Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1909

Kristianstadsgatan 17C, gårdshuset

Möllevången Malmö

Gårdsvänd etta med fina detaljer från tidigt 1900-tal på toppläge!

Innanför grindarna till denna fina byggnad anno 1909 välkomnar en lummig innergård med grönska och uteplats. I gårdshuset ligger den här välplanerade ettan med stort rum med två stora fönster, badrum med dusch och kök med matplats. Lägenheten har genomgående vackra brädgolv, sobra ljusa vägggar och en generös takhöjd som skapar en härlig rymd. Dessutom bjuder bostaden på många fina detaljer från byggåret såsom kakelugn och djupa fönsternischer. Utanför porten lockar Möllan med caféer, restauranger och barer samt trevliga Folkets Park. Välkommen på visning!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 31.0 m2
Rum: 1 rum och kök
Våningsplan: 1.5 av 4, utan hiss
Kommun: Malmö
Område: Möllevången
Byggår: 1909
Månadsavgift: 2683 kr/mån
inkl. värme, VA, 171 kr för bredband och Kabel-TV tillkommer.

Såld

Ansvarig Mäklare

Annika Rosenberg Registrerad fastighetsmäklare 0737-888809 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

Under 1900-talets första decennium präglades Europa av fred och optimism. Sverige var vid den tidpunkten ett av Europas fattigaste länder med ett utpräglat klassamhälle. Människor flyttade in från landsbygden till industristäderna men 1909 gick industriarbetarna ut i storstrejk, vilket medförde en ekonomisk kris i samhället. Bostadsbyggandet nådde en katastrofalt låg nivå trots bostadsbristen.

Stenstädernas osunda miljö gjorde att välbärgade grupper i samhället eftersträvade att bosätta sig i villaområden utanför staden. För arbetare och lägre tjänstemän startade egnahemsrörelsen som kom att bli ett viktigt inslag i samhällets ansvar för planering och bostadsbyggande. Tidigare hade det främst styrts av kommersiella intressen och ideella organisationer men började nu att bli en kommunal angelägenhet.

Kring sekelskiftet 1900 introducerades den stil som ute i Europa kallades Art Nouveau, som istället benämndes Jugend i Sverige. Den främsta inspirationskällan till Jugendstilens arkitektur var naturens organiska mjukhet men även en engelsk stil kallad Art and Craftsrörelsen som påverkade arkitekturens utformning. Liksom andra konstnärliga nyorienteringar kan Jugend ses som ett avståndstagande från föregående epok. Arkitekter och formgivare hade tröttnat på nybarock, nyrokoko och nyrenässans vilket resulterade i att Jugend blev en motreaktion.

I samband med nya byggnadstekniker och infrastrukturens utveckling drog ett intensivt stadsbyggande igång i Sverige. Material som järn och betong började tillämpas mer allmänt, och med järnbalkarnas hjälp kunde de svängda burspråken utvecklas och sväva allt längre ut över trottoarkanterna. Med personhissarnas uppkomst försvann också problemet med höga flerbostadshus, vilket gjorde det möjligt att bygga både högre och större hus.

Interiör

Från Kristianstadsgatan 17 har man Möllevångstorgets myllrande torghandel runt knuten, åt andra hållet ligger Folkets Park och i kvarteret ligger många populära restauranger, caféer och barer. Pendlaren har tågstationen Triangeln ett par minuters promenad bort och dessutom ligger knutpunkten Södervärn nära. Via grindar nås föreningens lugna och grönskande innergård. I det lugna gårdshuset med samtliga fönster mot de gröna gårdsmiljöerna ligger den här fina ettan i fastighet anno 1909. Här finns många fina originaldetaljer såsom vackra brädgolv, djupa fönsternischer, kakelugn och en generös takhöjd som skapar en härlig rymd i hela bostaden.

Hall:

Innanför dörren välkomnar hallen med vita väggar och brädgolv. Till vänster finns plats för avhängning och här finns även plats att möblera med till exempel byrå eller garderob.

Kök:

Till höger ligger köket som har väggar i gult samt grått, ljus plastmatta på golvet och fönster mot den grönskande innergården. Inredningen i vitt erbjuder bra förvaringsmöjligheter och ovanför bänkskivan löper schackrutigt kakel. Här finns kyl/frys, spis med ugn och kolfilterfläkt. I köket finns även matplats för 2-3 personer.

Badrum:

Badrummet har vita väggar och ljusblå plastmatta på golvet. Här finns duschhörna, wc, tvättställ och spegelskåp (-2020).

Rum:

Det ljusa och luftiga rummet har ljusgrå väggar, samma fina brädgolv som i hallen och två fönster med djupa fönsternischer som vetter mot den grönskande gården. I rummets ena hörn står en vacker kakelugn som en vacker detalj i sig. Här finns plats att möblera med säng, nattduksbord, byrå, soffa, soffbord och rummets garderob erbjuder förvaring.

Fakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 31.0 m2
Rum: 1 rum och kök
Våningsplan: 1.5 av 4, utan hiss
Energideklaration: Utfärdad 2019-01-18
Primärenergital: 241 kWh/m2 och år (G) Energiförbrukning ATEMP: 196 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1909
Övrigt: Till lägenheten hör ett vindsförråd som ligger i samma trapphus som lägenheten.

Lägenhetsförteckning:
I föreningens lägenhetsförteckning anges boarean till 29 kvadratmeter. Tidigare ägare har själv mätt upp lägenheten till 31 kvadratmeter enligt dagens mätnormer. Den köpare som anser att boarean har en stor betydelse för köpet uppmanas att själv mäta upp lägenheten.

Kakelungnen är ej i bruk.
Månadsavgift: 2683 kr/mån
inkl. värme, VA, 171 kr för bredband och Kabel-TV tillkommer.
Andelstal: Andel i förening 1.38067 %
Andel av årsavgiften: 1.4146 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 1 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 2500 kr/år,
  • Försäkring: 1500 kr/år,
TOTALT: 4000 kr/år
Tillträde: Enligt överenskommelse

Föreningen

Brf Källorna

Allmänt

Bostadsrättsföreningen Källorna är en äkta bostadsrättsförening som består av 50 lägenheter, varav 44 upplåts med bostadsrätt och 6 med hyresrätt samt 2 lokaler som upplåts med hyresrätt. Föreningens byggnad har adresserna Kristianstadsgatan 17 A-D, Kristianstadsgatan 19 A-C och Södra Parkgatan 29 och byggnaderna uppfördes 1906. Föreningen äger fastigheterna Källan 5 och Källan 6.

Antal lägenheter: 50
Antal lokaler: 2
Antal hyreslägenheter: 6
Äger föreningen marken? Ja.
Överlåtelseavgift: 1183 kr
Pantsättningsavgift: 473 kr
Ekonomi

Föreningen planerar en avgiftshöjning om cirka 2 % år 2021.

Renovering och underhåll

Renovering och underhåll:
Cirka under 1980-tal genomfördes stambyte.
2015-2016: fasadrenovering, fönsterbyte, takbyte och balkongbygge samt balkongrenovering genomfördes.
Föreningen filmade avloppstammarna 2017 och det konstaterades att åtgärd är aktuell inom de närmaste åren.
Det gjordes en renovering av portarna till innergården under 2019.
En radonmätning gjordes under 2020 som är ett krav på fastighetsägare att de måste göra. Resultaten var mycket goda och visade på väldigt låga nivåer.

Kommande renoveringar:
Under 2020 planerar föreningen att se över möjligheter för att dränera källarna, renovera dagvattensystemet, och renovera innergårdarna.
Inom de närmaste åren planerar föreningen att relina avloppsstammarna.

Kabel-TV och bredband

Kabel-TV och bredband:
Kabel-TV levereras av Com Hem och bredband av Com Hem. Basutbud av Kabel-TV och bredband med en hastighet om 100 MBit/s betalas genom ett obligatoriskt tillägg till månadsavgiften om 171 kronor/månad.

Övrigt

Föreningen har en mysig innergård med grönska och gemensamma utemöbler. På gården finns även cykelparkering och miljöstation med källsortering.

Föreningen har två tvättstugor (en på vardera gård). Tvättstugorna utrustade med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp.

Föreningen har ett barnvagnsrum som ligger på gården på Kristianstadsgatan 19.

Område

Allmänt

Det populära området kring Möllan och Folkets Park erbjuder det mesta. Här finner man grönområden, några av Malmös mest omtyckta uteställen, caféer, torghandel, och restauranger med uteserveringar samt ett flertal mataffärer. I området finns även apotek, vårdcentral, skolor och bibliotek. På bekvämt promenadavstånd ligger Triangeln och Citytunneln, här hittar vi även Triangelns köpcenter med ett generöst shoppingutbud.

Kommunikation

Från lägenheten är det endast cirka 5 minuters promenad till både Triangeln och Södervärn, varifrån flertalet tåg, stadsbussar och pendelbussar avgår. Den bilburne tar sig smidigt ut på Ringvägen och motorvägarna.

Parkering

Boendeparkering råder i området, kontakta gatukontoret för mer information.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Grip Fastighetsmäkleri garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Grip Fastighetsmäkleri tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

Dokument