Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1896/1927

Södra Förstadsgatan 3 B, gårdshuset

City/Davidshall Malmö

Fantastisk jugendvåa mitt i city

I en av Malmös fastigheter, bevarad från 1800-talets slut, ligger denna vackra tvåa med lugnt gårdsläge. Här bor du i tjusiga rum med 3,55 meter i takhöjd, djupa fönsternischer, höga golvsocklar och profilerade snickerier. De vackra dörrarna är också ett av de tidstypiska sekelskiftesattribut som finns bevarade i denna lägenhet. Lägg där till en liten och välskött förening på bästa tänkbara cityläge med gågatan utanför porten. Varmt välkommen på visning!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 42.0 m2
Rum: 2 rum och kök
Våningsplan: 3 av 4, utan hiss
Kommun: Malmö
Område: City/Davidshall
Byggår: 1896/1927
Månadsavgift: 2565 kr/mån
inkl. värme, VA och kabel-TV (basutbud)

Såld

Ansvarig Mäklare

Emelie Mäntynen Registrerad Fastighetsmäklare 0768-672042 Läs mer om mig

Extra Kontaktperson

Annika Rosenberg Registrerad fastighetsmäklare 0737-888809 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

Fastigheten Tigern 11 uppfördes av byggmästare Jöns Andersson efter ritningar av August Lindvall (1862-1935). Lindvall själv föddes i Malmö och växte upp i stadsdelen Lugnet. Efter studier i Berlin började han samarbeta med en annan välkänd arkitekt, nämligen Harald Boklund. Detta samarbete var framgångsrikt och varade till omkring år 1900; därefter valde Lindvall att driva vidare sitt arkitektkontor på egen hand. Idag finns hans signatur på ritningar som exempelvis Odd Fellow-palatset på Gustav Adolfs torg, Bunkeflo kyrka samt ett antal flerbostadshus i både Malmö och Lund.

Fastigheten på Södra Förstadsgatan 3 består idag av ett gatuhus samt gårdshus och är ett typiskt exempel på arkitekturstilen Jugend, som hade sin framfart i slutet av 1890-talet. Det som framförallt kännetecknar jugendstilen är fasadernas skulpterade ornamentik, svepande linjespel och att dekorerna ofta bestod av blommor eller mänskliga former. Liksom andra konstnärliga nyorienteringar kan Jugend ses som ett avståndstagande från föregående epok. Arkitekter och formgivare hade tröttnat på nybarock, nyrokoko och nyrenässans vilket resulterade i att Jugend blev en motreaktion som idag, under 2000-talet, är mycket uppskattat och har ett högt kulturvärde.

Interiör

När du lämnar vimlet på Södra Förstadsgatan och kliver in genom den glasade porten välkomnas du av en majestätisk entré. Inne på den stillsamma gården tar du porten till höger och går tre trappor upp. Där välkomnar en vacker lägenhet med många kvalitéer från byggåret.

Tre och en halv meter i takhöjd, stora vackra fönster med djupa nischer, stuckaturer och ljus fiskbensparkett i original är några av de detaljer som gör denna bostad till något alldeles extra. Delar av lägenheten är dessutom nyrenoverade och mycket väl omhändertagna. Ytorna har nyttjats på bästa sätt och valet av material har gjorts med känsla och omsorg för husets ursprung. Kök och vardagsrum kan tillsammans bli en härlig social yta medan sovrummet blir en rofylld oas intill. Här är det bara att flytta in och börja trivas!

Hall:

Välkomnande hall med infällda spotlights och plats för avhängning. Vita väggar och stavparkett i ek på golvet.

Kök/vardagsrum:

Detta är ett härligt umgängesrum och en lättmöblerad yta som med enkelhet skulle kunna rymma både soffa och mindre matplats. Väggarna är vita med grå golvsockel. I taket har dimbara spotlights installerats och på golvet ligger vacker fiskbensparkett i ek. Köksinredningen som till stor del är från 2017 har vita, släta luckor och bänkskiva. Väggen invid arbetsytorna har stänkskydd i rostfritt. Vitvarorna består av kyl/frys, bänkugn på tillhörande köksö och kolfilterfläkt. Från de stora fönstren som vetter ut över innergården har du en vacker och insynsskyddad vy.

Sovrum:

Stort rum beläget längst in i lägenheten som stoltserar med en takhöjd om 3,55 meter. Även här finns två stora fönster med djupa fönsternischer som vetter ut mot den stillsamma innergården. Väggarna är vita och taket pryds av en vacker lamprosett. Golvet består även här av väl omhändertagen fiskbensparkett och en hög, gråmålad golvsockel som löper längsmed hela rummet. Plats för stor säng och annat möblemang för den som önskar.

Badrum:

Kaklat badrum med dusch. Vita kaklade väggar med en ljusgrön bård och grön plastmatta. Inredning i form av handfat, wc och spegel.

Fakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 42.0 m2
Rum: 2 rum och kök
Våningsplan: 3 av 4, utan hiss
Energideklaration: Utfärdad 2009-06-29
Energiförbrukning ATEMP: 140 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1896/1927
Övrigt: Till lägenheten hör ett källarförråd.

Driftskostnader:
Cirka 4500 kr/år, vid en person i hushållet varav hemförsäkring cirka 1500 kr. Summan som anges är en schablonmässig uppskattning.
Dessa kan komma att förändras till nästkommande ägare.

Lägenhetsförteckning:
Lägenheten är registrerad som 1 rum och kök.
Månadsavgift: 2565 kr/mån
inkl. värme, VA och kabel-TV (basutbud)
Andelstal: Andel i förening 9.57047 %
Andel av årsavgiften: 10.14565 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 1 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 3000 kr/år,
  • Försäkring: 1500 kr/år,
TOTALT: 4500 kr/år
Tillträde: Enligt överenskommelse

Föreningen

Brf Tigern 11

Allmänt

Bostadsrättsföreningen Tigern 11 är belägen och har adressen Södra Förstadsgatan 3. Föreningen registrerades 2015 och ombildades 2017, då de även köpte fastigheten.

Antal lägenheter: 10
Antal lokaler: 2
Antal hyreslägenheter: 1
Äger föreningen marken? Ja.
Överlåtelseavgift: 1120 kr
Pantsättningsavgift: 448 kr
Ekonomi

Planerar att höja avgiften med 2% 2018.

Renovering och underhåll

Under senare tid har löpande underhåll utförts på byggnaderna och innefattar bland annat; omfogning av fasaden mot gården, fönsterbyte, byte av plåttaket, utbyte av elen, byte av tappvattenledningar och byte av de vertikala ledningarna i nödvändiga delar. Fjärrvärmecentralen är från 1976 men har blivit moderniserad med ställdon och reglercentral av ny modell.

Föreningen har en underhållsplan och under 2017-2018 planerar föreningen att renovera sockeln mot gården, foga om teglet på gaveln och baksidan, renovera balkonger, måla ytterdörrar till källare och trapphus samt måla entréparti. Invändig målning av ytterdörrar till källare och trapphus samt målning av entréparti, invändig målning av fönstren i trapphuset i gårdshuset, OVK-besiktning och rensning av ventilationskanaler är också inkluderat i planen.

Föreningen planerar även att relina avloppsledningarna samt göra stambyte av avloppsledningar i källaren. Innergården kommer få en uppfräschning med bland annat ny stenbeläggning samt nya dagvattenledningar och brunnar. Det ska också målas och läggas nytt golv i passagen. För mer information se gärna fullständig underhållsplan i bifogad handling.

Övrigt

Gemensam tvättstuga finns att tillgå i källaren och består av två tvättmaskiner och en torktumlare.

På gården finns det cykelparkering samt sophantering.

Bostadsrättsföreningen klassas som en s.k. oäkta förening på grund av att föreningen tillträde fastigheten 2017-03-30. Alla nybildade bostadsrättsföreningar är per definition oäkta sitt första verksamhetsår fram till första årsskiftet. Förutsatt att föreningen uppfyller kraven för att klassas som en äkta förening per kontraktsdagen för överlåtelsen kan skatteregler för en äkta förening tillämpas för dig som köpare. För mer information kontakta Skatteverket 0771-567 567, se också Skatteverkets broschyr på deras hemsida Skatteregler för bostadsrättsföreningar och deras medlemmar SKV 378.

Planritning

Planskiss

Område

Allmänt

Här bor du i klassiska citykvarter med ett stort urval av trevliga butiker, caféer och restauranger. Utanför porten finns Södra Förstadsgatan, Malmös mest besökta shoppinggata där du finner allt du kan tänkas behöva. På några kvarters avstånd finns också andra härliga oaser; Gustav Adolfs torg, Stortorget, Lilla torg och Davidshallstorg. Området utgörs främst av flerfamiljshus, och du bor i en vacker kulturmiljö med bland annat bebyggelse från 1800-talet. Grönområden finns det också gott om. Med endast några minuters promenad bort når du både vackra Kungsparken och Pildammsparken som bjuder in till både promenad och joggingstråk. Runt om City sträcker sig kanalen med möjlighet till att hyra trampbåt eller paddla kanot. Vi på Grip rekommenderar att avnjuta en fika på Hollandia, köpa färsk frukt på Gustav Adolfs torg eller ta en öl på kvarterskrogen Bullen.

Kommunikation

Stationen Triangeln, en av Malmös viktigaste knutpunkter, ligger endast några minuters promenad bort. Här finns utmärkta tågförbindelser både inom landet och över sundet, vilket är perfekt för dig som pendlar. Härifrån går även ett stort antal stadsbussar som du på ett smidigt sett tar dig runt i Malmö med. För dig som är student finns cykelväg till Malmö högskola som du når på 5-10 minuter. På Gustav Adolfs torg stannar även många av Malmös stadsbussar.

Parkering

Boendeparkering råder i området. Det finns även flera garage i närområdet.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Grip Fastighetsmäkleri garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Grip Fastighetsmäkleri tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

Dokument