Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1954

Erikstorpsgatan 10A

Ribersborg Malmö

Välplanerad fyra med balkong i söderläge och låg avgift!

Hissen leder upp till våning två där denna fyra bjuder på stort vardagsrum med utgång till balkong, två till tre sovrum, kök med matplats, badrum, gäst-wc och goda förvaringsmöjligheter. Bostaden har många bevarade attribut från byggåret 1954 såsom vacker parkett, fina dörrar och stora fönsterpartier som ger ett härligt ljusflöde. Här finns möjlighet att skapa sitt drömboende. Belägen i mycket välskött förening med mycket god ekonomi och låg månadsavgift. Toppläge med närhet till hav, parker, affärer och restauranger. Välkommen!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 100.5 m2
Rum: 4 rum och kök
Våningsplan: 2 av 7, hiss finns
Kommun: Malmö
Område: Ribersborg
Byggår: 1954
Månadsavgift: 3257 kr/mån
inkl. värme, VA, 190 kronor för bredband och TV tillkommer.

Såld

Ansvarig Mäklare

Annika Rosenberg Registrerad fastighetsmäklare 0737-888809 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

Funktionalismen hade forskat fram normer hör hur man skulle utforma huset på ett funktionellt sätt och planlösningen utnyttjades till max. Efter att det tidigare varit brist på material kring krigsåren runt 1940 hade man återigen bredare tillgång av material, inte minst tegel på 50-talet. Byggandet kom åter igång på allvar och idén om folkhemmet slog igenom i bostadsbyggandet. Detta visades bland annat i form av barnrikeshus för trångbodda familjer och ABC-städer med plats för både arbete, bostad och centrum. Husen under 50-talet var mer prefabricerade än tidigare och höll överlag hög kvalitet med fina trägolv, kök av hög kvalité och inredningar som står sig än idag. Bland lägenheter blev tre rum och kök standard för familjelägenheter. Husen förändrades mycket under årtiondet, från de traditionella 1,5-plans egnahemhusen i trä till enplansvillor i tegel eller puts, från källare med funkisytor till enplanshus på platta på mark som då var en nyhet. Husen ökade i storlek och efter att funkisen satt sin prägel på husen i många år hade nu forskare undersökt hur man bäst kunde planera hus och 50-talshusen fick en effektiv planlösning, där alla utrymmen utnyttjades maximalt. Arkitekturen på 50-talet kännetecknas bland annat av fasad i trä, tegel, putsad lättbetong eller eternitplattor, funktionell insida, plast och rostfritt stål, elektrisk spis och diskmaskin, kylskåp blev vanligt, uppvärmning genom eldning med olja, schackmönstrade golv av vinylplattor, linoleumgolv, stavparkett i vardagsrum, släta innerdörrar i fanér, teak eller mahogny. Svensk arkitektur fick stor uppmärksamhet internationellt under 50-talet.

Interiör

Med närhet till havet, parker, skolor, caféer och butiker ligger denna väldisponerade fyra i fastighet från 1954. Lägenheten ligger på andra våningen i hus med hiss och har balkong i söderläge. Bostaden bjuder på många välbevarade detaljer från byggåret och här ges köparen möjlighet att renovera för att skapa sitt drömboende. Välkommen!

Hall:

Innanför dörren välkomnar hallen med ljusa väggar och plastmatta på golvet. Här finns plats för både avhängning och möblering med till exempel byrå. Utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i de sex garderoberna med ovanliggande skåp.

Gäst-wc:

Gäst-wc:n är halvkaklad i vitt och på golvet ligger plastmatta. Här finns wc, tvättställ och spegelskåp.

Badrum:

Badrummet är helkaklat i vitt kakel och på golvet ligger grått klinkergolv. Här finns badkar med dusch, wc, tvättställ och spegelskåp.

Sovrum:

Det första sovrummet har ljus tapet, vacker originalparkett på golvet och fönster som vetter mot entrésidan. Här finns plats att möblera med dubbelsäng, nattduksbord och exempelvis byrå.

Kök:

Köket har vita väggar, plastmatta och vid fönstret finns matplats för 4-6 personer. Den vita originalinredningen erbjuder bra förvaringsmöjligheter och ovanför bänkskivan i rostfritt löper vitt kakel. Här finns kyl/frys (frys ur funktion), spis med ugn och kolfilterfläkt.

Matsal / sovrum:

Matsalen kan säkerligen öppnas upp mot köket för att skapa större sociala ytor eller disponeras som sovrum. Rummet har vita väggar, originalparkett på golvet och stort fönster som bidrar till ett generöst ljusinsläpp. Här finns gott om plats för stort matbord och till exempel skänk.

Vardagsrum:

Det stora, luftiga vardagsrummet har vackert parkettgolv i original, ljusa väggar och stort fönster som vetter mot balkongen som även den nås härifrån. Här finns gott om plats att möblera med soffgrupp, soffbord, TV-möbel och bokhyllor.

Sovrum:

Sovrummet som nås från hallen har vita väggar, parkettgolv och fönster som vetter mot gården. Här finns plats för dubbelsäng, nattduksbord och byrå.

Fakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 100.5 m2
Rum: 4 rum och kök
Våningsplan: 2 av 7, hiss finns
Energideklaration: Utfärdad 2019-11-28
Primärenergital: 195 kWh/m2 och år (F) Energiförbrukning ATEMP: 158 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1954
Övrigt: Från vardagsrummet nås balkongen som ligger i söderläge och vetter mot föreningens innergård. Här finns plats att möblera med bord och stolar.

Säljaren disponerar idag över ett vinds- och ett källarförråd.
Månadsavgift: 3257 kr/mån
inkl. värme, VA, 190 kronor för bredband och TV tillkommer.
Andelstal: Andel i förening 2.33206 %
Andel av årsavgiften: 2.38638 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 1 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 1956 kr/år,
  • Försäkring: 2280 kr/år,
TOTALT: 4236 kr/år
Tillträde: Enligt överenskommelse

Föreningen

Brf Erikshus

Allmänt

Bostadsrättsföreningen Erikshus är en äkta bostadsrättsförening som består av 40 lägenheter som samtliga upplåts med bostadsrätt och 5 lokaler varav 2 som upplåts med bostadsrätts samt 3 som upplåts med hyresrätt. Föreningens byggnader uppfördes 1954 och har adresserna Erikstorpsgatan 10A-B och Nils Forsbergs Plats 3. Föreningen äger marken.

Antal lägenheter: 40
Antal lokaler: 5
Äger föreningen marken? Ja.
Överlåtelseavgift: 1190 kr
Pantsättningsavgift: 476 kr
Ekonomi

Föreningen har mycket god ekonomi och är lågt belånad. De senaste åren har föreningen höjt avgiften med 1-2 %, senaste avgiftshöjningen genomfördes den 1 januari 2021 och var på 2%. Styrelsen räknar med liknande höjningar de kommande åren.

Renovering och underhåll

Följande renoveringar är genomförda:
Nytt tegeltak anlades 2008.
Ny ventilation i vissa lokaler installerades 2012.
Nya tappvattenledningar installerades 2012.
Föreningens alla avloppsrör relinades 2016-2017.
Fasaden renoverades och en lokal (frisör) renoverades 2017.
Frånluftsfläktar installerades 2017.
Ny trapphusbelysning sattes in 2018.
OVK genomfördes 2018.
Ny tvättmaskin installerades 2018.
Mindre måleriarbeten (balkong och trapphus) genomfördes 2018.
Uppgradering av elcentral i källare genomfördes 2018.
Ny källargångsbelysning installerades 2018.
Ny garagebelysning installerades 2018.
Åtgärder på garageuppfart genomfördes 2018-2019.
Mätsystem för genensam el och ny elservis sattes in 2019.
Föreningen installerade solceller 2021 och de planeras att tas i bruk under våren 2021.

Kommande renoveringar:
Föreningen har i mars 2021 påbörjat fönsterbyte.
Föreningen planerar att renovera entréporten och injustera värmesystemet 2021.
Föreningen planerar att besiktiga balkongerna och renovera balkongplattorna 2022.
Föreningen planerar att spola avloppsstammarna, byta belysning (rörelsevakt) och besiktiga elsystemet 2023.
Föreningen planerar att byta stigarledning från fast.servis till lägenheter/lokaler 2023.
Föreningen planerar att måla om i trapphus och måla snickerier 2023.
För ytterligare information om kommande renoveringar, se underhållsplan som finns tillgänglig på föreningens hemsida.

Parkering

Föreningen har 14 garageplatser och 3 p-platser till uthyrning, separat kösystem tillämpas. Kostnaden för att hyra en garageplats är 550 kronor/månad och parkeringsplats 330 kronor/månad.

Kabel-TV och bredband

Digital-TV levereras av ComHem och bredband med en hastighet om 150/10 Mbit/s levereras av ComHem. För detta tillkommer ett obligatoriskt tillägg till månadsavgiften om 190 kronor/månad.

Övrigt

Bostadsrättstillägget för hemförsäkringen ingår i månadsavgiften.

I husets källare finns en välutrustad tvättstuga med tre tvättmaskiner, en torktumlare och två stora torkrum.

Föreningen har en gemensam innergård med gemensamma utemöbler och grillar. På innergården finns även en barnhörna med gungor.
Föreningen har två gemensamma takterrasser som kan bokas. Här finns gemensam gasolgrill och det bjuds på vacker utsikt över takåsar och havet.

Föreningen har gemensam el sedan 2019. Två fasta avgifter tas ut varje månad (2021) – en abonnemangsavgift på 108 kronor och en administrativ avgift på 25 kronor. Elkostnaden debiteras varje bostad och lokal efter förbrukning.

Det finns flera platser med cykelställ; ut mot gatan, i gången mot, och på innergården samt i källarens cykelgarage.

Föreningen har ett miljörum med källsortering, rummet ligger i anslutning i garaget i källaren i trappa B. I anslutning till porten mot innergården finns kärl för annat avfall. Två gånger per år beställer föreningen in containrar.

Område

Allmänt

Ribersborg, eller "Ribban" som det vanligtvis benämns i folkmun är stadsdelen som ligger mellan Malmöhus slott och Fridhems villastad. Det är mindre än en kilometer från centrum och avgränsas av gatorna Ribersborgsvägen, Limhamnsvägen, Mariedalsvägen och Regementsgatan. Från början var det endast välbärgade människor som bodde här medan arbetarna istället fick husera i andra delar av staden. Numera är det ett av Malmös mest attraktiva bostadsområden och kanske är det inte konstigt eftersom du tillåts att bo i ett tätbebyggt område men med havet och stranden som grannar.

Av den anledningen bjuds du in till en aktiv livsstil för den som önskar, liksom avkoppling och lugna turer längsmed strandpromenaden. Ett annat symboliskt guldkorn är Kallbadhuset som uppfördes 1898 av käppfabrikören Richer.

I området finns även affärer, restauranger och dagligvaruhandel inom gångavstånd. Vi på Grip kan varmt rekommendera en middag på de italienska restaurangerna Via Napoli och La Nonnina. För barnfamiljen finns det flera förskolor och två grundskolor, Fridhemskolan och Ribersborgsskolan. Det är inte svårt att förstå varför områdets popularitet är så hög. Här bor du i en lugn men central stadsdel som tilltalat flera generationer år efter år!

Kommunikation

För dig som pendlar tar du dig enkelt in till city med buss 3, 4 eller 7. Föredrar du istället att cykla eller gå rekommenderar vi på Grip att gena genom vackra Slottsparken. Det tar endast några få minuter att cykla till både Malmö Universitet som Triangeln, en av Malmös största knutpunkter.

Parkering

Föreningen har garage- och parkeringsplatser till uthyrning, separat kösystem tillämpas. I området råder boendeparkering. Anmälan görs genom www.malmo.se.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Grip Fastighetsmäkleri garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Grip Fastighetsmäkleri tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

Dokument