Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1958

Södra promenaden 25A

City / Gamla Staden Malmö

Välplanerad sexa med balkong och kanalutsikt samt fina 50-talsattribut!

Hissen leder upp till andra våningen där denna rymliga sexrummare med härligt ljusflöde väntar. Lägenheten bjuder på fina detaljer från 1958 och här ges köparen möjlighet att sätta sin egen prägel. Bostaden bjuder på tre bra sovrum, två rymliga sällskapsrum, balkong med fri utsikt mot kanalen, stort kök, renoverat badrum, renoverad gäst-wc och gott om förvaringsmöjligheter. Välkommen på visning!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 158.0 m2
Rum: 6 rum och kök
Våningsplan: 2 av 6, hiss finns
Kommun: Malmö
Område: City / Gamla Staden
Byggår: 1958
Månadsavgift: 6485 kr/mån
inkl. värme och VA, 85 kronor för kabel-TV tillkommer.

Såld

Ansvarig Mäklare

Annika Rosenberg Registrerad fastighetsmäklare 0737-888809 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

Det var arkitekten Thorsten Roos som ritade huset på fastigheten Betlehem 20 som uppfördes 1958. Roos påbörjade sin verksamhet med arkitekten Sven Grönqvist under 1930-talet och blev sedan en av de som utformade flertalet av HSB:s byggen. Han blev en av efterkrigstidens mest framgångsrika arkitekter i Malmö.

Efter att det tidigare varit brist på material kring krigsåren runt 1940 hade man återigen bredare tillgång av material, inte minst tegel på 50-talet. Byggandet kom åter igång på allvar och idén om folkhemmet slog igenom i bostadsbyggandet. Detta visades bland annat i form av barnrikeshus för trångbodda familjer och ABC-städer med plats för både arbete, bostad och centrum. Husen under 50-talet var mer prefabricerade än tidigare och höll överlag hög kvalitet med fina trägolv, kök av hög kvalité och inredningar som står sig än idag. Bland lägenheter blev tre rum och kök standard för familjelägenheter. Husen förändrades mycket under årtiondet, från de traditionella 1,5-plans egnahemhusen i trä till enplansvillor i tegel eller puts, från källare med funkisytor till enplanshus på platta på mark som då var en nyhet. Husen ökade i storlek och efter att funkisen satt sin prägel på husen i många år hade nu forskare undersökt hur man bäst kunde planera hus och 50-talshusen fick en effektiv planlösning, där alla utrymmen utnyttjades maximalt. Arkitekturen på 50-talet kännetecknas bland annat av fasad i trä, tegel, putsad lättbetong eller eternitplattor, funktionell insida, plast och rostfritt stål, elektrisk spis och diskmaskin, kylskåp blev vanligt, uppvärmning genom eldning med olja, schackmönstrade golv av vinylplattor, linoleumgolv, stavparkett i vardagsrum, släta innerdörrar i fanér, teak eller mahogny. Svensk arkitektur fick stor uppmärksamhet internationellt under 50-talet.

Interiör

Granne med kanalen och med fri utsikt över densamma ligger fastigheten Betlehem 20 och dess byggnad som Thorsten Roos ritade samt lät uppföras 1958. Här bor man i city med närhet till all tänkbar närservice men på lugn återvändsgata utan genomfartstrafik. Denna rymliga lägenhet är luftig, badar i ljus och bjuder på fina originaler från byggåret samt har allf fönster i 3-glas. Här har köparen möjligheter att renovera efter egen smak och skapa sitt drömboende.

Hall:

Innanför dörren välkomnar hallen med vita väggar och plastmatta. Till vänster finns plats för avhängning och förvaring i garderoberna. Fortsättningen av hallen har fiskbensparkett och vita väggar. Här finns även en stor klädkammare med utmärkta förvaringsmöjligheter.

Gäst-wc:

Gäst-wc:n som renoverades av föreningen 2011 är helkaklad i vitt och på golvet ligger grått klinkergolv. Här finns wc, tvättställ och spegelskåp.

Kök:

Det rymliga köket har vita väggar, plastmatta och fönster som vetter mot Moderna Museet. Inredningen i vitt erbjuder bra förvaringsmöjligheter och ovanför bänkskivan löper aprikosfärgat kakel. Här finns stor kyl, stor frys, spis med ugn och spisfläkt.

Grovkök/matplats:

I anslutning till köket ligger vad som idag använts som grovkök, tvättdel, men som även skulle kunna göras om till en stor matplats. Även här är väggarna vita, plastmatta ligger på golvet och fönstret vetter åt Stora Nygatan. Här finns bänk och vask för den som önskar nyttja det som tvättdel/grovkök.

Matrum:

Dubbla dörrar med glaspartier leder in till det första sällskapsrumet. Här är väggarna vita, på golvet ligger fiskbensparkett och fönstret vetter mot balkongen samt bjuder på fri utsikt över kanalen. Rummet är mycket rymligt med gott om plats för stor matgrupp och andra möbler.

Vardagsrum:

I fil med det första sällskapsrummet ligger det andra sällskapsrummet som även det har vita väggar, fiskbensparkett och stort fönster med fri kanalutsikt. Gott om plats att möbler med soffa, fåtöljer, soffbord, TV-möbel och bokhyllor.

Sovrum:

Det första sovrummet har vita väggar, plastmatta och fönster som vetter mot Moderna Museet. Här finns plats för dubbelsäng, nattduksbord och exempelvis byrå.

Badrum:

Badrummet som renoverades av föreningen 2011 är helkaklat i vitt och på golvet ligger grått klinker. Här finns dusch, wc, tvättställ och dubbla badrumsskåp.

Sovrum:

Det andra sovrummet har ljus tapet på väggarna, plastmatta och fönster som vettet mot Moderna Museet. Här finns plats för säng, nattduksbord och byrå.

Sovrum:

Lägenhetens tredje sovrum har ljusa väggar, fiskbensparkett och fönster som vetter mot Moderna Museet. Här finns plats för dubbelsäng, nattduksbord och exempelvis arbetsplats.

Fakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 158.0 m2
Rum: 6 rum och kök
Våningsplan: 2 av 6, hiss finns
Energideklaration: Utfärdad 2019-10-09
Primärenergital: 131 kWh/m2 och år (E) Energiförbrukning ATEMP: 105 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1958
Övrigt: Från lägenhetens matrum/vardagsrum nås den härliga balkongen med kanalutsikt som bjuder på morgon-/förmiddagssol. Här finns plats att möblera med bord och stolar.

Säljaren disponerar idag över ett vindsförråd och ett matkällarförråd.

Andelstal:
Andelstalet avser lägenhetens andel av årsavgifterna till föreningen och är 3,059 %. Andelstalet som anges är det andelstal som föreningen tillhandahållit mäklaren. Föreningen har vid förfrågan från mäklaren inte kunnat uppge andelstalet som avser bostadens andel av den totala insatsen.
Månadsavgift: 6485 kr/mån
inkl. värme och VA, 85 kronor för kabel-TV tillkommer.
Andel av årsavgiften: 3.059 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 2 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 4800 kr/år,
  • Försäkring: 2000 kr/år,
TOTALT: 6800 kr/år
Kommentar driftskostnad:
Driftskostnaderna är schablonmässigt uppskattade kostnader och kan komma att variera för nästa ägare.
Tillträde: Enligt överenskommelse

Föreningen

Brf Betlehem

Allmänt

Brf Betlehem är en äkta bostadsrättsförening och består av 50 lägenheter, varav 48 lägenheter upplåts med bostadsrätt och 2 med hyresrätt samt cirka 16 kontor och lokaler som upplåts med hyresrätt. Föreningens byggnad har adresserna Södra Promenaden 25 A-C, Stora Nygatan 4 och Rörsjögatan 26. Föreningens byggnad uppfördes 1958 och föreningen äger marken.

Antal lägenheter: 50
Antal lokaler: 16
Antal hyreslägenheter: 2
Äger föreningen marken? Ja.
Överlåtelseavgift: 473 kr
Pantsättningsavgift: 1183 kr
Ekonomi

Föreningen har inga avgiftshöjningar planerade.

Renovering och underhåll

Följande renoveringar är genomförda:
Renovering av balkongerna utfördes 2010. I samband med balkongrenoveringen har föreningen även bytt ut fönster och balkongdörrar mot kanalsidan.
Föreningen avslutade under 2011 relining av avloppsstammarna och byte av vattenstammarna, detta påbörjades under hösten 2010 och i samband med renoveringen renoveras badrummen.
Fönstren mot Stora Nygatan byttes 2014 och nya entrétrappor sattes in.
Föreningen renoverade kontorslokalerna under 2014.
Värmecentralen byttes 2019.
Trapphusen renoverades 2019.
Föreningen uppdaterar elsystemet löpande.

Kommande renoveringar:
Under 2020 planerar föreningen att byta fönster på kontorsdelen.
Föreningen kommer fortsätta att uppgradera av elsystemet.

Parkering

Föreningen har ett garage med cirka 35 garageplatser samt 6 parkeringsplatser för uthyrning, separat kösystem tillämpas.

Kabel-TV och bredband

Kabel-TV levereras av Canal Digital och betalas genom ett obligatoriskt tillägg till månadsavgiften om 85 kronor/månad. (avser basutbudet), för mer information besök www.canaldigital.se
Föreningen har bredband via fiber indraget, bredbandet är ej operatörsbundet.

Övrigt

Två stycken tvättstugor med tillhörande torkrum samt ett mangelrum finns i källaren.

Cykelförråd finns i källarplan.

Övernattningsrum som kan hyras till en kostnad om cirka 100 kronor per natt finns i källaren.

Område

Allmänt

Lugnt och vackert område trots det centrala läget mitt i Malmö centrum. Huset vetter ut mot kanalen med grönska och vackra promenadstråk. Ett stenkast från lägenheten ligger stadskärnan med sitt stora utbud av butiker, restauranger, caféer och mycket därtill som Malmö har att erbjuda. Trots detta är det här lugnt och skönt tack vare läget mot kanalen och den lugna återvändsgatan.

Kommunikation

Utmärkta kommunikationer tack vare det centrala läget såväl kommunalt som för den bilburne. Stadsbussar liksom centralstationen ligger på bekvämt promenadavstånd och härifrån tar sig den bilburne smidigt ut på motorvägarna.

Parkering

Föreningen har 35 garageplatser samt 6 parkeringsplatser till uthyrning, kösystem tillämpas. Boendeparkering kan erhållas genom P Malmö, för mer information besök www.pmalmo.se.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Grip Fastighetsmäkleri garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Grip Fastighetsmäkleri tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

Dokument