Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1953-56

Tessins väg 8 B

Ribersborg Malmö

Smakfullt renoverad fyra med balkong och fungerande öppen spis!

I välkänd byggnad på Ribersborg ligger denna rymliga fyra som bjuder på stort vardagsrum med fungerande öppen spis, balkong i västerläge, smakfullt renoverat kök med matplats, tre stora sovrum, renoverat badrum och separat gäst-wc. Lägenheten har vacker fiskbensparkett och sobra ljusa väggar. Välkommen!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 118.0 m2
Rum: 4 rum och kök
Våningsplan: 2 av 4, utan hiss
Kommun: Malmö
Område: Ribersborg
Byggår: 1953-56
Månadsavgift: 4688 kr/mån
inkl värme, VA och kabel-TV (basutbud)

Såld

Ansvarig Mäklare

Annika Rosenberg Registrerad fastighetsmäklare 0737-888809 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

De tre byggnaderna uppfördes under folkhemseran, det svenska bostadsbyggandets guldålder, som präglas av funktionalitet, höga sociala ambitioner och omsorg i detaljerna. Området Ribersborg har av Malmö stad utpekats som kulturhistoriskt särskilt värdefull miljö.

Låghusen och punkthuset är i grunden lika men med vissa variationer i utformning och funktion. De uppskattade öppna spisarna i låghusen saknas t ex i punkthuset. Detta har däremot fått en något exklusivare utformning med inslag av svart granit, travertin och kolmårdsmarmor i fasad, entré och trapphus.

Det var Svenivar Ekstrand som ritade byggnaderna som under åren 1953-56 uppfördes på fastigheterna Hanaholm 7,8,9. Ekstrand saknade formell arkitektutbildning men kom ändå att bli en av stadens mest anlitade arkitekter under 1950- och 60-talen. Han hade studerat vid Tekniska läroverket i Malmö och sedan arbetat hos den legendariske Hans Westman i Lund. Senare anställdes Ekstrand av Eric Sigfrid Persson och ledde hans kontor vid utformningen av Friluftsstaden. Han samarbetade också en tid med en annan välkänd malmöarkitekt, Torsten Roos.

Interiör

Granne med havet, strand, Ribersborgs rekreationsområde och en kort cykeltur till city ligger denna fyra i vacker byggnad som uppförts under det svenska byggandets guldålder på 1950-talet. Bostadens planering präglas av höga sociala ambitioner och omsorg i detaljerna vilket märks genom de stora fönstren, generösa sällskapsytorna och välutnyttjade planlösningen. Lägenheten har under de senaste åren renoverats på mycket smakfullt sätt med 50-talsstilen bevarad, här är det bara för köparen att flytta in och trivas.

Hall:

Innanför säkerhetsdörren välkomnar hallen med vackert kalkstensgolv i original och vita väggar. Här finns plats för avhängning och möblering med mindre möbel. Till höger finns en rymlig klädkammare med utmärkta förvaringsmöjligheter.

Gäst-wc:

Gäst-wc:n som renoverades 2013 är helkaklad i vitt och på golvet ligger grått klinkergolv. Här finns wc, tvättställ, spegel och badrumsskåp.

Kök:

Köket som renoverades 2014 nås från både hallen och matsalen/sovrummet. Här går väggarna i vitt/ljusgrönt och på golvet ligger grått klinkergolv. Den snygga, stilrena inredningen i vitt erbjuder utmärkta förvaringsmöjligheter och ovanför bänkskivan i rostfritt löper vitt, kvadratiskt kakel. Köket är utrustat med kyl/frys (bredare modell), induktionshäll, kolfilterfläkt, integrerad diskmaskin, tvättmaskin, inbyggnadsugn och inbyggnadsmikro. Samtliga vitvaror är från Siemens -2014. Vid det stora fönstret med utsikt över föreningens innergård finns matplats för 4-6 personer.

Sovrum / matsal:

Rummet som idag används som allrum, men även fungerar utmärkt som antingen sovrum eller matsal har väggar i grått och på golvet ligger vitpigmenterad fiskbensparkett. Här finns gott om plats för möbler och det stora fönster som vetter mot gården bjuder på härligt ljusinsläpp.

Vardagsrum:

Det stora vardagsrummet har vita väggar, samma vackra vitpigmenterade fiskbensparkett på golvet och stort fönsterparti som vetter mot balkongen som även nås härifrån. Här finns en naturlig plats för både matplats och soffgrupp vid den fungerande öppna spisen. Tack vare rummets stora ytor finns här även plats för andra möbler.

Badrum:

Badrummet som renoverades 2013 (kvalitetsdokument finns) är helkaklat i vitt och på golvet ligger grått klinkergolv. Här finns duschhörna med infällbara glasdörrar, wc, tvättställ med underliggande skåp och separat badrumsskåp.

Mastersovrum:

Mastersovrummet har vita väggar, samma fina vitpigmenterade fiskbensparkett på golvet och fönster som släpper in mycket ljus. Här finns gott om plats för dubbelsäng, nattduksbord, byrå och i de tre inbyggda garderoberna med ovanliggande skåp erbjuds bra förvaringsmöjligheter.

Sovrum:

Sovrummet har vita väggar, samma fina vitpigmenterade fiskbensparkett på golvet och fönster som bjuder på utsikt över gården. Här finns gott om plats för dubbelsäng, nattduksbord, byrå och i de tre inbyggda garderoberna med ovanliggande skåp erbjuds bra förvaringsmöjligheter.

Fakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 118.0 m2
Rum: 4 rum och kök
Våningsplan: 2 av 4, utan hiss
Energideklaration: Utfärdad 2010-04-08
Energiförbrukning ATEMP: 142 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1953-56
Övrigt: Från vardagsrummet nås balkongen som ligger i västerläge och bjuder på eftermiddags-/kvällssol. Här finns plats för bord och stolar.

Ny elcentral med automatsäkringar och jordfelsbrytare installerades 2014.

Lägenheten har säkerhetsdörr.

Säljaren disponerar idag över ett vinds- och ett källarförråd.
Månadsavgift: 4688 kr/mån
inkl värme, VA och kabel-TV (basutbud)
Andelstal: Andel i förening 1.29333 %
Andel av årsavgiften: 0.95065 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 4 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 5471 kr/år,
  • Försäkring: 2216 kr/år,
TOTALT: 7687 kr/år
Tillträde: Enligt överenskommelse

Föreningen

Brf Hanaholm 789

Allmänt

Bostadsrättsföreningen Hanaholm 789 är en äkta bostadsrättsförening som består av 136 lägenheter varav 127 upplåts med bostadsrätt och 9 med hyresrätt samt 19 lokaler som upplåts med hyresrätt. Föreningens byggnader uppfördes 1953-1956 och har adresserna Roslins väg 14, Kilian Zollsgatan 15 samt Tessins väg 8. Föreningen äger marken.

Antal lägenheter: 136
Antal lokaler: 19
Antal hyreslägenheter: 9
Äger föreningen marken? Ja
Överlåtelseavgift: 1163 kr
Pantsättningsavgift: 465 kr
Ekonomi

I nuläget planeras ingen avgiftshöjning för 2020. Föreningen uppskattar att avgiften kommer att höjas med 2% årligen, men beslut om detta fattas varje år av styrelsen. Målsättningen är att bara korrigera för inflationen i relation till föreningens leverantörer och för ändringar på lånemarknaden.

Renovering och underhåll

Följande renoveringar är utförda:
2010 målades trapphusen om och nya maskiner till tvättstugorna köptes in.
2011 installerades postboxar i trappuppgångarna och de bostadsrättsinnehavare som ville köpte gemensamt in säkerhetsdörrar till lägenheterna.
2011 drogs fiber in i fastigheten.
2012 genomfördes omfattande renoveringar av tak, fasad, balkonger och piskbalkonger. I samband med detta genomfördes även byte av fönster och balkongdörrar.
2013 relinades avloppsstammarna.
2014 installerades eGain, ett styrsystem för att optimera uppvärmningskostnaderna.
2017 färdigställdes arbetet med att stänga sopnedkasten och börja sortera matavfall.
Tvättmaskiner och torktumlare har successivt bytts ut.

Kommande renoveringar:
Kommande renoveringar innefattar nya tappvattenstammar, renovering av värmesystemet samt förberedning för tre-fas el i trapphusen. Förprojekteringen har resulterat i ett väl genomarbetat förfrågningsunderlag och där anbudstiden gick ut i oktober 2018. I nuläget är inget kontrakt skrivet, men förväntad projektstart är Q1 2019 med ca 1års projekttid där fastigheterna kommer att genomföras etappvis och med minimal inverkan på boende. Mer information om detta kommer att finnas tillgängligt under våren 2019. Nästa kommande större renovering är nytt tätskikt mellan garage och innergård. Förprojekteringen för detta är ej påbörjad, planeras att initieras under hösten 2019. Kommande renoveringar beräknas att till stor del bekostas med befintliga medel samt upplåtande av hyresrätter.

Parkering

Föreningen har 78 garageplatser och 3 parkeringsplatser till uthyrning. Separat kösystem tillämpas. Garageplats kan hyras till en kostnad om cirka 500 kronor/månad och parkeringsplats till en kostnad om cirka 350 kronor/månad.

Kabel-TV och bredband

Kabel-TV levereras av Com Hem (basutbud ingår i månadsavgiften) och internet levereras av Com Hem alternativt av Telenor fiber.

Föreningen ser just nu över möjligheten att göra ett kollektivt bredbandsavtal för hela fastigheten med uppkoppling i hallen, vilket skulle innebära en förmånligare bredbandskostnad per lägenhet. Planerad start är oktober 2019.

Övrigt

Föreningen har en härlig innergård i skyddat läge med gräsytor, buskage, gemensamma utemöbler, två grillplatser och lekplats.

Det finns två tvättstugor i källaren, vardera utrustad med två tvättmaskiner och en torktumlare samt två större torkrum.

I källaren finns även barnvagnsrum, mangelrum, städskrubb, hobbyrum, toalett och cykelförråd.

Bostadsrättstillägget för hemförsäkringen ingår i månadsavgiften.

Ovanstående information är inhämtad från berörd förening. Spekulanter uppmanas att själva kontrollera uppgifterna med föreningen.

Område

Allmänt

Ribersborg, eller "Ribban" som det vanligtvis benämns i folkmun är stadsdelen som ligger mellan Malmöhus slott och Fridhems villastad. Det är mindre än en kilometer från centrum och avgränsas av gatorna Ribersborgsvägen, Limhamnsvägen, Mariedalsvägen och Regementsgatan. Från början var det endast välbärgade människor som bodde här medan arbetarna istället fick husera i andra delar av staden. Numera är det ett av Malmös mest attraktiva bostadsområden och kanske är det inte konstigt eftersom du tillåts att bo i ett tätbebyggt område men med havet och stranden som grannar.

Av den anledningen bjuds du in till en aktiv livsstil för den som önskar, liksom avkoppling och lugna turer längsmed strandpromenaden. Ett annat symboliskt guldkorn är Kallbadhuset som uppfördes 1898 av käppfabrikören Richer.

I området finns även affärer, restauranger och dagligvaruhandel inom gångavstånd. Vi på Grip kan varmt rekommendera en middag på italienska Via Napoli. För barnfamiljen finns det flera förskolor och två grundskolor, Fridhemskolan och Ribersborgsskolan. Det är inte svårt att förstå varför områdets popularitet är så hög. Här bor du i en lugn men central stadsdel som tilltalat flera generationer år efter år!

Kommunikation

För dig som pendlar tar du dig enkelt in till city med buss 3, 4 eller 7. Föredrar du istället att cykla eller gå rekommenderar vi på Grip att gena genom vackra Slottsparken. Det tar endast några få minuter att cykla till både Malmö Universitet som Triangeln, en av Malmös största knutpunkter.

Parkering

I området råder boendeparkering. Anmälan görs genom www.malmo.se.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Grip Fastighetsmäkleri garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Grip Fastighetsmäkleri tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

Dokument