Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1935

Ehrensvärdsgatan 5

Rörsjöstaden Malmö

Genomgeånde trea med fina funkisdetaljer i populära Malmgården!

En halv trappa upp ligger denna väldisponerade trea som bjuder på rymligt vardagsrum med stort fönsterparti, kök med välbevarad originalinredning, helkaklat badrum med dusch, två sovrum och goda förvaringsmöjligheter i form av två klädkammare. Dessutom bjuder lägenheten på vacker fiskbensparkett, brädgolv, ett härligt ljusflöde och många välbevarade originaldetaljer. Belägen i Brf Malmgården med en stor, grön oas till innergård samt med Kungsgatans allé och Rörsjöparken utanför dörren. Välkomen på visning!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 69.0 m2
Rum: 3 rum och kök
Våningsplan: 1.5 av 6, hiss finns
Kommun: Malmö
Område: Rörsjöstaden
Byggår: 1935
Månadsavgift: 4561 kr/mån
inkl. värme, VA, kabel-TV, obligatoriskt tillägg 165 kr för bredband tillkommer.

Såld

Ansvarig Mäklare

Annika Rosenberg Registrerad fastighetsmäklare 0737-888809 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

Det var Malmös kanske mest kände byggmästare Eric Sigfrid Persson som över ett helt kvarter uppförde Malmgården som då var Nordens största bostadsbygge med 350 lägenheter. Namnet Malmgården kommer från de "malmar" eller sandvallar som tidigare funnits på platsen.
Lägenheterna fick hög standard med ovanligt välutrustade kök och finesser som öppen spis och kassaskåp. När byggnaden uppfördes anlades även en tennisbana på innergården.

Interiör

Byggnaden Malmgården ligger i populära Rörsjöstaden, granne med lekplatser och Rörsjöparken runt knuten.En halv trappa upp ligger denna välplanerade trea i det kända huset signerat Eric Sigfrid Persson. Lägenheten har ett härligt ljusinsläpp tack vare genomgående planlösning och bjuder på många välbevarade 30-talsdetaljer.

Hall:

Innanför ytterdörren välkomnar hallen med vita samt ljusa väggar och brädgolv. Här finns plats för avhängning till höger och utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i de två klädkammarna.

Badrum:

Badrummet som renoverades cirka 2010 är helkaklat i vitt och på golvet ligger klinkergolv. Här finns duschhörna med infällbara dörrar, wc, tvättställsmöbel, handdukstork (vattenburen) och spegelskåp.

Kök:

Köket har ljusa väggar, brädgolv och fönster som vetter mot entrésidan. Inredningen i original är bevarad med bland annat kryddskåp. Köket har inredning i vitt som erbjuder bra förvaringsmöjligheter och ovanför bänkskivan i trä löper vitt kakel. Köket är utrustat med kyl/frys (cirka -2015), gasspis med elektrisk ugn (nyare) och diskmaskin (ej inkopplad). I köket finns även matplats för 2-3 personer.

Sovrum:

Det första sovrummet har ljusa väggar, bärdgolv och fönster som vetter mot entrésidan. Här finns plats för säng, arbetsplats och exempelvis byrå.

Mastersovrum:

Mastersovrummet har ljusa väggar, brädgolv och fönster som vetter mot entrésidan. Här finns plats för dubbelsäng, nattduksbord och andra möbler för den som så önskar.

Vardagsrum:

Vardagsrummet har ljusa väggar, fiskbensparkett som mörkbetsats och behandlats med hårdvaxolja samt stort fönsterparti som bjuder på utsikt över föreningens fina innergård. Här finns plats för soffgrupp, soffbord, TV-möbel, bokyllor och naturlig plats för matbord.

Fakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 69.0 m2
Rum: 3 rum och kök
Våningsplan: 1.5 av 6, hiss finns
Energideklaration: Utfärdad 2019-08-23
Primärenergital: 182 kWh/m2 och år (F) Energiförbrukning ATEMP: 154 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1935
Övrigt: Säljaren disponerar idag över ett vinds- och ett källarförråd.
Månadsavgift: 4561 kr/mån
inkl. värme, VA, kabel-TV, obligatoriskt tillägg 165 kr för bredband tillkommer.
Andelstal: Andel i förening 0.37 %
Andel av årsavgiften: 0.4 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 4 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 3600 kr/år,
  • Försäkring: 1500 kr/år,
  • Övrigt: 1815 kr/år,
TOTALT: 6915 kr/år
Kommentar driftskostnad:
Driftskostnaderna som anges är schablonmässigt uppskattade kostnader och kan komma att variera för nästa ägare. Posten övrigt avser gas.
Tillträde: Enligt överenskommelse

Föreningen

Brf Malmgården

Allmänt

Föreningen bildades 2006 och förvärvade fastigheten 2007. Föreningens byggnad uppfördes 1935 och har adresserna Drottninggatan 6 A-C, Döbelnsgatan 2-10, Ehrensvärdsgatan 1-9 B och Kungsgatan 27-29.

Antal lägenheter: 281
Antal lokaler: 11
Antal hyreslägenheter: 20
Äger föreningen marken? Ja
Överlåtelseavgift: 1190 kr
Pantsättningsavgift: 476 kr
Ekonomi

Föreningen sänkte avgifterna med 5 % den 1 januari 2020 samt med 5% den 1 januari 2021. Föreningen har inte beslutat om några avgiftsändringar.

Renovering och underhåll

Renovering och underhåll:
2010-2012 åtgärdades elen i huset (3-fas med jordfelsbrytare).
2012 genomfördes stambyte av vattenstammar.
2012 relinades två avloppsstammar på Döbelnsgatan 6 och Drottningatan 6B.
2013 byttes garageporten.
2014 genomfördes mindre fasadarbeten; fönstren i byggmästarevåningen byttes ut, ny isolering sattes in, samt takavvattning och takpapp.
2015–2017 renoverades hissar.
2016 drogs fiber in.
2017 renoverades lokalen gamla Malmbaren likt originalutförande.
2018 restaurerades fasaden till ursprunglig färgsättning i samråd med antikvarie. Nya fönster monterades mot gata, utförda i kärnvirke, identiska med originalen. Nya balkonger och balkongfronter i handbockad kopparplåt uppfördes, och nya källarfönstergaller lika original sattes in.
2018 restaurerades takskulpturen ”Hemmets härd” av Arne Aspelin, och förgylldes med 23.8 karat guld.
2019 skyltades hörnbutiken om likt original och benämns nu ”Malmgårdens tobak och speceributik”.
2019 installerades nya stålportar till entréer på Kungsgatan 27A och 29 samt Drottninggatan 6A. Portarna är specialbyggda efter originalförlaga i samråd med antikvarie.
2019 byttes passagesystem ut. I samband med detta infördes även elektronisk bokning av tvättstuga som nu kan bokas via app.

Kommande renoveringar:
Föreningen håller i nuläget på med upphandling för relining av avloppsstammarna. Arbetet beräknas sedan att påbörjas i slutet av 2021 eller i början av 2022 och pågå i cirka 2 år.
Enligt föreningens underhållsplan planerar föreningen att injustera värmesystemet de närmaste åren, se över maskinutrustningen i tre av hissarna 2022 samt mellan cirka 2023-2028 måla om trapphusen, renovera undercentralerna, lägga om tak och renovera/byta fönster mot gård. I dagsläget är inga vidare beslut tagna.

Parkering

Föreningen har ett underjordiskt garage med 50 parkeringsplatser, för närvarande är garagehyran cirka 657 - 808 kr/ månad beroende på platsstorlek, kösystem tillämpas.

Kabel-TV och bredband

Kabel-TV levereras av ComHem (basutbudet ingår i månadsavgiften). Bredband levereras av Bredbandsbolaget och bredband med en hastighet om 250 Mbit/s betalas genom ett obligatoriskt tillägg till månadsavgiften om 165 kronor/månad.

Övrigt

Högst upp i huset finns gemensamma terrasser, före detta piskbalkonger.

I källaren finns fem tvättstugor, varav fyra med torkrum. Samtliga tvättstugor har nyare maskiner, torktumlare och torkskåp.

Gården är välskött och härligt uppvuxen med bl.a. rådhusvin som växer längs fasaderna. Det finns även grillplats, lekplats, cykelskjul och många små fina sittgrupper.

Föreningen har en övernattningslägenhet som kan hyras till en kostnad om 300 kronor/natt. Övernattningslägenheten ligger på Ehrensvärdsgatan 7.

Föreningen har sopsugsystem. Detta installerades 1994. Olika delar av systemet är renoverat under årens lopp. Föreningen har övrig sopsortering på två ställen på gården, det ena är beläget längs med Drottninggatan och det andra i hörnan Kungsgatan 29.

Föreningen har tecknat kollektivt bostadsrättstillägg för föreningens medlemmar, för detta tillkommer ett obligatoriskt tillägg till månadsavgiften om 25 kronor/månad.

Besök gärna föreningen hemsida för mer information;
http://malmgarden.org/

Område

Allmänt

Rörsjöstaden är en central stadsdel i Malmö city som karakteriseras av vackra byggnader med anor från 1800-talet. Området var från en början en grund sjö, Östra Rörsjön, belägen utanför Malmös fästningsverk. I takt med att stadsdelen växte dikades sjön ut för att ge plats åt stadens expansion. Därav uppkom namnet Rörsjöstaden.
Många av lägenheterna är välbevarade med vacker kraftfull arkitektur, enastående trapphus och tidsenlig stuckatur. De allra äldsta byggnaderna finner du på Löjtnantsgatan, Kommendörsgatan och Kornettsgatan.

Här bor du mitt i centrala Malmö men trots det är Rörsjöstaden en grönskande stadsdel. Vad sägs om en härlig promenad i den lummiga allén längs med Kungsgatan? I anslutning hittar du även populära Rörsjöparken och närhet till kanalen som rinner genom Malmö.

När det är dags för en bit mat rekommenderar vi på Grip restaurangen T-Bone för köttälskaren, Sushido för sushiälskaren och Organic bakery för den fikasugne. Det finns gott om guldkorn. För den kulturintresserade är S:t Pauli kyrkan som är uppförd 1882 värt ett besök.

För barnfamiljer kan det vara bra att veta att Rörsjös förskola och Rörsjöskolan samt S:t Pauli gymnasium finns i knutarna.

Kommunikation

En av fördelarna med att bo Rörsjöstaden är kommunikationsmöjligheterna. Trots promenadavstånd till det mesta så är utbudet av kollektivtrafik utomordentligt bra. I området finns stationen Stadshuset där flertalet stads- och pendlarbussar avgår. Värnhemstorget som är en stor knutpunkt för bussar ligger nära till hands. För dig som pendlar med tåg så är det promenadavstånd till både Centralstationen och Triangeln. Där finner du både Pågatåg och Öresundståg som på bara en kort stund tar dig över sundet till Köpenhamn.

Motorvägen utgår två kvarter härifrån. Det gör att du kommer ut på inre ringvägen inom fem minuter, vilket underlättar för den som vill åka både norr och söderut.

Parkering

Bilen parkeras företrädesvis på gatorna i området där det råder boendeparkering, kontakta Gatukontoret för mer information.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Grip Fastighetsmäkleri garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Grip Fastighetsmäkleri tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

Dokument