Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1930

Amiralsgatan 40

S:t Knut Malmö

Genuint vacker funkkistvåa invid Sankt Knuts torg!

I en fin funkisfastighet på tredje våningen i Sankt Knuts trevliga kvarter ligger denna trivsamma lägenhet med mycket originalcharm. Bostaden bjuder på genomgående planlösning, stora fönster, generös takhöjd och lättmöblerade rum. Här finns också bevarat originalkök, genuina snickerier och vackra originalgolv som löper längs med hela lägenheten. Lägg där till goda förvaringsmöjligheter som inbyggt skafferi och walk in closet. Här bor du i trevliga kvarter, i en välskött förening med låg belåning. Varmt välkomna på visning!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Andel i bostadsförening
Boarea: 60.0 m2
Rum: 2.5 rum och kök
Våningsplan: 3 av 4, utan hiss
Kommun: Malmö
Område: S:t Knut
Byggår: 1930
Månadsavgift: 2209 kr/mån
inkl. värme, VA, Kabel-TV och bredband

Såld

Ansvarig Mäklare

Emelie Mäntynen Registrerad Fastighetsmäklare 0768-672042 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

Arkitekten Fritz Österlind (1885-1959) fick 1930 i uppdrag att rita byggnaden som skulle uppföras på kv Pilen 5. Österlind utbildade sig till möbelsnickare vid Tekniska Yrkeshögskolan i Malmö och gick 1910 ut med byggmästarebetyg. Därefter studerade Österling arkitektur vid Kunstakademin i Köpenhamn. Redan 1907 började han som ritbiträde hos Ewe & Melin och blev Carl Melins närmaste man. Österlind startade sedan eget arkitektkontor. Fritz Österling var en av de mest produktiva arkitekterna i Malmö runt år 1930 och uppförde främst flerbostadshus och villor. Han arbetade även med att utforma gravstenar för en stenhuggerifirma, urnor för ett konstgjuteri och var dessutom verksam som lärare i byggnadslära och ritning, både vid Tekniska Läroverket och Tekniska Yrkesskolan.
Österlind har ritat många flerfamiljshus i Malmö, bland annat i stadsdelarna Gamla Staden, Dalaplan, Davidshall, S:t Knut, Västra Sorgenfri, Möllevångstorget, Triangeln och Slottsstaden. Dessutom ritade han biografen Metropol i sin födelseort Hörby, två hyreshus i Lund och han har engagerad som kontrollant och administratör när Försäkringsbolaget Trygg uppförde sin stora byggnad på Gustaf Adolfs Torg år 1937. Efter andra världskriget sysslade Österlind främst med fastighetsförvaltning och administration.

Interiör

Torget på Sankt Knut anlades i början av 1900-talet och är idag en charmfull och levande plats. Runt knuten, några meter in på Amiralsgatan, finner du fastigheten Pilen 5 där föreningen Pilen huserar. När du kliver in genom porten och går med raska steg upp till tredje våningen, välkomnas du av en karaktäristisk bostad som glänser med bevarade originaldetaljer. Som boende här erbjuds dessutom en välplanerad funkislägenhet med originalplanlösning och fönster mot både gata och grönområde. Engagerade medlemmar har även tillsatt en grupp som ska se över olika alternativ för att bygga balkong till lägenheterna. Lägg där till en välskött förening med mycket låga avgifter!

Hall:

Välkomnande hall med plats för hatthylla och skoställ. På golvet ligger tidsenlig parkett och väggarna är målade i grönt och vitt.

Kök:

Det genuina köket är klassiskt inrett med vita skåpluckor och lådor i original med två rader kakel som skiljer diskbänk och överskåp. Diskbänken är i rostfritt stål med dubbel diskho och här finns även ett rymligt, inbyggt skafferi samt städskrubb. Den maskinella utrustningen består av äldre gasspis, kolfilterfläkt, diskmaskin, kyl och frys. Nymålat brädgolv i original, fönster som vetter ut mot den lugna innergården och fondvägg i turkos kulör.

Sovrum:

Det rofyllda sovrummet ligger med lugnt gårdsläge och är ett väl tilltaget rum med plats för stor dubbelsäng, nattduksbord och garderob. Väggarna har en vacker grå kulör, taket pryds av en vacker lamprosett och på golvet ligger parkett i ek. Härifrån nås även den stora klädkammaren som erbjuder mycket förvaring.

Halva:

Detta är en mysig och social del av lägenheten som idag används som matsal. Väggarna är smakfullt målade i mörkgrått och på golvet löper samma parkett tröskelfritt från hallen.

Vardagsrum:

Vardagsrummet är rymligt och ljust med helt insynsskyddat läge, trots det stora fönsterpartiet. Det är lättmöblerat och ger plats för stor soffgrupp eller annat möblemang, om så önskas. Väggarna är ljusa och i taket finns en fin lamprosett. På golvet ligger ekparkett.

Badrum:

Direkt till höger från hallen nås badrummet som har vita kaklade väggar med schackrutig klinker. Rummet har dusch, handfat, wc och spegelväggskåp.

Fakta

Bostadstyp: Andel i bostadsförening
Boarea: 60.0 m2
Rum: 2.5 rum och kök
Våningsplan: 3 av 4, utan hiss
Energideklaration: Utfärdad 2010-03-12

Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1930
Övrigt: Till lägenheten hör ett källarförråd.

Lägenhetsförteckning:
Lägenheten är registrerad som 2 rum och kök om 56 kvadratmeter. Ny uppmätning via Anticimex 4/10 2017 angav 60 kvadratmeter.
Månadsavgift: 2209 kr/mån
inkl. värme, VA, Kabel-TV och bredband
Andelstal: Andel i förening 2.06854 %
Andel av årsavgiften: 1.98865 %
Tillträde: Enligt överenskommelse

Föreningen

Bf Pilen u.p.a.

Allmänt

Bostadsföreningen Pilen u.p.a. bildades 1930 samtidigt som byggnaden uppfördes och består av 38 lägenheter. Föreningen äger fastigheten Pilen 5 och har adresserna S:t Knuts torg 1 och Amiralsgatan 40.

Antal lägenheter: 38
Äger föreningen marken? Ja
Överlåtelseavgift: 1120 kr
Pantsättningsavgift: 448 kr
Ekonomi

Föreningen har mycket god ekonomi och är lågt belånad. De genomför årligen mindre avgiftshöjningar för att hålla jämna steg med inflationen och för att kunna följa den underhållsplan som upprättats. Inga stora höjningar planeras. Man har inte sett några stora avgiftshöjningar på många år.

Renovering och underhåll

Följande renoveringar är genomförda:
2005 - installation av säkerhetsdörrar
2007 - elrenovering
2009 - relining av avloppsstammar
2011 - byte av tappvattenstammar
2012 - byte av tvättmaskiner
2014 - målning av entrépartier och sockel fasad
2014 - byte av fjärrvärmeväxlare
2014 - installation av fastighetsboxar
2015 - byte av tvättmaskin

Kommande renoveringar:
Föreningen undersöker möjlighet för medlemmarna att bygga balkonger. Inga beslut är fattade, men föreningen är positivt inställd till att förslag tas fram.
Föreningen planerar att måla trapphusen, detta komma sannolikt att genomföras under hösten 2017.
Längre fram planeras renovering av fogarna och under hösten kommer beslut om större renoveringar fattas.

Övrigt

Föreningen har en mysig innergård med grönska, gemensamma utemöbler och grill. Här finns även cykelparkering.
Från gården nås tvättstugan som ligger i källaren. Tvättstugan är utrustad med tre tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och torkrum.
I källaren finns även ett hobbyrum.
Bostadsrättstillägget för hemförsäkringen ingår i månadsavgiften.

Planritning

Planskiss

Område

Allmänt

Sankt Knut upplevs av många som en liten stad i staden och präglas av trädgårdar samt grönska. Området är väldigt lugnt trots sitt centrala läge och mycket gemytligt. Stadsdelen välkomnar med sina pampiga 20-talsfasader och charmerar med de låga Kulturhusen. Runt Sankt Knuts Torg ligger flera populära caféer, restauranger och små affärer. På andra sidan Amiralsgatan ligger omtyckta Folkets Park och i området ligger Sankt Pauli kyrkogårdar som många nyttjar för promenader eller joggingturer. I området ligger flera förskolor och även grundskolan Sorgenfriskolan. Vi på Grip rekommenderar sushi från prisbelönta Saiko, bröd och bakverk från Söderberg & Sara, blominköp på Florera och en bit mat på populära Spoonery.

Kommunikation

Härifrån tar man sig enkelt över hela stan med både buss, bil och cykel. Pendlaren promenerar till stationen Triangeln på cirka tio minuter och Malmö city ligger på bekvämt gång- samt cykelavstånd. I området stannar flera stadsbussar och inte långt härifrån avgår flertalet pendelbussar. Den bilburne tar sig enkelt ut på motorvägarna.

Parkering

Boendeparkering råder i området, kontakta gatukontoret för mer information. Det finns även flera garage i stadsdelen, bland annat har PMalmö två garage på Disponentgatan.

Dokument