Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1924-25

Föreningsgatan 81 B

Rörsjöstaden Malmö

Genomgående tvåa med vackra 20-talsattribut i populär förening!

I omtyckta Rörsjöstaden ligger denna tvåa i vacker fastighet anno 1924. Lägenheten stoltserar med många fina originaldetaljer såsom generös takhöjd, spröjsade fönster, fiskbensparkett och lamprosetter.Här bor man i populär bostadsförening med fantastisk innergård och låg avgift samt god ekonomi. Välkommen på visning!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Andel i bostadsförening
Boarea: 54.0 m2
Rum: 2 rum och kök
Våningsplan: 3 av 4, utan hiss
Kommun: Malmö
Område: Rörsjöstaden
Byggår: 1924-25
Månadsavgift: 2821 kr/mån
inkl värme, VA, kabel-TV & bredband

Såld

Ansvarig Mäklare

Annika Rosenberg Registrerad fastighetsmäklare 0737-888809 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

Redan 1860 började kvarteret Öda planeras. Fram till mitten av 1800-talet låg här den östra Rörsjön som sommartid var nästintill uttorkad medan vattnet kunde stiga rätt högt vintertid.

Arkitekten Carl Melin fick äran att rita huset som skulle bli bostadsföreningens Hemfrids byggnader. Tomten bebyggdes under åren 1924-25 och består av fyra huskroppar som tillsammans bildar ett kvarter med en "storgård". Melin lät planera lägenheterna i föreningens fyra huskroppar på olika sätt så att de skulle tillfredsställa både "fattiga" och "rika". Tanken bakom var att blanda samhällsgrupperna på ett positivt sätt. Samtliga lägenheter förseddes med fönster åt båda gata och gård. Dessutom byggdes här gemensamma badrum, något som 1925 ansågs som en modernitet och lyx.

Carl Melin har tillsammans med August Ewe ritat flera andra kända byggnader i Malmö, däribland Kungsparken restaurang (idag Casinot) och Miljonpalatset vid Drottningtorget.

Hemfrid bildades 1925 och gör skäl för namnet med den stora, inbjudande innergården och den fridfulla föreningen med vackra, tidstypiska 20-talslägenheter.

Interiör

Utanför porten ligger Kungsgatans allé som bjuder in till promenader och Rörsjöparken som är perfekt för picknickar och lek. Innanför porten till denna vackra byggnad i rött tegel välkomnar en stor gård med plats för umgänge, lek och odling för den trädgårdsintresserade. Föreningen är välskött och stabil med god ekonomi. Tre trappor upp i denna klassiska fastighet från 1924 ligger den här väldisponerade tvåan som bjuder på många fina detaljer från byggåret men som varsamt renoverats över åren. Här är det bara att flytta rakt in och trivas.

Hall:

Välkomnande hall med vita väggar och vacker fiskbensparkett. Här finns plats för avhängning och möblering med exempelvis byrå. Längre in i hallen erbjuds goda förvaringsmöjligheter i klädkammaren.

Badrum:

Helkaklat i vitt och på golvet ligger svart klinkergolv. Här finns duschhörna med glasdörr, wc, och handfat.. Belysningen utgörs av infällda spotlights.

Kök:

Köket har vita väggar, brädgolv och ett vackert, spröjsat fönster som bjuder på utsikt över den fantastiska innergården, Den vita köksinredningen erbjuder bra förvaringsmöjligheter och ovanför bänkskivan löper vitt kakel. Köket är utrustat med kyl/frys, spis med ugn och kolfilterfläkt. I köket finns en snygg och smart platsbyggd kökssoffa med underliggande förvaring. Här finns matplats för 4-6 personer.

Vardagsrum:

Det rymliga vardagsrummet har vita väggar, oljad fiskbensparkett på golvet och en vacker lamprosett som pryder taket. Rummet har ett vackert burspråk med spröjsade fönster som både bjuder på vacker, grönskande utsikt och bidrar till ett generöst ljusinsläpp. Här finns gott om plats för soffa, soffbord, fåtöljer, bokhyllor och andra möbler för den som så önskar.

Sovrum:

Det rofyllda sovrummet har vitmålat brädgolv, väggar i blått och lamprosett som smyckat taket. Det spröjsade fönstret vetter mot föreningens mysiga innergård. Rummet är rymligt med gott om plats för dubbelsäng, nattduksbord, byrå och exempelvis arbetsplats.

Fakta

Bostadstyp: Andel i bostadsförening
Boarea: 54.0 m2
Rum: 2 rum och kök
Våningsplan: 3 av 4, utan hiss
Energideklaration: Utfärdad 2010-03-19
Energiförbrukning ATEMP: 170 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1924-25
Övrigt: Till lägenheten hör ett vind- och ett källarförråd.

Boarea:
54 kvadratmeter enligt faktisk uppmätning och 50 kvadratmeter enligt föreningens information. Anledningen till att uppgifterna skiljer sig är sannolikt den att föreningens uppgift baserar sig på en äldre mätnorm.
Månadsavgift: 2821 kr/mån
inkl värme, VA, kabel-TV & bredband
Andelstal: Andel i förening 0.56433 %
Andel av årsavgiften: 0.56109 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 2 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 5763 kr/år,
  • Försäkring: 1338 kr/år,
TOTALT: 7101 kr/år
Tillträde: Enligt överenskommelse

Föreningen

Bf Hemfrid u.p.a

Allmänt

Bostadsföreningen Hemfrid u.p.a. bildades samtidigt som föreningens byggnader uppfördes. Föreningen består av 123 lägenheter och har adresserna Föreningsgatan 81-83, Döbelnsgatan 12-16, Kungsgatan 54-56 och Ehrensvärdsgatan 11-17.

Antal lägenheter: 123
Äger föreningen marken? Ja.
Överlåtelseavgift: 1137 kr
Pantsättningsavgift: 455 kr
Ekonomi

Föreningen planerar en årlig avgiftshöjning om cirka 4% fram till år 2020. Höjningen genomförs för att täcka upp för planerade renoveringar och underhåll de närmaste åren.

Renovering och underhåll

Följande renoveringar är genomförda:
2000: Byte av kall- och varmvattenledningar
2003/2004: Byte av elinstallationer
2011: Omläggning av tak (kompletterat 2016)
2012-2015: fönstermålning
2013-2014: fiberinstallation
2014: spolning av avlopsstammar, målning av grund
2014-2015: OVK
2015: Fönstermålning
2016: Renovering av takkupor, fönstermålning, våtrumskontroll

Inom de närmaste åren planeras löpande renovering av avloppsstammar, byte av utrustning i tvättstugor, ommålning av fönster och mindre renovering av innergården. För mer information se bifogad underhålls- och investeringsplan.

Övrigt

Föreningen har en fantastiskt fin och stor innergård. På innergården finns lekplats för de små och uteplatser med fina möbler från Grythyttan för de lite äldre. Gården är mycket inbjudande med mycket grönska, grillplats i de fina bersån, flaggstång och föreningen har en gårdsgrupp som sköter gården.

Föreningen har ett övernattningsrum som medlemmarna kan hyra till en kostnad om cirka 150 kronor/natt.

I källaren hinns ett hobbyrum som lämpar sig perfekt vid mindre snickeriarbeten.

Föreningen har två badrum, vardera utrustat med två badkar, dusch och toalett. Badrummen kan bokas av medlemmarna.

I föreningen finns totalt fyra tvättstugor, samtliga ligger på vindarna. Tvättstugorna är utrustade med två tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp, vask och varmmangel. Dessutom finns flera torkvindar.

På gården finns miljöstation med källsortering.

Spekulanter uppmanas att själva gå in och läsa mer på föreningens egna hemsida; http://bfhemfrid.se/index.html

Område

Allmänt

Rörsjöstaden är en central stadsdel i Malmö city som karakteriseras av vackra byggnader med anor från 1800-talet. Området var från en början en grund sjö, Östra Rörsjön, belägen utanför Malmös fästningsverk. I takt med att stadsdelen växte dikades sjön ut för att ge plats åt stadens expansion. Därav uppkom namnet Rörsjöstaden.
Många av lägenheterna är välbevarade med vacker kraftfull arkitektur, enastående trapphus och tidsenlig stuckatur. De allra äldsta byggnaderna finner du på Löjtnantsgatan, Kommendörsgatan och Kornettsgatan.

Här bor du mitt i centrala Malmö men trots det är Rörsjöstaden en grönskande stadsdel. Vad sägs om en härlig promenad i den lummiga allén längsmed Kungsgatan? I anslutning hittar du även populära Rörsjöparken och närhet till kanalen som rinner genom Malmö.

När det är dags för en bit mat rekommenderar vi på Grip restaurangen T-Bone för köttälskaren, Sushido för sushiälskaren och Organic bakery för den fikasugne. Det finns gott om guldkorn. För den kulturintresserade är S:t Pauli kyrkan som är uppförd 1882 värt ett besök.

För barnfamiljer kan det vara bra att veta att Rörsjös förskola och Rörsjöskolan samt S:t Pauli gymnasium finns i knutarna.

Kommunikation

En av fördelarna med att bo Rörsjöstaden är kommunikationsmöjligheterna. Trots promenadavstånd till det mesta så är utbudet av kollektivtrafik utomordentligt bra. I området finns stationen Stadshuset där flertalet stads- och pendlarbussar avgår. Värnhemstorget som är en stor knutpunkt för bussar ligger nära till hands. För dig som pendlar med tåg så är det promenadavstånd till både Centralstationen och Triangeln. Där finner du både Pågatåg och Öresundståg som på bara en kort stund tar dig över sundet till Köpenhamn.

Motorvägen utgår två kvarter härifrån. Det gör att du kommer ut på inre ringvägen inom fem minuter, vilket underlättar för den som vill åka både norr och söderut.

Parkering

Bilen parkeras företrädesvis på gatorna i området där det råder boendeparkering, kontakta Gatukontoret för mer information.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Grip Fastighetsmäkleri garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Grip Fastighetsmäkleri tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

Dokument