Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1959

Stadiongatan 55D

Lorensborg Malmö

Välplanerad trea med stor inglasad balkong i välskött förening!

Hissen leder upp till femte våningen där denna genomgående trea bjuder på rymligt vardagsrum med utgång till balkong, kök med originalinredning och matplats, två bra sovrum, badrum med badkar och gott om förvaring. Möjlighet för köparen att sätta sin egen prägel på denna 50-talstrea i välskött HSB-förening med fin gårdsmiljö. Välkommen!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 77.0 m2
Rum: 3 rum och kök
Våningsplan: 5 av 9, hiss finns
Kommun: Malmö
Område: Lorensborg
Byggår: 1959
Månadsavgift: 3867 kr/mån
inkl. värme, VA, kabel-TV (basutbud) & bredband.

Såld

Ansvarig Mäklare

Annika Rosenberg Registrerad fastighetsmäklare 0737-888809 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

Det var arkitekten Sven Grönqvist som fick i uppdrag att rita byggnaderna som 1959 uppfördes på fastigheten Knutstorp 6. Grönqvist ledde under många år HSB:s arkitektkontor. Under sent 1930-tal/tidigt 1940-tal ritade Grönqvist bland annat flera kvarter på Ellstorp tillsammans med Thorsten Roos.

Efter att det tidigare varit brist på material kring krigsåren runt 1940 hade man på 1950-talet återigen bredare tillgång av material, inte minst tegel. Byggandet kom åter igång på allvar och idén om folkhemmet slog igenom i bostadsbyggandet. Detta visades bland annat i form av barnrikeshus för trångbodda familjer och ABC-städer med plats för både arbete, bostad och centrum. Husen under 50-talet var mer prefabricerade än tidigare och höll överlag hög kvalitet med fina trägolv, kök av hög kvalité och inredningar som står sig än idag. Bland lägenheter blev tre rum och kök standard för familjelägenheter. Husen förändrades mycket under årtiondet, från de traditionella 1,5-plans egnahemhusen i trä till enplansvillor i tegel eller puts, från källare med funkisytor till enplanshus på platta på mark som då var en nyhet. Husen ökade i storlek och efter att funkisen satt sin prägel på husen i många år hade nu forskare undersökt hur man bäst kunde planera hus och 50-talshusen fick en effektiv planlösning, där alla utrymmen utnyttjades maximalt. Arkitekturen på 50-talet kännetecknas bland annat av fasad i trä, tegel, putsad lättbetong eller eternitplattor, funktionell insida, plast och rostfritt stål, elektrisk spis och diskmaskin, kylskåp blev vanligt, uppvärmning genom eldning med olja, schackmönstrade golv av vinylplattor, linoleumgolv, stavparkett i vardagsrum, släta innerdörrar i fanér, teak eller mahogny. Svensk arkitektur fick stor uppmärksamhet internationellt under 50-.talet.

Interiör

På lugna Lorensborg bor man i grönskande omgivningar med närhet till Pildammsparken, affärer, med täta förbindelser till Hyllie och på bekvämt cykelavstånd till city. I den välskötta HSB-föreningen Järven bor man med en fin, inhägnad innergård med både lekplatser, grillplatser och mycket grönska. I föreningen finns även en gemensamhetslokal och övernattningsrum som kan hyras av medlemmarna. Här bor man i välskött 50-talsfastighet med många av de tunga renoveringarna gjorda. Välkommen!

Hall:

Innanför dörren välkomnar hallen med ljus tapet på väggarna och laminatgolv. Här finns plats för avhängning och i de tre rymliga klädkamrarna erbjuds utmärkta förvaringsmöjligheter.

Kök:

Till vänster ligger köket som har ljus tapet på väggarna, laminatgolv och vid fönstret som vetter mot föreningens fina gård finns matplats för minst fyra personer. Kökets inredning är HSB Drömköket från 50-talet och ovanför bänkskivan i rostfritt löper ljust kakel. Köket är utrustat med kyl/frys (-2018) och spis med ugn.

Sovrum:

Det första sovrummet har ljusa väggar, stavparkett i original på golvet och fönstret bjuder på utsikt över föreningens välskötta gård. Här finns plats för dubbelsäng, nattduksbord och exempelvis fåtölj.

Sovrum:

Lägenhetens andra sovrum har ljusa väggar, vacker stavparkett i original och fönster som vetter mot gården. Här finns plats för säng, nattduksbord, skrivbord och bokhylla.

Badrum:

Badrummet är halvaklat i vitt och på golvet ligger ljust klinkergolv. Här finns badkar med dusch, wc, tvättställ med underliggande skåp, spegelskåp och separat badrumsskåp.

Vardagsrum:

Två vackra dörrar med glaspartier leder in till det stora vardagsrummet som har ljusa väggar, parkettgolv i original och fönster som vetter mot den inglasade balkongen som även den nås härifrån. Rummet är rymligt med gott om plats för soffgrupp, soffbord, TV-möbel, bokhyllor och matplats.

Fakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 77.0 m2
Rum: 3 rum och kök
Våningsplan: 5 av 9, hiss finns
Energideklaration: Utfärdad 2018-05-08
(E) Energiförbrukning ATEMP: 125 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1959
Övrigt: Från vardagsrummet nås den inglasade balkongen som ligger i västerläge och bjuder på eftermiddags-/kvällssol. Här finns gott om plats för bord och stolar.

Säljaren disponerar idag över ett vindsförråd.
Månadsavgift: 3867 kr/mån
inkl. värme, VA, kabel-TV (basutbud) & bredband.
Andelstal: Andel i förening 0.35333 %
Andel av årsavgiften: 0.35333 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 1 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 1440 kr/år,
  • Försäkring: 1500 kr/år,
TOTALT: 2940 kr/år
Tillträde: Enligt överenskommelse

Föreningen

HSB Brf Järven I Malmö

Allmänt

Bostadsrättsföreningen HSB Brf Järven i Malmö är en äkta bostadsrättsförening som består av 323 lägenheter och 3 lokaler. Föreningens byggnader uppfördes 1959 och har adresserna Stadiongatan 55 A-E och Vendelsfridsgatan 6 A-B. Föreningen innehar fastigheterna Knutstorp 1 och Knutstorp 6 med tomträtt, nuvarande tomträttsavtal löper till och med 2019-12-31.Antal lägenheter: 323
Antal lokaler: 3
Äger föreningen marken? Ja.
Överlåtelseavgift: 1163 kr
Pantsättningsavgift: 465 kr
Ekonomi

Föreningen planerar att höja avgiften med cirka 4,5% den 1 januari 2020, med reservation för ändring beroende på ny tomträttsavgäld.

Renovering och underhåll

Pågående renoveringar:
Byte elstammar och byte till 3-fas i alla lägenheter 2017-2020 (Vendelsfridsgatan 6A och 6B samt Stadiongatan 55E-D och halva C (vån 7-9) är färdigställda.). Resterande 55C (vån 1-6) samt 55B-A påbörjas september 2019.

Planerade renoveringar:
Solcellspaneler kommer att läggas på taken 2019. Arbetet beräknas klart 30/8-2019.
Slipning Terazzobeläggning i trapphusen 2017-2020

Nyligen genomförda renoveringar:
Nytt takpapp på Stadiongatan 55.
Nya entrédörrar till Dagverksamheten.
Entrépartier utbytta nov 2017.
Fasadrenovering 9-våningshuset Stadiongatan 55A-E, tvätt av 16-våningshus våren 2016.
En föreningslokal för medlemmarnas nyttjande har färdigställts 2016
Elsystemet har modulariserats och moderniserats 2015
Trappan i Stadiongatan 55A har slipats nov 2015
Armaturer för utomhusbelysning har bytts ut okt 2015
Miljöhuset på Vendelsfridsgatan 6 har målats om maj 2015
Källardörrarna har utrustats med automatisk dörröppning dec 2014.
Golven i cykelkällaren på stadiongatan 55 har målats om nov 2014.
Källardörrarna i Stadiongatan 55 har målats om dec 2014.
Samtliga hissar är utbytta 2013
Renovering av balkongfogar och målning av de icke inglasade evakueringsbalkongerna 2013
Alla elcentraler för ingående el är utbytta 2013
Gavlarna på 16-våningshuset har fått nya fogar. De har även tvättats och impregnerats 2013
Trädgården har bl.a. fått nya krukor och byggts om vid södra miljöhuset
Renovering av värmecentralerna och värmesystemet i 16-våningshuset

Äldre genomförda renoveringar:
Innergården gjordes vid 2010
Relining av avloppsstammarna juli-augusti 2009
Elementen renoverades 2009
Trapphuset fick ny golvbeläggning 2008
Nya tvättmaskiner installerades 2008
Takpappen byttes 2005
Miljöhusen gjordes 2003
Vattenstammarna byttes 1996
Taken renoverades 1986-87
Fönster renoverades 1986
Balkongerna glasades in 1986

Parkering

Föreningen har 61 parkeringsplatser till uthyrning, separat kösystem tillämpas.

Övrigt

Föreningen har en välskött, grönskande och inhägnad innergård. På gården finns fina planteringar, gräsmatta, lekplats och flera uteplatser med grillmöjligheter.

I källaren finns tvättstugor med nyare maskiner och tillhörande torkrum. Dessutom finns mattvättstuga i föreningen.

Föreningen har en gemensamhetslokal som kan hyras för fester av medlemmarna. Dessutom finns ett övernattningsrum som kan hyras av medlemmarna.

Bostadsrättstillägget för hemförsäkringen ingår i månadsavgiften.

Föreningen har sedan 2011 gemensamt elavtal i fastigheten, där varje medlem har sin egen mätare och debiteras första kvartalsmånaden via avgiftsavin.

2012 installerade föreningen postboxar i entrén och det är mycket uppskattat av föreningens medlemmar. Man slipper att gå till COOP för att hämta sina lite större försändelser. Skaffar man ny lägenhetsdörr behöver man heller inte ha ett brevinkast/hål i dörren vilket ökar brandsäkerheten bl.a.

Område

Allmänt

Lugnt, grönskande område med närhet till bland annat Pildammsparkens härliga grönområden och Swedbank Stadion för den fotbollsintresserade. I området finns livs, pizzeria, gym, skola och förskola. På cykelavstånd ligger Ribersborg med strand och badbryggor. Härifrån når man både Mobilia och Kronprinsen med sina generösa shoppingutbud på en kort cykeltur.

Kommunikation

Goda kommunikationer såväl kommunalt som för den bilburne. Stadsbussarna nummer 3 och 8 stannar båda i närheten av lägenheten, dessutom ligger både Triangeln och Hyllie på cykelavstånd.

Parkering

Föreningen har parkeringsplatser till uthyrning, separat kösystem tillämpas. Därutöver råder fri parkering i området.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Grip Fastighetsmäkleri garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Grip Fastighetsmäkleri tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

Dokument