Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1935

Roslins väg 4

Ribersborg Malmö

Smakfullt renoverad, genomgående trea med fina funkisdetaljer nära hav, parker och city!

På mysiga Roslins väg ligger denna väldisponerade trea som bjuder på stort vardagsrum med öppen spis, nyrenoverat kök med smakfulla materialval samt matplats, två sovrum, helkaklat badrum med badkar och bra förvaringsmöjligheter. Under det senaste året har även ytskikten renoverats, bostaden bjuder på vacker fiskbensparkett, fina brädgolv och släta väggar i tilltalande kulörer. Belägen i stabil förening på toppläge med närhet till parker, hav, trevliga fik och city. Välkommen!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 79.0 m2
Rum: 3 rum och kök
Våningsplan: 1 av 5, hiss finns
Kommun: Malmö
Område: Ribersborg
Byggår: 1935
Månadsavgift: 4062 kr/mån
inkl. värme, VA och kabel-TV (basutbud).

Såld

Ansvarig Mäklare

Annika Rosenberg Registrerad fastighetsmäklare 0737-888809 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

Funktionalism var det svenska namnet på den internationella stiltrenden Modernism. I spetsen för rörelsen var bland annat pionjärerna Sven Markelius, Gunnar Asplund och Uno Åhrén som tillsammans gav ut propagandaskriften acceptera. Utställningen innebar ett genombrott för den nya synen på samhällsplanering och arkitektur. I teorin skulle husets funktion vara grunden för den arkitektoniska utformningen och alla onödiga dekorationer avvisades. Det praktiska ansågs vara vackert. Formen skulle på ett naturligt sätt följa funktionen samtidigt som enkelhet och saklighet var nyckelorden. Med närmare fyra miljoner besökare blev Stockholmsutställningen en succé och därmed en milstolpe för svensk arkitekturhistoria.

Funktionalismen, eller kort och gott ”funkis” karaktäriseras av att husen skapas likt geometriska ytor och volymer, med kuben eller cylindern som grundform. Ny teknik gjorde det möjligt att bygga platseffektivt med stora ytor som avspeglades i byggnadernas utformning och storlek. Positivt med arkitekturstilen var att nya mer moderna hus byggdes med smarta lösningar och funktioner. Tyvärr uppmuntrade det till att bostadsbyggandet skulle vara extremt kostnadseffektivt och snabbt byggande frambringade enformiga komplex utan variation.

Utomlands var taken nästintill helt horisontella. Det lämpade sig inte i vårt snörika land men arkitekterna eftersträvade ändå att utforma taken så låglutande som möjligt utan taksprång. För att ge ett enkelt och avskalat intryck var fasaderna ofta helt utan onödiga ornament som exempelvis burspråk. Fasaden putsades och målades ofta i ljusa kulörer. Balkongerna byggdes större än tidigare och hade räcken av smide med enkel rak karaktär eller av slät/sinuskorrugerad, vitmålad plåt.

Fönsterglas maskintillverkades vilket gjorde det möjligt att få större glasytor i helt nya dimensioner än tidigare, vilket gav ett härligt ljusinsläpp. Fönstren låg i liv med fasaden och placerades ofta asymmetriskt på byggnaden. Formen varierade för att spegla rummets användning, vanligt förekommande var exempelvis att hall och badrum prydes av ett runt litet fönster. Fönstren kunde även vara betydligt större i kvadratiska former eller fönsterband som gick över hörn. Karaktäristiskt för funkis är att fönstren bestod av två- eller treluftsfönster, helt utan spröjs.

Interiör

Med närhet till havet, stranden, mysiga fik, restauranger, affärer, Ribersborgs rekreationsområde och en kort cykeltur till city ligger denna trea i vacker byggnad som uppfördes 1935. Bostadens planering präglas av höga sociala ambitioner och omsorg i detaljerna vilket märks genom de stora fönstren, generösa sällskapsytorna och välutnyttjade planlösningen. Lägenheten har under de senaste åren renoverats på mycket smakfullt sätt med funkisstilen bevarad, här är det bara för köparen att flytta rakt in och trivas.

Hall:

Innanför säkerhetsdörren nås den inbjudande hallen med oljad fiskbensparkett och ljusgrå väggar. Här finns plats för avhängning samt möblering med exempelvis byrå. I den stora klädkammaren till höger erbjuds goda förvaringsmöjligheter och även i skåpet till vänster.

Kök:

Till höger ligger köket som renoverades 2021. Väggarna går i vacker sandton, brädgolvet är vackert vitoljat och fönstret vetter mot föreningens fina innergård. Den stilrena köksinredningen i ljusgrönt erbjuder goda förvaringsmöjligheter och ovanför bänkskivan i rostfritt löper kvadratiskt kakel i halvförband. Köket är utrustat med integrerad kyl/frys, induktionshäll, inbyggnadsugn, integrerad diskmaskin och kolfilterfläkt. I köket finns även matplats för 3-4 personer.

Sovrum:

En vacker gulmålad dörr leder in till det första sovrummet som har samma fina, vitoljade brädgolv som i köket, ljusa, rostrosa väggar och fönster som vetter mot föreningens gård. Här får man plats med säng, nattduksbord och exempelvis arbetsplats.

Badrum:

Badrummet som renoverades av föreningen i samband med stambytet 2004 är helkaklat i vitt med grå detaljer och på golvet ligger ljusgrått klinkergolv. Här finns badkar med dusch, vägghängd wc, tvättställ med underliggande skåp, spegelskåp och handdukstork (vattenburen).

Vardagsrum:

Det stora, luftiga vardagsrummet har oljad fiskbensparkett, ljusgrå väggar och stort fönsterparti som ger ett härligt ljusinsläpp. Här finns gott om plats att möblera med soffgrupp, soffbord, TV-möbel, bokhyllor och matbord. Den bevarade, vackra öppna spisen (ej i bruk) är fin detalj i rummet och tända ljus i den ger en härlig mysfaktor.

Sovrum:

En vacker dörr med blyinfattat glas leder in till mastersovrummet som har oljad fiskbensparkett, väggar i vacker grön kulör och stora fönster som vetter mot den lugna innergården. Här finns gott om plats för dubbelsäng, nattduksbord, byrå och exempelvis garderober.

Fakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 79.0 m2
Rum: 3 rum och kök
Våningsplan: 1 av 5, hiss finns
Energideklaration: Utfärdad 2019-08-20
Primärenergital: 178 kWh/m2 och år (F) Energiförbrukning ATEMP: 145 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1935
Övrigt: Säljaren disponerar idag över ett källarförråd om cirka 5-6 kvadratmeter.

Boarea:
Enligt faktisk uppmätning är lägenhetens boarea 79 kvadratmeter (mätprotokoll finns) och enligt föreningens uppgift är lägenhetens boarea 76 kvadratmeter. Anledningen till att uppgifterna skiljer sig är sannolikt att föreningens uppgift baseras på en äldre mätnorm.
Månadsavgift: 4062 kr/mån
inkl. värme, VA och kabel-TV (basutbud).
Andelstal: Andel i förening 3.1893 %
Andel av årsavgiften: 3.1893 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 3 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 6000 kr/år,
  • Försäkring: 2348 kr/år,
TOTALT: 8348 kr/år
Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning:
389 467 kr
Kommentar till nettoskuldsättningen: Uträkning har skett enligt följande med inhämtade uppgifter från årsredovisningen för 2021 (Lång- och kortfristiga skulder - klientmedel - räntekonto)*bostadsrättens andel av de totala årsavgifterna. (13 296 903 - 319 968 - 765 251)*0,031893= 389 467
Tillträde: Enligt överenskommelse

Föreningen

Brf Inland 2

Allmänt

Bostadsrättsföreningen Inland 2 är en äkta bostadsrättsförening som består av 28 lägenheter som samtliga upplåts med bostadsrätt och 1 lokal som upplåts med hyresrätt. Föreningens byggnad uppfördes 1935 och har adresserna Roslins väg 4 och Erikstorpsgatan 18. Föreningen äger marken.

Antal lägenheter: 28
Antal lokaler: 1
Äger föreningen marken? Ja.
Överlåtelseavgift: 1313 kr
Pantsättningsavgift: 525 kr
Ekonomi

Föreningen planerar en avgiftshöjning om 5% den 1 juli 2023. Detta på grund av räntehöjningar.

Renovering och underhåll

Följande renoveringar är genomförda:
Hiss installerades 2004.
Rörstambyte och renovering av badrum genomfördes 2004.
2005 genomfördes renovering av innergården, ommålning av tvättstuga, ommålning av grundmurar, entrédörrar, delar av trapphusen och tak,
Hobbyrum byggdes 2006.
Renovering av källare, fönster och balkonger genomfördes 2009.
2011 installerades ny torktumlare till tvättstugan och reglersystemet till undercentralen byttes.
Avloppsstammarna spolades och filmades 2012.
Gårdsbalkongerna byttes 2012-2013.
Gården renoverades, nytt miljörum byggdes, nytt barnvagnsrum ordnades och elarbete i källaren genomfördes 2013.
Bredband via fiber drogs in 2014.
Sockeln på innergården putsades samt målades och delar av dagvattenledningarna relinades 2014.
Lövsilar installerades och nytt grind samt räcke til nedgången till tvättstugan installerades 2015.
Tvättstugans ytterdörr renoverades, elledningar drogs om och armaturen i trapphusen byttes 2016.
2018 installerades nya tvättmaskiner i tvättstugan.
2019 spolades och filmades avloppsstammarna.
2020 renoverades fönster, fasad, portgång och ytterportar.
2020 gick föreningen igenom värmesystemet, balkongfronter tvättades, avskiljningsdörrar sattes upp i källaren och extra rättstopp sattes in i källaren.
2020 renoverades porten på Erikstorpsgatan 18 och tvättstugeutrymmen målades.
Taket lades om, avloppet i källaren relinades, renovering av samtliga ventilationskanaler, renovering av miljöhus och barnvagnsförråd genomfördes 2021.

Kommande renoveringar:
Föreningen planerar att genomföra underhåll av fönstren 2026.

Kabel-TV och bredband

Kabel-TV levereras av Telenor och bredband via fiber av Ownit. Bredband med en hastighet om 100/100 MBit/s kan erhållas till en kostnad om cirka 175 kronor/månad.

Övrigt

Föreningen har en inbjudande innergård med grönska, gräsmatta, pergola, gemensamma utemöbler och grill.

I källaren finns gemensam tvättstuga som är utrustad med två tvättmaskiner, två torktumlare och separat torkrum.

I källaren finns ett hobbyrum och föreningen har även ett barnvagnsförråd.

Cykelparkering finns framfört porten på Roslins väg och i gången mot innergården.

Föreningen anordnar gemensamma gårdsdagar och gårdsfest för medlemmarna.

Planritning

Planskiss

Område

Allmänt

Ribersborg, eller "Ribban" som det vanligtvis benämns i folkmun är stadsdelen som ligger mellan Malmöhus slott och Fridhems villastad. Det är mindre än en kilometer från centrum och avgränsas av gatorna Ribersborgsvägen, Limhamnsvägen, Mariedalsvägen och Regementsgatan. Från början var det endast välbärgade människor som bodde här medan arbetarna istället fick husera i andra delar av staden. Numera är det ett av Malmös mest attraktiva bostadsområden och kanske är det inte konstigt eftersom du tillåts att bo i ett tätbebyggt område men med havet och stranden som grannar.

Av den anledningen bjuds du in till en aktiv livsstil för den som önskar, liksom avkoppling och lugna turer längsmed strandpromenaden. Ett annat symboliskt guldkorn är Kallbadhuset som uppfördes 1898 av käppfabrikören Richer.

I området finns även affärer, restauranger och dagligvaruhandel inom gångavstånd. Vi på Grip kan varmt rekommendera en middag på de italienska restaurangerna Via Napoli och La Nonnina. För barnfamiljen finns det flera förskolor och två grundskolor, Fridhemskolan och Ribersborgsskolan. Det är inte svårt att förstå varför områdets popularitet är så hög. Här bor du i en lugn men central stadsdel som tilltalat flera generationer år efter år!

Kommunikation

För dig som pendlar tar du dig enkelt in till city med buss 3, 4 eller 7. Föredrar du istället att cykla eller gå rekommenderar vi på Grip att gena genom vackra Slottsparken. Det tar endast några få minuter att cykla till både Malmö Universitet som Triangeln, en av Malmös största knutpunkter.

Parkering

I området råder boendeparkering. Anmälan görs genom www.malmo.se.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Grip Fastighetsmäkleri garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Grip Fastighetsmäkleri tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

Dokument