Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1936

Östervärnsgatan 10A

Värnhem Malmö

Smakfullt renoverad, genomgående trea med väldisponerade ytor och balkong!

På andra våningen ligger denna ljusa och väldisponerade trea som bjuder på kök i öppen planlösning mot vardagsrummet, helkaklat badrum med dusch, två gårdsvända sovrum varav det ena har dubbla dörrar som leder ut till balkongen och goda förvaringsmöjligheter. Fina detaljer från 1930-talet såsom generös takhöjd, spegeldörrar och höga golvsocklar. Här bor man i välskött förening med flera uteplatser på gården och som gjort de tunga renoveringarna. Toppläge på lugn gata men med närhet till restauranger, caféer, affärer och kommunikationer. Välkommen på visning!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 59.0 m2
Rum: 3 rum och kök
Våningsplan: 2 av 5, utan hiss
Kommun: Malmö
Område: Värnhem
Byggår: 1936
Månadsavgift: 4043 kr/mån
inkl. värme VA, obligatoriskt tillägg om 199 kronor för bredband och TV tillkommer.

Såld

Ansvarig Mäklare

Annika Rosenberg Registrerad fastighetsmäklare 0737-888809 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

Det var arkitekten Birger Linderoth (1891-1971) som ritade byggnaden som 1936 uppfördes på fastigheten Malmö Värnhem 13. Birger studerade på Malmö tekniska yrkesskola fram till 1914 och var biträde hos olika arkitekter under åren 1912-1914. Linderoth var anställda på olika arkitektkontor i Stockholm, Kristianstad och Malmö. Efter att ha varit anställs på arkitektfirman Yngve Herrström i Malmö övertog Linderoth arkitektfirman år 1930. Linderoth drev arkitektfirman fram till 1965.
Linderoth har ritat och varit delaktig i uppförandet av ett flertal större bostadshus i Malmö, däribland Malmgården samt Filadelfiakyrkan. Han har även ritat byggnader i kvarteren Fersen 2, Von Conow 46, Jerusalem 56 och Stettin 6D i Malmö 1927-1939. Utöver det ritade han även skolor i Simrishamn och Veberöd.

Interiör

På lugna Östervärnsgatan med populära caféer, restauranger och utmärkt serviceutbud i de närliggande kvarteren ligger denna rödteglade byggnad från 1936. Här välkomnar en mindre, gemytlig förening som genomfört de tunga renoveringarna. På andra våningen ligger denna ljusa, genomgående trea med gårdsvänd balkong. Här är det bara att flytta rakt in och trivas!

Hall:

Innanför säkerhetsdörren välkomnar hallen med vita väggar samt en vägg i snygg mörkblå kulör och på golvet ligger ekfanér. Här finns plats för avhängning och goda förvaringsmöjligheter erbjuds i klädkammaren till höger.

Badrum:

Badrummet som nås från hallen är helkaklat i vitt och svart mosaikkakel, på golvet ligger matchande klinkergolv i svart. Här finns duschhörna med takdusch samt glasdörrar, wc, tvättställsmöbel, handdukstork (elburen) och spegel.

Sovrum:

Det första sovrummet har vita väggar, laminatgolv och fönster i pardörrarna som leder ut till innergården samt vetter mot den fina innergården. Rummet erbjuder plats att möblera med säng, nattduksbord och exempelvis byrå.

Kök:

Rakt fram ligger köket som har vita väggar och på golvet ligger samma snygga ekfanér som i hallen. Den stilrena inredningen i vitt erbjuder goda förvaringsmöjligheter och här finns snygga, infällda handtag med mässingsdetaljer. Ovanför bänkskivan i vitt löper grått kakel. Här finns integrerad kyl/frys, integrerad diskmaskin, keramisk häll, inbyggnadsugn och kolfilterfläkt. I köket finns en både snygg och praktisk bänk som naturligt delar av kök från vardagsrum, men även erbjuder mer förvaring, arbetsyta och sittplats för 2-4 personer.

Vardagsrum:

Vardagsrummet har vita väggar, samma snygga ekfanér på golvet, belysning som utgörs av infällda spotlights och det stora fönsterpartier bidrar till ett generöst ljusinsläpp. Här finns plats att möblera med soffa, soffbord, bokhyllor, TV-möbel samt matbord med stolar.

Mastersovrum:

Mastersovrummet har vita samt rosa väggar, fönster med utsikt över den lugna innergården och samma snygga ekfanérgolv. Här finns plats för dubbelsäng, nattduksbord och exempelvis byrå.

Fakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 59.0 m2
Rum: 3 rum och kök
Våningsplan: 2 av 5, utan hiss
Energideklaration: Utfärdad 2020-07-01
Primärenergital: 176 kWh/m2 och år (F) Energiförbrukning ATEMP: 144 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1936
Övrigt: Via pardörrar från det ena sovrummet nås balkongen med utsikt över föreningens innergård. Här finns plats att möblera med bord och stolar.

Säljaren disponerar idag över ett källarförråd om cirka 5 kvadratmeter.
Månadsavgift: 4043 kr/mån
inkl. värme VA, obligatoriskt tillägg om 199 kronor för bredband och TV tillkommer.
Andelstal: Andel i förening 2.335 %
Andel av årsavgiften: 2.321 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 2 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 4200 kr/år,
  • Försäkring: 1860 kr/år,
TOTALT: 6060 kr/år
Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning:
804 355 kr
Kommentar till nettoskuldsättningen: Uträkning har skett enligt följande med inhämtade uppgifter från årsredovisningen för 2022 (Lång- och kortfristiga skulder - klientmedel hos SBC - räntekonto hos SBC)*bostadsrättens andel av de totala årsavgifterna. (51 247 750 - 15 717 843 - 1 054 353)*0,02321= 804 355
Tillträde: Enligt överenskommelse.

Föreningen

Brf Malmö Värnhem 13

Allmänt

Bostadsrättsföreningen Malmö Värnhem 13 är en äkta bostadsrättsförening som består av 52 lägenheter som samtliga upplåts med bostadsrätt och 3 lokaler som upplåts med hyresrätt. Föreningen bildades 2011 och förvärvade fastigheten 2011. Föreningens byggnad uppfördes 1936 och har adresserna Vårgatan 3A-c och Östervärnsgatan 10. Föreningen äger marken.

Antal lägenheter: 52
Antal lokaler: 3
Äger föreningen marken? Ja.
Överlåtelseavgift: 1313 kr
Pantsättningsavgift: 525 kr
Ekonomi

Föreningen planerar en avgiftshöjning om cirka 6 % under 2023, det är dock ännu ej beslutat när. Enligt den ekonomiska planen kommer föreningen att göra höjningar om 6% de kommande fyra åren därefter.

Renovering och underhåll

Följande renoveringar är genomförda:
2010: Byte av tappvattenstammar och avloppsstammar. Renovering av tvättstugorna.
2011:Omfogning av fasaden, Nio nya balkonger byggdes, tolv befintliga renoverades, Nya fönster (2-glas i
PVC), Renovering av trapphus och portar, Ny värmeväxlarenhet samt styr- och reglerutrustning, El:
ny huvudcentral, lägenhetscentraler och stigare. Även omtrådning av lägenhetsel och komplettering
av uttag, belysning och el i gemensamma utrymmen. (Övriga elinstallationer i gemensamma
utrymmen byttes 2009).
2016: Renovering av hörnlokal. Belysning i källaren. Back-up el till entréportar. Rensning av dagvattenledning Provisorisk tätning av skadat tak.
2017: En dörr har satts in så att man kan gå
direkt ifrån källaren till garaget (tidigare behövde man gå utomhus). Butikslokal har renoverats.
2020: Köpte föreningen vinden. Bygglov finns för att bygga nya lägenheter. Dragit upp byggel +
byggbelysning till vind Reparerat garageport Ändrat avtal gällande sopsorteringsföretag och process.
Div. utredningar gällande vinds exploatering Skaffat nya förråd under afro lokal.
2021: Upprättade föreningen en underhållsplan.
2022: Hiss installerades i trapphus 3C. Taket totalrenoverades. Vindsbjälklaget renoverades och skorstenen reparerades.
2022: Föreningen
flyttade miljöhuset på gården och omvandlade en av lokalerna till miljörum.
2022-2023: Vinden inreddes, sex nya lägenheter byggdes och såldes.

Kommande renoveringar:
2023: Renovering av gemensamma balkongdörrar (12 stycken), underhåll av dörrar mot gård, förstärka entréportar och garageport med utanpåliggande hasp.
2023-2024: Föreningen planerar för dränering omkring garaget, renovering av ytterväggar mot grannfastighet,
renovering av tätskikt i trädgård samt göra om utemiljön på innergården samt åtgärda ojämna
plattor framför Vårgatan 3.
2024: Underhåll av butikernas fasader.
2024: Sättning av nya plattor och sockel vid trottoarer.
2024-2025: Garage: fixa yttervägg invändigt mot grannfastighet samt väggar, golv och tak.

Parkering

Föreningens garage innehåller 13 st bilplatser (850 kr/mån) och 3 st motorcykelplatser (500 kr/mån). Föreningen har även 4 st p-platser (650 kr/mån). Kösystem tillämpas, föreningens medlemmar har företräde i kön. Andrahandsuthyrning av parkeringsplats är inte tillåten. Boendeparkering råder i området.

Kabel-TV och bredband

Föreningen har ett gemensamt TV- och bredbandsavtal via Telenor (100mbit), en obligatorisk avgift om 199 kr/mån tillkommer på månadsavgiften. Möjlighet till utökat TV-abonnemang och IP-telefoni finns även via Telenor, avtal tecknas separat av
bostadsrättsinnehavaren.

Övrigt

Föreningen har en inbjudande gård med grönska, odlingsmöjligheter och gemensamma uteplatser med möbler. På gården finns även miljöstation och cykelställ.

I källaren finns två gemensamma tvättstugor, utrustade med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp vardera.

Bostadsrättstillägget för hemförsäkringen ingår i månadsavgiften.

Planritning

Planskiss

Område

Allmänt

Värnhem som även innefattar Östervärn ligger i Malmös centrala östra delar. Själva Värnhemstorget stod klart 1923 och många av områdets byggnader är uppförda mellan 1920-1930-talet.

Här ligger korsningarna för flera av Malmös huvudgator (Lundavägen, Sallerupsvägen, Föreningsgatan och Östra Förstadsgatan) vilket gör att området är en viktig knutpunkt och erbjuder utmärkta kommunikationer. Härifrån är det promenadavstånd till både Rörsjöparken och Ellstorpsparken. I området finns flera välsorterade mataffärer, bio, gym, butiker och mycket annan närservice. Under de senaste åren har flertalet nya caféer och restauranger även öppnat i kvarteren. Vi rekommenderar en fika på Cafe Grannen, inköp av bröd på Bagaren och Bonden och varför inte prova någon av områdets många restauranger?

I området ligger bland annat Rönnens förskola, förskolan Ellstorp och Rörsjöns förskola för de yngsta. För de lite äldre barnen hittas här Östra skolan, Värnhemsskolan och Rönnenskolan.

Kommunikation

Läget vid Värnhemstorget lämpar sig perfekt för pendlaren. Vid den stora busstationen avgår de flesta pendelbussarna och flertalet stadsbussar stannar i området. Det är både promenad och cykelavstånd till Centralstationen för tågresor. Den bilburne har här väldigt nära till motorvägarna och kan enkelt ta sig både norr- och söderut.

Parkering

Det råder boendeparkering på gatorna i området, kontakta Gatukontoret för mer information. Det finns även flera garage, bland annat i Värnhemsgaraget och i P-huset Häggen på Zenithgatan.

Dokument