Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1935

Ehrensvärdsgatan 3

Rörsjöstaden Malmö

Gårdsvänd etta med kök med matplats och många bevarade funkisdetaljer!

Högst upp i populära Malmgården och med utsikt över föreningens grönskande innergård ligger den här väldisponerade funkisettan. Lägenheten bjuder på rymlig hall, luftigt rum, kök med plats för matbord, halvkaklat badrum med dusch och klädkammare. Många fina detaljer från byggåret 1935 såsom generös takhöjd, fiskbensparkett, originaldörrar samt originalkök. Populär bostadsrättsförening med grön oas till innergård, gemensamma takterrasser och övernattningslägenhet. Härligt läge, granne med Rörsjöparken och på promenadavstånd från city. Varmt välkommen på visning!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 37.0 m2
Rum: 1 rum och kök
Våningsplan: 5 av 5, hiss finns
Kommun: Malmö
Område: Rörsjöstaden
Byggår: 1935
Månadsavgift: 3109 kr/mån
inkl. värme, VA, kabel-TV, obligatoriskt tillägg om 80 kronor för bredband och 25 kronor för bostadsrättstillägg tillkommer.
Pris: 995 000 kr utgångspris

Budgivning

Högsta bud: 1 070 000 kr
Se historik

Visningar

Intresseanmälan Boka
Vi har för närvarande inga inbokade visningar.

Ansvarig Mäklare

Annika Rosenberg Registrerad fastighetsmäklare 0737-888809 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

Det var Malmös kanske mest kände byggmästare Eric Sigfrid Persson som över ett helt kvarter uppförde Malmgården som då var Nordens största bostadsbygge med 281 lägenheter. Namnet Malmgården kommer från de "malmar" eller sandvallar som tidigare funnits på platsen. Lägenheterna fick hög standard med ovanligt välutrustade kök och finesser som öppen spis och kassaskåp. När byggnaden uppfördes anlades även en tennisbana på innergården.

Interiör

År 1935 lät Eric Sigfrid Persson uppföra byggnaden Malmgården som ligger i populära Rörsjöstaden, granne med lekplatser och Rörsjöparken runt knuten. Högst upp i huset samt helt vänd mot föreningens tysta, grönskande innergård ligger den här ettan med separat kök med matplats och många fina funkisattribut bevarade. Välkommen!

Hall:

Rymlig hall med vita väggar och fiskbensparkett. Här finns plats för avhängning och att möblera med till exempel säng. I hallen finns även en klädkammare med bra förvaringsmöjligheter.

Badrum:

Halvkaklat badrum i det för Malmgården typiska turkosa kaklet, på golvet ligger ljusgrå plastmatta. Här finns dusch, wc, tvättställ och spegelskåp.

Rum:

Ljust, rymligt rum med vita väggar, fiskbensparkett och stort fönsterparti med utsikt över föreningens grönskande gård. Rummet erbjuder plats att möblera med soffa, soffbord, arbetsplats och andra möbler.

Kök och matplats:

Köket har grönt linoleumgolv (sannolikt med underliggande brädgolv) och vita väggar. Vid fönstret som vetter mot innergården finns plats för matbord för fyra personer. Köket har originalinredning i vitt med bevarat kryddskafferi samt stort skafferi, ovanför bänkskivan i rostfritt löper vitt kakel. I köket finns liten spis med ugn och liten kyl.

Fakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 37.0 m2
Rum: 1 rum och kök
Våningsplan: 5 av 5, hiss finns
Energideklaration: Utfärdad 2019-08-23
Primärenergital: 182 kWh/m2 och år (F) Energiförbrukning ATEMP: 154 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1935
Övrigt: Säljaren disponerar idag över ett vindsförråd.
Pris: 995 000 kr utgångspris
Månadsavgift: 3109 kr/mån
inkl. värme, VA, kabel-TV, obligatoriskt tillägg om 80 kronor för bredband och 25 kronor för bostadsrättstillägg tillkommer.
Andelstal: Andel i förening 0.209 %
Andel av årsavgiften: 0.219781 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 1 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 2400 kr/år,
  • Försäkring: 1500 kr/år,
TOTALT: 3900 kr/år
Kommentar driftskostnad:
Driftskostnaderna som anges är schablonmässigt uppskattade kostnader och kan komma att variera för nästa ägare.
Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning:
326 588 kr
Kommentar till nettoskuldsättningen: Uträkning har skett enligt följande med inhämtade uppgifter från årsredovisningen för 2023 (Lång- och kortfristiga skulder - kassa och bank -skattekonto)*bostadsrättens andel av de totala årsavgifterna. (157 500 000 - 8 543 181 - 23)*0,00219781= 326 588
Tillträde: Enligt överenskommelse.

Föreningen

Brf Malmgården

Allmänt

Föreningen bildades 2006 och förvärvade fastigheten 2007. Föreningens byggnad uppfördes 1935 och har adresserna Drottninggatan 6 A-C, Döbelnsgatan 2-10, Ehrensvärdsgatan 1-9 B och Kungsgatan 27-29.

Antal lägenheter: 281
Antal lokaler: 11
Antal hyreslägenheter: 14
Äger föreningen marken? Ja
Överlåtelseavgift: 1433 kr
Pantsättningsavgift: 573 kr
Ekonomi

Föreningen planerar en avgiftshöjning om 4% den 1 augusti 2024. Detta för att möta högre räntekostnader och för att bibehålla en god ekonomi.

Renovering och underhåll

Renovering och underhåll:
2010-2012 åtgärdades elen i huset (3-fas med jordfelsbrytare).
2012 genomfördes stambyte av vattenstammar.
2012 relinades två avloppsstammar på Döbelnsgatan 6 och Drottninggatan 6B.
2013 byttes garageporten.
2014 genomfördes mindre fasadarbeten; fönstren i byggmästarevåningen byttes ut, ny isolering sattes in, samt takavvattning och takpapp.
2015–2017 renoverades hissar.
2016 drogs fiber in.
2017 renoverades lokalen gamla Malmbaren likt originalutförande.
2018 restaurerades fasaden till ursprunglig färgsättning i samråd med antikvarie. Nya fönster monterades mot gata, utförda i kärnvirke, identiska med originalen. Nya balkonger och balkongfronter i handbockad kopparplåt uppfördes, och nya källarfönstergaller lika original sattes in.
2018 restaurerades takskulpturen ”Hemmets härd” av Arne Aspelin, och förgylldes med 23.8 karat guld.
2019 skyltades hörnbutiken om likt original och benämns nu ”Malmgårdens tobak och speceributik”.
2019 installerades nya stålportar till entréer på Kungsgatan 27A och 29 samt Drottninggatan 6A. Portarna är specialbyggda efter originalförlaga i samråd med antikvarie.
2019 byttes passagesystem ut. I samband med detta infördes även elektronisk bokning av tvättstuga som nu kan bokas via app.
2021 infördes gemensamhetsel.
2021- 2023 genomfördes relining av avloppsstammarna.

Kommande renoveringar:
Enligt föreningens underhållsplan planerar föreningen att injustera värmesystemet de närmaste åren, se över maskinutrustningen i tre av hissarna, samt mellan cirka 2024-2028 måla om trapphusen, renovera undercentralerna, lägga om tak och renovera/byta fönster mot gård. Styrelsen håller just nu på att se över framtida renoveringar. I dagsläget är inga vidare beslut tagna.

Parkering

Föreningen har ett underjordiskt garage med 50 parkeringsplatser, för närvarande är garagehyran cirka 657 - 808 kr/ månad beroende på platsstorlek, kösystem tillämpas.

Kabel-TV och bredband

Kabel-TV levereras av ComHem (basutbudet ingår i månadsavgiften). Bredband levereras av Ownit och bredband med en hastighet om 1000/1000 Mbit/s betalas genom ett obligatoriskt tillägg till månadsavgiften om 80 kronor/månad.

Övrigt

Högst upp i huset finns gemensamma terrasser, före detta piskbalkonger.

I källaren finns fem tvättstugor, varav fyra med torkrum. Samtliga tvättstugor har nyare maskiner, torktumlare och torkskåp.

Gården är välskött och härligt uppvuxen med bl.a. rådhusvin som växer längs fasaderna. Det finns även grillplats, lekplats, cykelskjul och många små fina sittgrupper.

Föreningen har en övernattningslägenhet som kan hyras till en kostnad om 300 kronor/natt. Övernattningslägenheten ligger på Ehrensvärdsgatan 7.

Föreningen har sopsugsystem. Detta installerades 1994. Olika delar av systemet är renoverat under årens lopp. Föreningen har övrig sopsortering på två ställen på gården, det ena är beläget längs med Drottninggatan och det andra i hörnan Kungsgatan 29.

Föreningen har tecknat kollektivt bostadsrättstillägg för föreningens medlemmar, för detta tillkommer ett obligatoriskt tillägg till månadsavgiften om 25 kronor/månad.

Föreningen har gemensamhetsel och elkostnaden debiteras tillsammans med månadsavgiften.

Besök gärna föreningen hemsida för mer information;
http://malmgarden.org/

Planritning

Planskiss

Område

Allmänt

Rörsjöstaden är en central stadsdel i Malmö city som karakteriseras av vackra byggnader med anor från 1800-talet. Området var från en början en grund sjö, Östra Rörsjön, belägen utanför Malmös fästningsverk. I takt med att stadsdelen växte dikades sjön ut för att ge plats åt stadens expansion. Därav uppkom namnet Rörsjöstaden.
Många av lägenheterna är välbevarade med vacker kraftfull arkitektur, enastående trapphus och tidsenlig stuckatur. De allra äldsta byggnaderna finner du på Löjtnantsgatan, Kommendörsgatan och Kornettsgatan.

Här bor du mitt i centrala Malmö men trots det är Rörsjöstaden en grönskande stadsdel. Vad sägs om en härlig promenad i den lummiga allén längs med Kungsgatan? I anslutning hittar du även populära Rörsjöparken och närhet till kanalen som rinner genom Malmö.

När det är dags för en bit mat rekommenderar vi på Grip restaurangen T-Bone för köttälskaren och Café Element för den fikasugne. Det finns gott om guldkorn. För den kulturintresserade är S:t Pauli kyrkan som är uppförd 1882 värt ett besök.

För barnfamiljer kan det vara bra att veta att Rörsjös förskola och Rörsjöskolan samt S:t Pauli gymnasium finns i knutarna.

Kommunikation

En av fördelarna med att bo Rörsjöstaden är kommunikationsmöjligheterna. Trots promenadavstånd till det mesta så är utbudet av kollektivtrafik utomordentligt bra. I området finns stationen Stadshuset där flertalet stads- och pendlarbussar avgår. Värnhemstorget som är en stor knutpunkt för bussar ligger nära till hands. För dig som pendlar med tåg så är det promenadavstånd till både Centralstationen och Triangeln. Där finner du både Pågatåg och Öresundståg som på bara en kort stund tar dig över sundet till Köpenhamn.

Motorvägen utgår två kvarter härifrån. Det gör att du kommer ut på inre ringvägen inom fem minuter, vilket underlättar för den som vill åka både norr och söderut.

Parkering

Bilen parkeras företrädesvis på gatorna i området där det råder boendeparkering, kontakta Gatukontoret för mer information.

Budgivning

Högsta bud

1 070 000 kr


Bud Budgivare Datum och tid
1 070 000 Budgivare-1 2024-06-18 11:01:10
1 060 000 Budgivare-2 2024-06-18 10:53:16
1 055 000 Budgivare-1 2024-06-17 21:37:04
1 035 000 Budgivare-2 2024-06-17 21:33:13
1 030 000 Budgivare-1 2024-06-17 20:01:28
1 020 000 Budgivare-2 2024-06-17 19:52:22
1 015 000 Budgivare-1 2024-06-17 15:37:25
1 010 000 Budgivare-2 2024-06-17 15:15:02
1 005 000 Budgivare-1 2024-06-17 13:38:28
1 000 000 Budgivare-2 2024-06-17 13:33:09
990 000 Budgivare-1 2024-06-17 11:02:53
980 000 Budgivare-2 2024-06-17 10:46:38
975 000 Budgivare-1 2024-06-16 21:28:53
910 000 Budgivare-2 2024-06-16 21:23:02
900 000 Budgivare-1 2024-06-11 09:44:08

För mer information kontakta Annika Rosenberg. Maila till eller ring på telefonnummer 0737-888809

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Grip Fastighetsmäkleri garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Grip Fastighetsmäkleri tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

SIDOTJÄNSTER
Fastighetsmäklaren får en indirekt administrationsersättning från Hemnet vid förmedling av sidotjänsten Hemnet Bas. Ersättningen utgör 30% av fakturerat belopp exklusive moms. Vid förmedling av tilläggsprodukter från Hemnet såsom Raketen, Hemnet Plus och Hemnet Premiun kan det även utgå en indirekt ersättning om 30-50% av de fakturerade beloppet exklusive moms till fastighetsmäklaren.

Dokument