Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1939

Norbergsgatan 4A

Lund Centrum / Södertull Lund

Välplanerad tvåa med nyrenoverat kök, badrum och stor balkong på toppläge!

På lugn tvärgata från Södra Esplanaden ligger denna väldisponerade, inflyttningsklara tvåa som bjuder på nyrenoverat badrum, rymligt vardagsrum med utgång till balkong, nyrenoverat kök med matplats och rofyllt sovrum. Lägenheten bjuder på sobra, ljusa väggar, fina brädgolv och generös takhöjd. Här bor man i välskött förening med de tunga renoveringarna gjorda på promenadavstånd till caféer, restauranger, affärer, Centralstationen och Stadsparken. Välkommen!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 49.4 m2
Rum: 2 rum och kök
Våningsplan: 2.5 av 4, hiss finns
Kommun: Lund
Område: Lund Centrum / Södertull
Byggår: 1939
Månadsavgift: 3229 kr/mån
inkl. värme, VA och kabel-TV (basutbud)

Såld

Ansvarig Mäklare

Annika Rosenberg Registrerad fastighetsmäklare 0737-888809 Läs mer om mig

Extra Kontaktperson

Sajra Ajkunic Blivande fastighetsmäklare 0708661234 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

Funktionalism var det svenska namnet på den internationella stiltrenden Modernism. I spetsen för rörelsen var bland annat pionjärerna Sven Markelius, Gunnar Asplund och Uno Åhrén som tillsammans gav ut propagandaskriften acceptera. Utställningen innebar ett genombrott för den nya synen på samhällsplanering och arkitektur. I teorin skulle husets funktion vara grunden för den arkitektoniska utformningen och alla onödiga dekorationer avvisades. Det praktiska ansågs vara vackert. Formen skulle på ett naturligt sätt följa funktionen samtidigt som enkelhet och saklighet var nyckelorden. Med närmare fyra miljoner besökare blev Stockholmsutställningen en succé och därmed en milstolpe för svensk arkitekturhistoria.

Funktionalismen, eller kort och gott ”funkis” karaktäriseras av att husen skapas likt geometriska ytor och volymer, med kuben eller cylindern som grundform. Ny teknik gjorde det möjligt att bygga platseffektivt med stora ytor som avspeglades i byggnadernas utformning och storlek. Positivt med arkitekturstilen var att nya mer moderna hus byggdes med smarta lösningar och funktioner. Tyvärr uppmuntrade det till att bostadsbyggandet skulle vara extremt kostnadseffektivt och snabbt byggande frambringade enformiga komplex utan variation.

Utomlands var taken nästintill helt horisontella. Det lämpade sig inte i vårt snörika land men arkitekterna eftersträvade ändå att utforma taken så låglutande som möjligt utan taksprång. För att ge ett enkelt och avskalat intryck var fasaderna ofta helt utan onödiga ornament som exempelvis burspråk. Fasaden putsades och målades ofta i ljusa kulörer. Balkongerna byggdes större än tidigare och hade räcken av smide med enkel rak karaktär eller av slät/sinuskorrugerad, vitmålad plåt.

Fönsterglas maskintillverkades vilket gjorde det möjligt att få större glasytor i helt nya dimensioner än tidigare, vilket gav ett härligt ljusinsläpp. Fönstren låg i liv med fasaden och placerades ofta asymmetriskt på byggnaden. Formen varierade för att spegla rummets användning, vanligt förekommande var exempelvis att hall och badrum prydes av ett runt litet fönster. Fönstren kunde även vara betydligt större i kvadratiska former eller fönsterband som gick över hörn. Karaktäristiskt för funkis är att fönstren bestod av två- eller treluftsfönster, helt utan spröjs.

Interiör

I mysiga kvarter med caféer, affärer, restauranger och Stadsparken på bekvämt gångavstång ligger Norbergsgatan som är en lugn sidogata till Södra Esplanaden. På våning 2,5 med hiss i denna funkisbyggnad ligger den här välplanerade tvåan som precis genomgått omfattande renoveringar med bland annat nyrenoverat kök, nyrenoverat badrum och omdragen el. Lägenheten bjuder på fina detaljer från byggåret, generöst ljusinsläpp från de stora fönstren och en stor balkong med plats för både soffa, bord och stolar. Här är det bara att flytta rakt in och trivas.

Hall:

Innanför säkerhetsdörren välkomnar hallen med vita väggar och brädgolv. Till höger finns plats för avhängning och till vänster finns förvaringsmöjligheter i den inbyggda garderoben samt linneskåpet.

Sovrum:

Till höger ligger sovrummet som har nymålade, vita, väggar, brädgolv och fönster som vetter mot entrésidan. Här finns plats för dubbelsäng, nattduksbord och garderoben med skjutdörrar erbjuder bra förvaring.

Kök:

Det nyrenoverade köket från 2020 har vita väggar och vitbehandlat brädgolv. Vid fönstret finns matplats för 3-4 personer. Den snygga inredningen i grönt erbjuder bra förvaringsmöjligheter och ovanför den ljusgrå bänkskivan löper vitt kakel. Här finns integrerad kyl/frys (-2020), integrerad diskmaskin (-2020), kolfilterfläkt (-2020) och spis med ugn. Samtliga vitvaror utom spisen har en garantitid till och med 2025.

Badrum:

Badrummet som renoverades 2020 (kvalitetsdokument finns) är helkaklat i vitt, på golvet ligger ljusgrått klinkergolv (med underliggande elburen golvvärme) och belysningen utgörs av infällda, dimbara spotlights. Här finns duschhörna med snygg glasvägg och takdusch, wc, tvättställsmöbel och stor spegel.

Vardagsrum:

Det rymliga vardagsummet har vita, nymålade väggar, brädgolv och stort fönsterparti som vetter mot balkongen som även den nås härifrån. Rummet erbjuder plats för soffa, soffbord, TV-möbel, matbord och bokhylla.

Fakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 49.4 m2
Rum: 2 rum och kök
Våningsplan: 2.5 av 4, hiss finns
Energideklaration: Utfärdad 2019-02-05
Primärenergital: 175 kWh/m2 och år (F) Energiförbrukning ATEMP: 159 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1939
Övrigt: Från vardagsrummet nås den stora balkongen som ligger i österläge och bjuder på morgon-/förmiddagssol. Här finns plats att möblera med bord och stolar samt liten bänk eller soffa för den som så önskar.

All el i lägenheten drogs om 2020 (ny elcentral, alla kablar som går i väggar och till uttag/lampor, dimrar/lampknappar och alla eluttag förutom ett byttes).

Säljaren disponerar idag över ett källarförråd om cirka 5 kvadratmeter.
Månadsavgift: 3229 kr/mån
inkl. värme, VA och kabel-TV (basutbud)
Andelstal: Andel i förening 5.724 %
Andel av årsavgiften: 5.62856 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 1 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 3000 kr/år,
  • Försäkring: 1500 kr/år,
TOTALT: 4500 kr/år
Tillträde: Enligt överenskommelse

Föreningen

Brf Beväringen

Allmänt

Brf Beväringen bildades 1939 samtidigt som byggnaden uppfördes och består av 18 stycken lägenhetersom samliga upplåta med bostadsrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Föreningens byggnad har adresserna Norbergsgatan 4A-B och föreningen äger marken.

Antal lägenheter: 18
Äger föreningen marken? Ja.
Överlåtelseavgift: 1183 kr
Pantsättningsavgift: 473 kr
Ekonomi

Föreningen har inga planerade avgiftshöjningar under 2020.

Renovering och underhåll

Följande renoveringar är genomförda:
1991 - 2001: Vattenstammar, fönster, badrummen.
2002 : Tvättstugan.
2005: Avloppsstammarna relining.
2009: Värmeväxlaren samt styrenhet
2010: Tak.
2011: Balkonger samt fasad.
2013-2014: Stamrenovering (en avloppsstam relinades), ytterdörrar samt nytt kodlås.
2015: Reparation av hiss.
2016: Nytt grus och nya utemöbler. Reparation av tak samt installation av taksäkerhet.
2017: Ommålning av trapphus.
2018: Omfattande hissreparationer, nytt torkskåp, samtliga fönster har fogats om, takfönster har bytts samt röklucka i trapphuset.
2019: Relining av en avloppsledning i källargolvet samt byte av samtliga ellinstallationer i källaren.
2020: Spolning och filmning av samtliga avlopsledningar. Det konstaterades att ingen ytterligare åtgärd var nödvändig.

Kommande renoveringar:
Föreningen har inga större renoveringar planerade de närmaste åren.

Kabel-TV och bredband

Kabel-TV levereras av Com Hem (basutbudet ingår i månadsavgiften). Bredband via fiber levereras av Telia och tecknas individuellt av varje medlem. Bredband med en hastighet om cirka 100 MBit/s kan erhållas till en kostnad om cirka 300 kronor/månad.

Övrigt

Föreningen har en trevlig uteplats och trädgård i sydvästläge, här finns gemensamma utemöbler och grill.

På markplan finns gemensam tvättstuga.

Område

Allmänt

Södertull ligger i hjärtat av Lund och med närhet till allt! 5 minuters promenad tar er till Lunds centrum med dess generösa utbud av restauranger, caféer, butiker och all tänkbar närservice. Även Centralen och Botulfsplatsen nås på endast ett par minuters promenad, som tar er vart än i Skåne, eller längre, som ni behagar. På kort promenadavstånd ligger grönskande Stadsparken och kulturhuset Mejeriet där det bland annat anordnas konserter. Även Botaniska Trädgården finns på gångavstånd. För motionären finns Högevallsbadet, motionsslingor, tennisbana samt gym i närheten. För den som söker trevliga rekreationsområden rekommenderas en promenad ner mot Sankt Lars park med fortsättning bort mot Källby dammar. Ica Söderlivs ligger på ca 3 minuters gångväg från lägenheten. Även Hemköp, pizzerior och vårdcentral finns på behagligt gångavstånd. Längs med tvärgatan Södra Esplanaden anordnas varje lördag från vår till höst en populär loppis.

Kommunikation

Här finns bra kommunikationer för såväl den bilburne, som snabbt och enkelt tar sig ut på motorvägen, som för den som väljer kollektivtrafik eller cykel. På gatan nedan stannar buss nummer 130 och 131 mot Malmö samt från Botulfsplatsen och Bankgatan avgår flertalet stads- och regionbussar. Lunds centralstation med dess utbredda tågnät finns inom 10 minuter gångväg.
På behagligt cykelavstånd finner vi Lunds universitets olika fakulteter, Juridicum 5 min, Ekonomicentrum 10 min och LTH 15 min.

Parkering

På gatorna kringliggande finns parkeringsplatser och inom promenadavstånd finns även flertalet parkeringshus. För mer information kontakta Tekniska förvaltningen på Lunds Kommun.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Grip Fastighetsmäkleri garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Grip Fastighetsmäkleri tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

Dokument