium finns i knutarna.

Kommunikation

En av fördelarna med att bo Rörsjöstaden är kommunikationsmöjligheterna. Trots promenadavstånd till det mesta så är utbudet av kollektivtrafik utomordentligt bra. I området finns stationen Stadshuset där flertalet stads- och pendlarbussar avgår. Värnhemstorget som är en stor knutpunkt för bussar ligger nära till hands. För dig som pendlar med tåg så är det promenadavstånd till både Centralstationen och Triangeln. Där finner du både Pågatåg och Öresundståg som på bara en kort stund tar dig över sundet till Köpenhamn.

Motorvägen utgår två kvarter härifrån. Det gör att du kommer ut på inre ringvägen inom fem minuter, vilket underlättar för den som vill åka både norr och söderut.

Parkering

Bilen parkeras företrädesvis på gatorna i området där det råder boendeparkering, kontakta Gatukontoret för mer information.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Grip Fastighetsmäkleri garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Grip Fastighetsmäkleri tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

SIDOTJÄNSTER
Fastighetsmäklaren får en indirekt administrationsersättning från Hemnet vid förmedling av sidotjänsten Hemnet Bas. Ersättningen utgör 30% av fakturerat belopp exklusive moms. Vid förmedling av tilläggsprodukter från Hemnet såsom Raketen, Hemnet Plus och Hemnet Premiun kan det även utgå en indirekt ersättning om 30-50% av de fakturerade beloppet exklusive moms till fastighetsmäklaren.

Dokument