Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1924-1925

Ehrensvärdsgatan 13 A

Rörsjöstaden Malmö

Fin tjogotalstvåa på eftertraktad adress

I ett vackert flerbostadshus anno 1924 ligger denna tjusiga lägenhet som är i genomgående fint skick. Här bjuds det på vackra brädgolv som pryder hela bostaden och ett väl omhändertaget originalkök. Det faktum att fönstren är placerade i två väderstreck gör att det blir ett härligt ljusinsläpp. Bostaden har många bevarade originaldetaljer och en stor inbyggd garderob som rymmer mycket förvaring. Varmt välkommen på visning!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Andel i bostadsförening
Boarea: 52.0 m2
Rum: 2 rum och kök
Våningsplan: 1 av 4, utan hiss
Kommun: Malmö
Område: Rörsjöstaden
Byggår: 1924-1925
Månadsavgift: 2490 kr/mån
inkl. värme, VA och kabel-TV (basutbud). Obligatorisk avgift för bredband tillkommer med 95 kronor.

Såld

Ansvarig Mäklare

Emelie Mäntynen Registrerad Fastighetsmäklare 0768-672042 Läs mer om mig

Extra Kontaktperson

Annika Rosenberg Registrerad fastighetsmäklare 0737-888809 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

Redan 1860 började kvarteret Öda planeras. Fram till mitten av 1800-talet låg här den östra Rörsjön som sommartid var nästintill uttorkad medan vattnet kunde stiga rätt högt vintertid.

Arkitekten Carl Melin fick äran att rita byggnaden som skulle komma att husera bostadsrättsföreningen Hemfrid. Tomten bebyggdes under åren 1924-25 och består av fyra huskroppar som tillsammans bildar ett kvarter med en "storgård". Melin lät planera lägenheterna i föreningens fyra huskroppar på olika sätt så att de skulle tillfredsställa både "fattiga" och "rika". Tanken bakom var att blanda samhällsgrupperna på ett positivt sätt. Samtliga lägenheter förseddes med fönster åt båda gata och gård. Dessutom byggdes här gemensamma badrum, något som 1925 ansågs som en modernitet och lyx.

Carl Melin har tillsammans med August Ewe ritat flera andra kända byggnader i Malmö, däribland Kungsparken restaurang (idag Casinot) och Miljonpalatset vid Drottningtorget.

Hemfrid bildades 1925 och gör skäl för namnet med den stora, inbjudande innergården och den fridfulla föreningen med vackra, tidstypiska 20-talslägenheter.

Interiör

På Ehrensvärdsgatan, som är en sidogata till Föreningsgatan ligger denna ljusa och trivsamma tjugotalsbostad. Den generösa takhöjden, stora spröjsade fönstren och de väldisponerade ytorna ger luft och rymd åt bostaden vilket gör det enkelt att trivas. Lägenheten är dessutom mycket väl omhändertagen och har vackert renoverat originalkök, stuckatur, väl tilltagen takhöjd och genomgående brädgolv i hela bostaden. Även omgivningen ger trivsel och hemkänsla, med dess parkliknande innergård och stilfulla arkitektur.

Hall:

När du kliver in genom den vackra ytterdörren med glasad ovandel möts du av en trevlig hall. Här finns hatthylla i original och plats för skoställ. Längst in i hallen finns även en stor inbyggd garderob som kan användas som walk in closet eller städskrubb. Väggarna är vita och golvet pryds av välbevarat brädgolv som löper vidare in i hela lägenheten.

Kök:

Direkt till höger från hallen nås köket som vetter mot den otroligt fina innergården. Här finns originalinredningen kvar men har renoverats med en varsam hand. Luckorna som är i väldigt fint skick är vita. Under- och överskåpen skiljs av med mörkgrått kakel samt bänkskiva i ek. Till den maskinella utrustningen hör kyl/frys, kolfilterfläkt och spis/ugn. Även här är väggarna vita och på golvet ligger brädgolv.

Vardagsrum:

Två stora fönster fyller det rymliga och lättmöblerade vardagsrummet med ljus. Rummet bjuder in till såväl socialt umgänge som lugna TV-kvällar, samtidigt som det finns gott om plats för både soffa och matbord, om så önskas. Mörkgrå fondvägg skapar hög mysfaktor, på golvet ligger brädgolv och taket pryds av en vacker takrosett och listverk.

Sovrum:

Det mysiga sovrummet ligger i fil med vardagsrummet. Det finns plats för en stor säng, nattduksbord och garderob. Även en inbyggd garderob finns kvar och används idag som skoförvaring. På golvet ligger brädgolv, väggarna har målats vita och även här pryds taket av en vacker lamprosett i original.

Badrum:

Från hallen nås badrummet som inrymmer dusch med vikbara väggar, handfat, spegelskåp, stor hylla som rymmer mycket förvaring och wc. Väggarna i duschen är helkaklade i vitt med en blå bård och på golvet ligger en plastmatta.

Fakta

Bostadstyp: Andel i bostadsförening
Boarea: 52.0 m2
Rum: 2 rum och kök
Våningsplan: 1 av 4, utan hiss
Energideklaration: Utfärdad 2010-03-19
Energiförbrukning ATEMP: 170 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1924-1925
Övrigt: Säljaren disponerar idag över ett källar- och vindsförråd.

Lägenhetsförteckning:
I föreningens lägenhetsförteckning anges lägenhetens boarea till 45,6 kvadratmeter. Om boarean spelar en betydande roll för köparen uppmanas denna att själv göra en uppmätning.
Månadsavgift: 2490 kr/mån
inkl. värme, VA och kabel-TV (basutbud). Obligatorisk avgift för bredband tillkommer med 95 kronor.
Andelstal: Andel i förening 0.51524 %
Andel av årsavgiften: 0.51228 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 1 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 3000 kr/år,
  • Försäkring: 1500 kr/år,
TOTALT: 4500 kr/år
Kommentar driftskostnad:
Summan som anges är en schablonmässig uppskattning och kan ändras till nästkommande ägare.
Tillträde: Enligt överenskommelse

Föreningen

Bf Hemfrid u.p.a

Allmänt

Bostadsföreningen Hemfrid u.p.a. bildades samtidigt som föreningens byggnader uppfördes. Föreningen består av 123 lägenheter och har adresserna Föreningsgatan 81-83, Döbelnsgatan 12-16, Kungsgatan 54-56 och Ehrensvärdsgatan 11-17.

Antal lägenheter: 123
Äger föreningen marken? Ja.
Överlåtelseavgift: 1137 kr
Pantsättningsavgift: 455 kr
Ekonomi

Föreningen planerar en årlig avgiftshöjning om cirka 4% fram till år 2020. Höjningen genomförs för att täcka upp för planerade renoveringar och underhåll de närmaste åren.

Renovering och underhåll

Följande renoveringar är genomförda:
2000: Byte av kall- och varmvattenledningar
2003/2004: Byte av elinstallationer
2011: Omläggning av tak (kompletterat 2016)
2012-2015: fönstermålning
2013-2014: fiberinstallation
2014: spolning av avlopsstammar, målning av grund
2014-2015: OVK
2015: Fönstermålning
2016: Renovering av takkupor, fönstermålning, våtrumskontroll

Inom de närmaste åren planeras löpande renovering av avloppsstammar, byte av utrustning i tvättstugor, ommålning av fönster och mindre renovering av innergården. För mer information se bifogad underhålls- och investeringsplan.

Övrigt

Föreningen har en fantastiskt fin och stor innergård. På innergården finns lekplats för de små och uteplatser med fina möbler från Grythyttan för de lite äldre. Gården är mycket inbjudande med mycket grönska, grillplats i de fina bersån, flaggstång och föreningen har en gårdsgrupp som sköter gården.

Föreningen har ett övernattningsrum som medlemmarna kan hyra till en kostnad om cirka 150 kronor/natt.

I källaren hinns ett hobbyrum som lämpar sig perfekt vid mindre snickeriarbeten.

Föreningen har två badrum, vardera utrustat med två badkar, dusch och toalett. Badrummen kan bokas av medlemmarna.

I föreningen finns totalt fyra tvättstugor, samtliga ligger på vindarna. Tvättstugorna är utrustade med två tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp, vask och varmmangel. Dessutom finns flera torkvindar.

På gården finns miljöstation med källsortering.

Spekulanter uppmanas att själva gå in och läsa mer på föreningens egna hemsida; http://bfhemfrid.se/index.html

Område

Allmänt

Rörsjöstaden är en central stadsdel i Malmö city som karakteriseras av vackra byggnader med anor från 1800-talet. Området var från en början en grund sjö, Östra Rörsjön, belägen utanför Malmös fästningsverk. I takt med att stadsdelen växte dikades sjön ut för att ge plats åt stadens expansion. Därav uppkom namnet Rörsjöstaden.
Många av lägenheterna är välbevarade med vacker kraftfull arkitektur, enastående trapphus och tidsenlig stuckatur. De allra äldsta byggnaderna finner du på Löjtnantsgatan, Kommendörsgatan och Kornettsgatan.

Här bor du mitt i centrala Malmö men trots det är Rörsjöstaden en grönskande stadsdel. Vad sägs om en härlig promenad i den lummiga allén längsmed Kungsgatan? I anslutning hittar du även populära Rörsjöparken och närhet till kanalen som rinner genom Malmö.

När det är dags för en bit mat rekommenderar vi på Grip restaurangen T-Bone för köttälskaren, Sushido för sushiälskaren och Organic bakery för den fikasugne. Det finns gott om guldkorn. För den kulturintresserade är S:t Pauli kyrkan som är uppförd 1882 värt ett besök.

För barnfamiljer kan det vara bra att veta att Rörsjös förskola och Rörsjöskolan samt S:t Pauli gymnasium finns i knutarna.

Kommunikation

En av fördelarna med att bo Rörsjöstaden är kommunikationsmöjligheterna. Trots promenadavstånd till det mesta så är utbudet av kollektivtrafik utomordentligt bra. I området finns stationen Stadshuset där flertalet stads- och pendlarbussar avgår. Värnhemstorget som är en stor knutpunkt för bussar ligger nära till hands. För dig som pendlar med tåg så är det promenadavstånd till både Centralstationen och Triangeln. Där finner du både Pågatåg och Öresundståg som på bara en kort stund tar dig över sundet till Köpenhamn.

Motorvägen utgår två kvarter härifrån. Det gör att du kommer ut på inre ringvägen inom fem minuter, vilket underlättar för den som vill åka både norr och söderut.

Parkering

Bilen parkeras företrädesvis på gatorna i området där det råder boendeparkering, kontakta Gatukontoret för mer information.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Grip Fastighetsmäkleri garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Grip Fastighetsmäkleri tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

Dokument