Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1948

Norra Klockspelsvägen 12C

Friluftstaden Malmö

Tidsenligt och totalrenoverat radhus med uteplats i västerläge!

På ett av Malmös bästa lägen i populära Friluftstaden signerat Eric Sigfrid Persson ligger detta radhus i två plan som under de senaste åren totalrenoverats med originalstilen bevarad. Det sociala entréplanet bjuder på renoverat, platsbyggt kök, vardagsrum med öppen spis, rymlig matsal och renoverad gäst-wc. På den privata ovanvåningen ligger två rymliga sovrum, båda med utgång till balkong, renoverat badrum med badkar och tvättmaskin, gott om förvaring och möjlighet att skapa ett tredje sovrum. Mysigt område inbäddat i grönska med närhet till hav, parker och city. Välkommen!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 96.0 m2
Rum: 4 rum och kök
(1-2 av 2)
Kommun: Malmö
Område: Friluftstaden
Byggår: 1948
Månadsavgift: 6671 kr/mån
inkl. värme, VA och kabel-TV (basutbud), 100 kronor för bredband tillkommer.

Såld

Ansvarig Mäklare

Annika Rosenberg Registrerad fastighetsmäklare 0737-888809 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

Bostadsområdet Friluftstaden ritades och uppfördes av byggherren Eric Sigfrid Persson mellan åren 1943 och 1948. Området byggdes i två etapper och 1944 stod den södra delen klar tillsammans med en för de båda områdena gemensam byggnad innehållande bland annat butikslokaler, tvättinrättning och en värmecentral. 1948 var så även den norra sidan färdigbyggd och 1962 tillkom det som kom att kallas för Erikslusts kopparhus, en byggnad som inrymde kontors- och butikslokaler samt en dansrestaurang.

Bostadslängorna blev mycket omskrivna redan under byggnationen. De gav uttryck för ett nytt sätt att bo, med små privata uteplatser och stora integrerade grönområden. Eric Sigfrid Persson intresserade sig mycket för arkitektur och det var tillsammans med dåvarande stadsarkitekten Erik Bülow-Hübe som han började skissa på Friluftstaden, ett område på ömse sidor om Köpenhamnsvägen; en trädgårdsstad som hade formen av en lyra. Lite kuriosa i sammanhanget är att de båda herrarna var fäder åt de idag inte helt okända döttrarna keramikern Signe Persson-Melin och silversmeden Vivianna Torun Bülow-Hübe.

Persson ritade grunden till husen själv men arkitekten Svenivar Ekstrand var den som tillsammans med den grupp arkitekter han var chef över färdigställde och uppdaterade ritningarna under tiden som bygget fortlöpte. Radhusen var tänkta för arbetarfamiljer men drog till sig många olika yrkeskategorier och då inte minst arkitekter och byggnadsingenjörer. Det som gjorde Friluftstaden så speciell var bland annat längornas sicksackform med varannan solgård åt öster och varannan åt väster men även att de präglades av vad för den tiden kunde anses som lyx; det fanns till exempel sopnedkast vid diskbänken, en lucka för mjölkbudet och inbyggda hyllor för skor och böcker.

Eric Sigfrid Perssons vision var att skapa bostäder omgivna av natur och blommande, friväxande grönska. Därför engagerades tidigt landskapsarkitekten William Nersing i projektet. Persson, Ekstrand och Nersing åkte själva runt till olika plantskolor i Skåne och handplockade växter till Friluftstaden. När de första hyresgästerna flyttade in fanns lummig grönska redan på plats då den hade fått stå och växa till sig på den tomt där kopparhuset idag står. Kanske är det just den ymniga grönskan och parkmiljön med mjuka gränser mellan det privata och gemensamma som gör Friluftstaden så unik än idag.

Interiör

I grönskande Friluftstaden som är en av Malmös särskilt värdefulla områden ligger de vackra, tidstypiska radhuslängorna signerade Eric Sigfrid Persson. Här bor man med närhet till både hav och city i lugna kvarter. På Norra Klockspelsvägen 12C ligger detta radhus som under de senaste åren varsamt renoverats med 40-talsattributen bevarade och originalkänslan återskapad. Huset bjuder bland annat på stora fönsterpartier, vackra originalgolv i form av kalkstensgolv, stavparkett och Limhamnsparkett samt fungerande öppen spis.

Hall:

Innanför den vackra ytterdörren ligger hallen som tidigare byggts ut för att skapa rum för gäst-wc. Här är väggarna bredspacklade, målade i ljusgrått och på golvet ligger en praktisk matta. Här finns gott om plats för avhängning. I fortsättningen av hallen har det vackra kalkstensgolvet i original tagits fram.

Gäst-wc:

Gäst-wc:n som renoverades 2017 är halvkaklad i vackert, fasat, glaserat kakel i grönt med snygg ram i svart och på golvet ligger vitt klinker med svarta detaljer. Här finns wc, tvättställ med underliggande skåp och spegel.

Kök:

Rakt fram ligger det påkostade köket som renoverades med fingertoppskänsla i sann 1940-talsstil 2016. Köket har vita väggar, linoleumgolv och fönstret bjuder på grönskande utsikt. Köket platsbyggdes i originalstil av Möllans verkstäder, inredningen är i massivt trä med luckor i ljusgrönt och skålhandtag. Ovanför bänkskivan i rostfritt löper vitt, kvadratiskt kakel. Köket är utrustat med kyl/frys (Elektrolux), diskmaskin (Elektrolux), ugn (SMEG), induktionshäll (SMEG) och fläkt (Siemens).

Matrum:

Från både köket och vardagsrummet nås matrummet som har väggar i ljusgrönt, oljad stavparkett i original på golvet och två fönster som ger ett härligt ljusinsläpp. Här finns gott om plats för det stora matbordet och exempelvis skänk eller byrå.

Vardagsrum:

Det luftiga, ljusa vardagsrummet nås från både hallen och matrummet. Väggarna är ljusa, på golvet ligger oljad stavparkett i original och det stora fönstret som vetter mot entrésidan är en vacker detalj i sig. I rummets ena hörn finns en öppen spis som är i bruk. Här finns gott om plats för soffgrupp, soffbord, TV-möbel och bokhyllor.

Hall ovanvåning:

En vacker trappa i original leder upp från hallen på det sociala entréplanet till hallen på den privata ovanvåningen. Hallen har vita väggar och Limhamnsparkett på golvet. Härifrån nås även den ena klädkammaren som erbjuder bra förvaringsmöjligheter.

Badrum:

Badrummet som renoverades samt byggdes ut 2017 (kvalitetsdokument finns) är helkaklat i vitt, på golvet ligger mörkgrått klinker och här finns även ett litet fönster. Badrummet har badkar med dusch samt duschvägg och det går enkelt att byta till endast dusch för den som så önskar. Här finns wc, tvättställsmöbel, spegel, tvättmaskin och handdukstork (vattenburen).

Sovrum:

Det första sovrummet har väggar i två olika nyanser av blått, Limhamnsparkett på golvet och en stor glasdörr som leder ut till balkongen med eftermiddags-/kvällssol. Rummet erbjuder plats för säng, nattduksbord, byrå och arbetsplats.

Mastersovrum:

Mastersovrummet har väggar i en vacker blå kulör, Limhamnsparkett på golvet och den dörren med stort glasparti leder ut till balkongen. Här finns gott om plats för dubbelsäng, nattduksbord och exempelvis fåtölj.

Klädkammare / extra sovrum:

Ovanvåningens andra klädkammare nås idag från mastersovrummet och har ett litet fönster. Klädkammaren är idag oinredd men kan inredas och på så sätt skapa ett till sovrum eller arbetsrum.

Fakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 96.0 m2
Rum: 4 rum och kök
(1-2 av 2)
Energideklaration: Utfärdad 2019-06-28
(F) Energiförbrukning ATEMP: 155 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1948
Övrigt: På entrésidan ligger den stenbelagda solgården. Uteplatsen vetter åt väster och bjuder på eftermiddags-/kvällssol. Här finns gott om plats att möblera med bord, stolar och solstolar. En elektrisk markis finns installerad vid uteplatsen. Den lilla trädgården har vackra planteringar, tre olika äppelträd, krusbär och vinbär. Här är det förberett med framdragen el för att kunna installera utebelysning. På framsidan finns även cykelparkering.

Via trappa inifrån huset nås källaren med källarförråd.

Följande renoveringar är genomförda:
2015 slipades och oljades golven i vardagsrum och matrum.
2016 totalrenoverades köket i originalstil med platsbyggd inredning i massivt trä från Möllans Verkstäder. Samtliga vitvaror byttes i samband med renoveringen.
2017 målades vardagsrum och matrum om
2017 renoverades gäst-wc och badrummet renoverades samt byggdes ut och tvättmaskin installerades (kvalitetsdokument finns)
2017 renoverades ytskikt (bredspackling och målning) i inre hall, trappa, övre hall och mastersovrummet.
2017 byttes radiatorn i hallen
2017 byttes strömbrytare och vägguttag till nya i tidsenlig stil från Byggfabriken och Schneider.
2018 renoverades ytskikt (bredspackling och målning) i det andra sovrummet.
2018 togs kalkstensgolvet i hallen fram och slipades utanför gäst-wc och matta lades i den yttre hallen. Väggarna i hallen bredspacklades och målades.
2018 byggdes cykelparkering med Ölandssten på framsidan.
2019 slipades och målades lister och foder.
Månadsavgift: 6671 kr/mån
inkl. värme, VA och kabel-TV (basutbud), 100 kronor för bredband tillkommer.
Andelstal: Andel i förening 1.23494 %
Andel av årsavgiften: 1.23494 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 3 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 4304 kr/år,
  • Försäkring: 2070 kr/år,
TOTALT: 6374 kr/år
Tillträde: Enligt överenskommelse

Föreningen

HSB Brf Lutan I Malmö

Allmänt

HSB Bostadsrättsföreningen Lutan I Malmö är en äkta bostadsrättsförening som består av 80 radhuslägenheter. Byggnaderna uppfördes 1948 och föreningen innehar fastigheterna Lutan 1-5 och Erikslust 2-8 med tomträtt.

Antal lägenheter: 80
Äger föreningen marken? Nej.
Överlåtelseavgift: 1163 kr
Pantsättningsavgift: 465 kr
Ekonomi

Tomträttsavtalet lades om i oktober 2018 vilket innebar att tomträttsavgälden ökade från ca 10.000:- till 1,3 Miljoner per år och innebar därmed en ca 25%-ig ökning av föreningens totala kostnader.
För att möta de ökade kostnaderna har föreningen höjt avgifterna 5% årligen med början i januari 2017 och kommer att fortsätta höja avgifterna med 5% per år fram till 2021 eller 2022 beroende på övriga generella kostnadsökningar.

Föreningen redovisar enigt K3-regelverket och gör komponentavskrivningar av samtliga anläggningstillgångar.

Föreningen har en 30-års rullande underhållsplan och fonderar medel för de närmast kommande 10 årens underhållskostnader.

Renovering och underhåll

Följande renoveringar är utförda:
2004 Taken byttes.
2005 Samtliga fasta elinstallationer i lägenheter, källare och gemensamma utrymmen byttes ut.
2015 Varmvattenkulvertledningarna från värmecentralen byttes.
2016 Fönster målades.
2017 Armaturerna i parkbelysningen byttes till LED samtidigt som fler stolpar sattes upp.
2017/18 Balkongdörrar målades samt räcken och trappöverbyggnader renoverades och målades.

Stambyten görs löpande i samband med att medlem initierar en större renovering av badrum/kök.

Föreningen ser i dagsläget över möjligheten att införa individuell mätning samt debitering av värme och varmvatten. Beslut om detta kommer att fattas under hösten 2019.

Inga större underhållsåtgärder planeras de närmaste åren.

Kabel-TV och bredband

Kabel-TV levereras av ComHem (basutbudet ingår i månadsavgiften) och bredband av ComHem. Bredband med en hastighet om 100 MBit/s erhålls genom ett obligatoriskt tillägg till månadsavgiften om 100 kronor/månad. Möjlighet finns att uppgradera hastigheten genom att tecka separat avtal.

Övrigt

Varje lägenhet disponerar en egen privat uteplats, allmänt kallad för solgård. Därutöver finns det gemensamma grönytor för rekreation och mötesplatser för medlemmarna, samt närhet till stor allmän lekplats.

Varje lägenhet har egen separat nedgång från lägenheten till den gemensamma källaren.

I varje radhuslänga finns en tvättstuga, utrustad med en tvättmaskin, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel.

I källarplanet finns även cykelförråd, förrådsutrymmen och bastu.

Föreningen har 5 miljöhus för hushållsavfall och returavfall samt en verktygsbod med trädgårdsredskap som fritt kan utnyttjas av medlemmarna.

Område

Allmänt

Det populära området Friluftstaden kom till under 1940-talet. Byggnaderna ritades och uppfördes av Malmös kanske mest kända byggherre Eric Sigrfrid Persson.

Det är inte svårt att förstå varför området är så populärt med den absoluta närheten till stränder, Ribersborgs rekreationsområde, Rönneholmsparken, mysiga fik, restauranger och affärer. Det är cykel- och promenadavstånd in till city och för den som pendlar avgår flertalet stadsbussar i närheten. I området ligger flertalet förskolor och grundskolor. Varje söndag är det marknad på Fridhemstorget som ligger ett par minuters promenad bort. I området ligger flera olika mataffärer och annan tänkbar närservice. Vi på Grip kan varmt rekommendera en bit mat på Osteria Qui, sushi från Chill Out eller Rå Epok eller en fika på Atrium. Ribersborgs kallbadhus ligger även det en kort promenad bort.

Kommunikation

Utmärkta kommunikationer såväl kommunalt som för den bilburne. I området avgår stadsbussarna 3, 4 och 7. Den bilburne tar sig enkelt ut på motorvägarna.

Parkering

Gratis parkering råder i området.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Grip Fastighetsmäkleri garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Grip Fastighetsmäkleri tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

Dokument