Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1935

Drottninggatan 6C

Rörsjöstaden Malmö

Ljus, genomgående 2,5: på högt läge med fina funkisdetaljer och fransk balkong!

I den vackra byggnaden Malmgården anno 1935 och granne med Rörsjöparken ligger den här ljusa lägenheten som kännetecknas av ett härligt ljusflöde och mycket rymd. Hissen leder upp till femte våningen där denna väldisponerade bostad bjuder på renoverat kök med matplats, renoverat badrum med dusch, stora sociala ytor, luftigt sovrum och goda förvaringsmöjligheter. Här bor man i förening med en grön oas till innergård, övernattningslägenhet och gemensamma takterrasser. Varmt välkommen på visning!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 72.0 m2
Rum: 2.5 rum och kök
Våningsplan: 5 av 6, hiss finns
Kommun: Malmö
Område: Rörsjöstaden
Byggår: 1935
Månadsavgift: 4993 kr/mån
inkl. värme, VA, kabel-TV, obligatoriskt tillägg 165 kr för bredband tillkommer.

Såld

Ansvarig Mäklare

Annika Rosenberg Registrerad fastighetsmäklare 0737-888809 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

Det var Malmös kanske mest kände byggmästare Eric Sigfrid Persson som över ett helt kvarter uppförde Malmgården som då var Nordens största bostadsbygge med 350 lägenheter. Namnet Malmgården kommer från de "malmar" eller sandvallar som tidigare funnits på platsen. Lägenheterna fick hög standard med ovanligt välutrustade kök och finesser som öppen spis och kassaskåp. När byggnaden uppfördes anlades även en tennisbana på innergården.

Interiör

I Rörsjöstaden bor man centralt med Kungsgatans vackra allé och Rörsjöparken utanför porten. Byggnaden Malmgården uppfördes 1935 och är Malmös kanske mest kända funkishus med lägenheter som bjuder på mycket rymd samt väldisponerade ytor. Den här bostaden är högt belägen och bjuder på ett generöst ljusinsläpp samt många bevarade detaljer från byggåret.

Hall:

Innanför dörren välkomnar hallen med ljusgrå väggar och brädgolv. Här finns plats för avhängning samt att möblera med till exempel byrå eller skänk.

Kök:

Till höger ligger köket som renoverades 2016. Här är väggarna vita, golvet schackrutigt och fönstret bjuder på utsikt över föreningens fina innergård. Den vita inredningen erbjuder goda förvaringsmöjligheter och ovanför bänkskivan i svart löper vitt kakel. Här finns kyl/frys, gasspis med gasugn, kolfilterfläkt och inbyggnadsmikro. I köket finns även matplats för 2-3 personer.

Badrum:

Badrummet som nås från hallen är helkaklat i vitt och på golvet ligger svart klinkergolv. Här finns duschhörna med takdusch samt infällbara dörrar, wc, tvättställsmöbel, spegelskåp och handdukstork (vattenburen).

Vardagsrum:

Det ljusa, rymliga vardagsrummet har fiskbensparkett, vita väggar och stort fönsterparti som vetter mot föreningens innergård. Här finns plats att möblera med soffa, soffbord, TV-möbel och bokhyllor.

Halva:

Halvan ligger i fil med vardagsrummet, även här är väggarna ljusa och på golvet ligger samma fina fiskbensparkett. Här finns plats att möblera med stort matbord och skänk. I rummet finns även en klädkammare som erbjuder bra förvaring.

Sovrum:

Det rymliga sovrummet har vita väggar samt en ljusblå fondvägg, vacker fiskbensparkett, stora fönster och fransk balkong. Här finns gott om plats för dubbelsäng, nattduksbord, byrå och rummets garderober erbjuder utmärkta förvaringsmöjligheter.

Fakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 72.0 m2
Rum: 2.5 rum och kök
Våningsplan: 5 av 6, hiss finns
Energideklaration: Utfärdad 2019-08-23
Primärenergital: 182 kWh/m2 och år (F) Energiförbrukning ATEMP: 154 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1935
Övrigt: Säljaren disponerar idag över ett rymligt vindsförråd.

Lägenhetsförteckning:
Lägenheten är registrerad som två rum och kök i lägenhetsförteckningen.
Månadsavgift: 4993 kr/mån
inkl. värme, VA, kabel-TV, obligatoriskt tillägg 165 kr för bredband tillkommer.
Andelstal: Andel i förening 0.3954 %
Andel av årsavgiften: 0.43 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 1 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 2400 kr/år,
  • Försäkring: 1200 kr/år,
  • Övrigt: 1200 kr/år,
TOTALT: 4800 kr/år
Kommentar driftskostnad:
Posten övrigt avser gas.
Tillträde: Enligt överenskommelse

Föreningen

Brf Malmgården

Allmänt

Föreningen bildades 2006 och förvärvade fastigheten 2007. Föreningens byggnad uppfördes 1935 och har adresserna Drottninggatan 6 A-C, Döbelnsgatan 2-10, Ehrensvärdsgatan 1-9 B och Kungsgatan 27-29.

Antal lägenheter: 281
Antal lokaler: 11
Antal hyreslägenheter: 24
Äger föreningen marken? Ja
Överlåtelseavgift: 1183 kr
Pantsättningsavgift: 473 kr
Ekonomi

Föreningen sänkte avgifterna med 5 % den 1 januari 2020. Föreningen har inte besutat om några avgiftsändringar.

Renovering och underhåll

Renovering och underhåll:
2010-2012 åtgärdades elen i huset (3-fas med jordfelsbrytare).
2012 genomfördes stambyte av vattenstammar.
2012 relinades två avloppsstammar på Döbelnsgatan 6 och Drottningatan 6B.
2013 byttes garageporten.
2014 genomfördes mindre fasadarbeten; fönstren i byggmästarevåningen byttes ut, ny isolering sattes in, samt takavvattning och takpapp.
2015–2017 renoverades hissar.
2016 drogs fiber in.
2017 renoverades lokalen gamla Malmbaren likt originalutförande.
2018 restaurerades fasaden till ursprunglig färgsättning i samråd med antikvarie. Nya fönster monterades mot gata, utförda i kärnvirke, identiska med originalen. Nya balkonger och balkongfronter i handbockad kopparplåt uppfördes, och nya källarfönstergaller lika original sattes in.
2018 restaurerades takskulpturen ”Hemmets härd” av Arne Aspelin, och förgylldes med 23.8 karat guld.
2019 skyltades hörnbutiken om likt original och benämns nu ”Malmgårdens tobak och speceributik”.
2019 installerades nya stålportar till entréer på Kungsgatan 27A och 29 samt Drottninggatan 6A. Portarna är specialbyggda efter originalförlaga i samråd med antikvarie.
2019 byttes passagesystem ut. I samband med detta infördes även elektronisk bokning av tvättstuga som nu kan bokas via app.

Kommande renoveringar:
Enligt föreningens underhållsplan planerar föreningen att relina avloppsstammarna 2020, injustera värmesystemet 2021, se över maskinutrustningen i tre av hissarna 2022 samt mellan cirka 2023-2028 måla om trapphusen, renovera undercentralerna, lägga om tak och renovera/byta fönster mot gård. I dagsläget är inga vidare beslut tagna.

Parkering

Föreningen har ett underjordiskt garage med 50 parkeringsplatser, för närvarande är garagehyran cirka 657 - 808 kr/ månad beroende på platsstorlek, kösystem tillämpas.

Kabel-TV och bredband

Kabel-TV levereras av ComHem (basutbudet ingår i månadsavgiften). Bredband levereras av Bredbandsbolaget och bredband med en hastighet om 250 Mbit/s betalas genom ett obligatoriskt tillägg till månadsavgiften om 165 kronor/månad.

Övrigt

Högst upp i huset finns gemensamma terrasser, före detta piskbalkonger.

I källaren finns fem tvättstugor, varav fyra med torkrum. Samtliga tvättstugor har nyare maskiner, torktumlare och torkskåp.

Gården är välskött och härligt uppvuxen med bl.a. rådhusvin som växer längs fasaderna. Det finns även grillplats, lekplats, cykelskjul och många små fina sittgrupper.

Föreningen har en övernattningslägenhet som kan hyras till en kostnad om 300 kronor/natt. Övernattningslägenheten ligger på Ehrensvärdsgatan 7.

Föreningen har sopsugsystem. Detta installerades 1994. Olika delar av systemet är renoverat under årens lopp. Föreningen har övrig sopsortering på två ställen på gården, det ena är beläget längs med Drottninggatan och det andra i hörnan Kungsgatan 29.

Besök gärna föreningen hemsida för mer information;
http://malmgarden.org/

Område

Allmänt

Rörsjöstaden är en central stadsdel i Malmö city som karakteriseras av vackra byggnader med anor från 1800-talet. Området var från en början en grund sjö, Östra Rörsjön, belägen utanför Malmös fästningsverk. I takt med att stadsdelen växte dikades sjön ut för att ge plats åt stadens expansion. Därav uppkom namnet Rörsjöstaden.
Många av lägenheterna är välbevarade med vacker kraftfull arkitektur, enastående trapphus och tidsenlig stuckatur. De allra äldsta byggnaderna finner du på Löjtnantsgatan, Kommendörsgatan och Kornettsgatan.

Här bor du mitt i centrala Malmö men trots det är Rörsjöstaden en grönskande stadsdel. Vad sägs om en härlig promenad i den lummiga allén längs med Kungsgatan? I anslutning hittar du även populära Rörsjöparken och närhet till kanalen som rinner genom Malmö.

När det är dags för en bit mat rekommenderar vi på Grip restaurangen T-Bone för köttälskaren, Sushido för sushiälskaren och Organic bakery för den fikasugne. Det finns gott om guldkorn. För den kulturintresserade är S:t Pauli kyrkan som är uppförd 1882 värt ett besök.

För barnfamiljer kan det vara bra att veta att Rörsjös förskola och Rörsjöskolan samt S:t Pauli gymnasium finns i knutarna.

Kommunikation

En av fördelarna med att bo Rörsjöstaden är kommunikationsmöjligheterna. Trots promenadavstånd till det mesta så är utbudet av kollektivtrafik utomordentligt bra. I området finns stationen Stadshuset där flertalet stads- och pendlarbussar avgår. Värnhemstorget som är en stor knutpunkt för bussar ligger nära till hands. För dig som pendlar med tåg så är det promenadavstånd till både Centralstationen och Triangeln. Där finner du både Pågatåg och Öresundståg som på bara en kort stund tar dig över sundet till Köpenhamn.

Motorvägen utgår två kvarter härifrån. Det gör att du kommer ut på inre ringvägen inom fem minuter, vilket underlättar för den som vill åka både norr och söderut.

Parkering

Bilen parkeras företrädesvis på gatorna i området där det råder boendeparkering, kontakta Gatukontoret för mer information.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Grip Fastighetsmäkleri garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Grip Fastighetsmäkleri tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

Dokument