Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1929

Ehrensvärdsgatan 18

Rörsjöstaden Malmö

Smakfullt renoverad, genomgående tvåa i välskött förening!

Välkommen in i denna ljusa, genomgående 20-talstvåa som under de senaste åren renoverats varsamt med originalcharmen bevarad. Lägenheten bjuder på vackert kök, rofyllt sovrum, stilrent badrum från 2017, luftigt vardagsrum och gott om förvaring. Stabil förening med god ekonomi och de stora renoveringarna gjorda.

Bostadsfakta

Bostadstyp: Andel i bostadsförening
Boarea: 53.7 m2
Rum: 2 rum och kök
Våningsplan: 4 av 5, utan hiss
Kommun: Malmö
Område: Rörsjöstaden
Byggår: 1929
Månadsavgift: 2633 kr/mån
inkl värme, VA, kabel-TV & bredband

Såld

Ansvarig Mäklare

Annika Rosenberg Registrerad fastighetsmäklare 0737-888809 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

Arkitekten Gösta Olson (1894-1969) fick uppdraget att rita byggnaden till kvarteret Granen 9. Gösta arbetade även som byggmästare, möbeldesigner och inredningsarkitekt. Olson var född i Malmö men studerade i Trondheim där han också tog sin arkitektexamen. Från 1927 drev han egen arkitektbyrå och byggnadsrörelse i Malmö. Det var framför allt flerbostadshus han ritade men även en del villor, fritidshus samt ett badhus och ett posthus i Alvesta. Flerbostadshusen som Olson ritat i Malmö är många och sträcker sig över flera stadsdelar såsom Värnhem, Rörsjöstaden, Operan, S:t Knut, Dammfri och Ribersborg.

Olson deltog ofta i arkitekttävlingar och var under en tid ledamot av styrelsen för Malmö Byggmästareförening och dessutom suppleant i byggnadsnämnden i Malmö.

Under sin tid i Norge träffade Olson sin blivande fru och han höll under hela sitt liv kontakt med grannlandet. Han var med om att grunda Svensk-Norska föreningen. Olson förärades Haakon-medaljen för sitt engagemang för norska flyktingar under andra världskriget.

Interiör

Med närhet till Rörsjöparken, utmärkta kommunikationer och Kungsgatans vackra allé ligger denna ljusa, genomgående lägenhet med mycket tilltalande planlösning. Belägen i en stabil bostadsförening med de stora renoveringarna gjorda och som har en otroligt mysig innergård. Trots det centrala läget är lägenheten otroligt tyst och rofylld. Här kombineras moderna lösningar med 20-talsattribut på bästa sätt och det är bara att flytta rakt in och trivas.

Hall:

Innanför den vackra ytterdörren välkomnar hallen med vita väggar och vitmålat brädgolv. Till höger finns plats för avhängning samt förvaring i garderoben med vacker spegeldörr. Hallen erbjuder även plats för möblering med skåp till vänster.

Kök:

Det vackra köket som delvis renoverades 2017 har den vackra charmen från byggåret bevarad. Här är väggarna vita, på golvet ligger vitmålat brädgolv och fönstret bjuder på utsikt över föreningens fina innergård. Den vackra inredningen, som är delvis i original erbjuder bra förvaringsmöjligheter och här finns även skafferiet bevarat. Ovanför bänkskivan i grått löper vackert kakel i vitt. Köket är utrustat med kyl/frys, kolfilterfläkt, keramikhäll (-2018), varmluftsugn (-2018) och diskmaskin (-2018). I köket finns antingen plats för ytterligare skåp alternativt matplats för 2-4 personer.

Sovrum:

De rofyllda sovrummet har vitmålat brädgolv, två vackra fönster som vetter mot innergården, lamprosett i som pryder taket, väggarna är vitmålade och på den ena väggen har det vackra teglet tagits fram. Här finns gott om plats för dubbelsäng, nattduksbord, byrå och arbetsplats. Goda förvaringsmöjligheter erbjuds i garderoben med skjutdörrar i spegelglas som bra inredning.

Badrum:

Badrummet som renoverades 2017 (kvalitetsdokument finns) är då i en klass för sig. Här är väggarna helkaklade i vitt, fasat kakel, på golvet ligger vitt klinkergolv med underliggande golvvärme (elektrisk) och belysningen utgörs av infällda spotlights. Här finns vägghängd wc, duschhörna med takdusch och vacker blandare i mässing samt snygga infällda hyllor med inbyggd belysning, stor, rund spegel med bakomliggande badrumsskåp, tvättställsmöbel och handdukstork.

Vardagsrum:

Det inbjudande vardagsrummet har vita väggar, vitmålat brädgolv, lamprosett i taket och fönster som bjuder på utsikt mot trädkronorna. Här finns gott om plats för soffgrupp, soffbord, matbord, TV-möbel, fåtölj och bokhylla.

Fakta

Bostadstyp: Andel i bostadsförening
Boarea: 53.7 m2
Rum: 2 rum och kök
Våningsplan: 4 av 5, utan hiss
Energideklaration: Utfärdad 2018-04-24
(F) Energiförbrukning ATEMP: 155 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1929
Övrigt: I trapphuset, både en halv trappa upp och en halv trappa ner finns gemensamma trapphusbalkonger. Balkongerna vetter mot föreningens fina innergård.

Säljaren disponerar idag över ett rymligt vindsförråd och ett källarförråd.

Boarea:
Lägenheten är registrerad som 48,8 kvadratmeter i föreningens lägenhetsutdrag. Anledningen till att denna uppgift skiljer sig från den angivna boarean (53,67 kvadratmeter) är sannolikt att den baseras på en äldre mätnorm.
Månadsavgift: 2633 kr/mån
inkl värme, VA, kabel-TV & bredband
Andelstal: Andel i förening 2.60626 %
Andel av årsavgiften: 2.62958 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 1 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 3600 kr/år,
  • Försäkring: 1500 kr/år,
TOTALT: 5100 kr/år
Kommentar driftskostnad:
Driftskostnaderna är uppskattade schablonkostnader och kan komma att variera för nästa ägare.
Tillträde: Enligt överenskommelse

Föreningen

Bf Zenith Upa

Allmänt

Bostadsföreningen Zenith bildades 1929 samtidigt som byggnaden uppfördes och består av 35 lägenheter och 5 lokaler. Föreningen äger fastigheten Granen 9 och har adresserna Ehrensvärdsgatan 18 och Föreningsgatan 66.

Antal lägenheter: 35
Antal lokaler: 5
Äger föreningen marken? Ja
Överlåtelseavgift: 1145 kr
Pantsättningsavgift: 500 kr
Ekonomi

Föreningen är stabil med mycket god ekonomi och låg belåningsgrad.
Föreningen har inte beslutat om några avgiftshöjningar.

Renovering och underhåll

Följande renoveringar är genomförda:
1984 - Nya 3-glasfönster installerades
1992 - Vatten- och avloppsstammar byttes
1992 - Elstammar byttes
1995 - Taket omlades
2006-2007 - Trapphusen renoverades
2011 - Vatten- och avloppsstammar spolades
2014 - Samtliga lägenheter utrustades med säkerhetsdörrar
2014 - Postboxar installerades
2015 - OVK
2016- Spolning av avloppsstammar
2017 - Renoveringar i pannrummet
2018- Renovering av fasad

Kommande renoveringar:
Föreningen planerar att installera ett nytt taggsystem och porttelefoner inom de närmaste åren.
Därutöver har föreningen inga större renoveringar planerade.

Övrigt

Föreningen har en väldigt fin och grönskande innergård. Här finns uteplatser med gemensamma utemöbler, gemensam grill samt miljöstation. På gården finns även cykelparkering.

Föreningen har två gemensamma tvättstugor, den ena ligger på gården och den andra ligger på vinden på Ehrensvärdsgatan.

Bostadsrättstillägget för hemförsäkringen ingår i månadsavgiften.

Föreningen anordnar fester såsom vår- eller sommarfest och glöggmingel för medlemmarna.

Område

Allmänt

Rörsjöstaden är en central stadsdel i Malmö city som karakteriseras av vackra byggnader med anor från 1800-talet. Området var från en början en grund sjö, Östra Rörsjön, belägen utanför Malmös fästningsverk. I takt med att stadsdelen växte dikades sjön ut för att ge plats åt stadens expansion. Därav uppkom namnet Rörsjöstaden.
Många av lägenheterna är välbevarade med vacker kraftfull arkitektur, enastående trapphus och tidsenlig stuckatur. De allra äldsta byggnaderna finner du på Löjtnantsgatan, Kommendörsgatan och Kornettsgatan.

Här bor du mitt i centrala Malmö men trots det är Rörsjöstaden en grönskande stadsdel. Vad sägs om en härlig promenad i den lummiga allén längs med Kungsgatan? I anslutning hittar du även populära Rörsjöparken och närhet till kanalen som rinner genom Malmö.

När det är dags för en bit mat rekommenderar vi på Grip restaurangen T-Bone för köttälskaren, Sushido för sushiälskaren och Organic bakery för den fikasugne. Det finns gott om guldkorn. För den kulturintresserade är S:t Pauli kyrkan som är uppförd 1882 värt ett besök.

För barnfamiljer kan det vara bra att veta att Rörsjös förskola och Rörsjöskolan samt S:t Pauli gymnasium finns i knutarna.

Kommunikation

En av fördelarna med att bo Rörsjöstaden är kommunikationsmöjligheterna. Trots promenadavstånd till det mesta så är utbudet av kollektivtrafik utomordentligt bra. I området finns stationen Stadshuset där flertalet stads- och pendlarbussar avgår. Värnhemstorget som är en stor knutpunkt för bussar ligger nära till hands. För dig som pendlar med tåg så är det promenadavstånd till både Centralstationen och Triangeln. Där finner du både Pågatåg och Öresundståg som på bara en kort stund tar dig över sundet till Köpenhamn.

Motorvägen utgår två kvarter härifrån. Det gör att du kommer ut på inre ringvägen inom fem minuter, vilket underlättar för den som vill åka både norr och söderut.

Parkering

Bilen parkeras företrädesvis på gatorna i området där det råder boendeparkering, kontakta Gatukontoret för mer information.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Grip Fastighetsmäkleri garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Grip Fastighetsmäkleri tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

Dokument