Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1902

Österportsgatan 3 A

Drottningtorget/Slussen Malmö

Central trea anno 1902 invid Drottningtorget

Önskar du bo mitt i city men slippa stadens brus? Här bor du i en charmfull sekelskiftestrea som enbart vetter och har utsikt mot föreningens två lummiga innergårdar. Bostaden som bjuder på 80 kvadratmeter golvyta har gedigna rum med över tre meter i takhöjd, kakelugn och profilerade snickerier. Varmt välkommen på visning!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 80.0 m2
Rum: 3 rum och kök
Våningsplan: 1 av 5, hiss finns
Kommun: Malmö
Område: Drottningtorget/Slussen
Byggår: 1902
Månadsavgift: 4602 kr/mån
inkl. värme, VA och kabel-TV (basutbud). Obligatorisk avgift för bredband tillkommer om 285 kronor.

Såld

Ansvarig Mäklare

Emelie Mäntynen Registrerad Fastighetsmäklare 0768-672042 Läs mer om mig

Bilder

Opg-24

Tillbakablick

Byggnaden på Sågen 5 är ett typiskt exempel på arkitekturstilen Jugend, som hade sin framfart i slutet av 1890-talet. Det var framförallt via Berlin som engelska, fransk-belgiska och österrikiska jugendformer anlände till Malmö. Exteriöra kännetecken är framförallt ornament med växtrankor och böljande former. Fastigheterna byggdes med branta tak och hög resning med tegel eller falsad plåt. Asymmetriska och varierande, men oftast höga fönster eftersträvades. Liksom andra konstnärliga nyorienteringar kan Jugend ses som ett avståndstagande från föregående epok. Arkitekter och formgivare hade tröttnat på nybarock, nyrokoko och nyrenässans vilket resulterade i att Jugend blev en motreaktion som idag, under 2000-talet, är mycket uppskattat och har ett högt kulturvärde.

Interiör

Invid Drottningtorget på en lugn liten sidogata ligger denna ljuvliga våning. Bostadens placering i huset vetter och har endast fönster mot föreningens två lummiga innergårdar vilket innebär att insynen från Österportsgatan är obefintlig. Att bo en halv trappa upp har därför aldrig varit smidigare och mer privat.

Som kronan på verket har bostaden gedigna rum med detaljer som profilerade snickerier, takrosetter, imponerande takhöjd och stora fönster med djupa nischer. Alla väggar och snickerier är smakfullt vitmålade och i vardagsrummet finns även en läcker kakelugn. Här bor du i ett lugnt men ändå fantastiskt läge i stan med bekvämt promenadavstånd till det mesta.

Hall:

Innanför ytterdörren finns gott om plats för hatthylla och skoställ. Här finns även ett bra stängt förvaringsutrymme i form av en stor inbyggd garderob. Väggarna är vita och på golvet ligger ekparkett.

Vardagsrum:

Vardagsrummet är ett vackert, luftigt rum med ett härligt ljusinsläpp och är lättmöblerat med plats för både soffgrupp och annat möblemang. I taket slingrar sig vacker stuckatur och här tronar även en bedårande takrosett och kakelugn. Höga golvsocklar och djup fönsternisch sätter också prägel på rummet. Väggarna är klassiskt vita och golvet pryds av brädgolv.

Mastersovrum:

I fil med vardagsrummet är det ljusa och rogivande sovrummet beläget. Väggarna är liksom resten av lägenheten vita och brädgolvet löper vidare in hit från vardagsrummet. Två stora fönster som vetter ut mot ena innergården och även här pryds taket av takrosett och stuckatur liksom höga golvsocklar. Det finns gott om plats för dubbelsäng, nattduksbord och annat möblemang. Goda förvaringsmöjligheter i garderoberna som står längs med ena väggen.

Sovrum II:

Till höger från hallen nås det andra sovrummet som likväl skulle kunna användas som exempelvis kontor eller barnrum. Genom fönstret blickar du ut över föreningens andra, mindre innergård och här får du med enkelhet plats för en större säng. Väggarna är vita och på golvet ligger ekparkett.

Kök:

Smakfullt renoverat kök med vita släta fronter. Väggarna invid arbetsytorna är kaklade i vitt liksom resten av rummet är målat i och har en bänkskiva i laminat. Plats för matbord med utsikt över den mysiga innergården. Inredning i form av kyl/frys, kolfilterfläkt, spishäll/ugn och diskmaskin från Cylinda. På golvet ligger laminat.

Badrum:

Lägenheten har ett stilrent utformat badrum med infällda spotlight samt väggar klädda i vitt kakel och mörkgrå klinker med golvvärme. Våtutrymmet är utrustat med en dusch, wc, vattenburen handdukstork, kommod, spegel och extra skåp för förvaring av badrumsartiklar.

Fakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 80.0 m2
Rum: 3 rum och kök
Våningsplan: 1 av 5, hiss finns
Energideklaration: Utfärdad 2010-01-02
Energiförbrukning ATEMP: 158 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1902
Månadsavgift: 4602 kr/mån
inkl. värme, VA och kabel-TV (basutbud). Obligatorisk avgift för bredband tillkommer om 285 kronor.
Andelstal: Andel i förening 5.57981 %
Andel av årsavgiften: 6.03561 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 2 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 3600 kr/år,
  • Försäkring: 1500 kr/år,
TOTALT: 5100 kr/år
Kommentar driftskostnad:
Summan som anges är en schablonmässig uppskattning.
Tillträde: Enligt överenskommelse

Föreningen

Brf Hammaren

Allmänt

Innanför kanalen i Malmö på en lugn gata mitt i centrala Malmö ligger Brf Hammaren som bildades 2007.

Antal lägenheter: 16
Antal lokaler: 1
Antal hyreslägenheter: 1
Äger föreningen marken? Ja.
Överlåtelseavgift: 1138 kr
Pantsättningsavgift: 455 kr
Ekonomi
Renovering och underhåll

Utförda renoveringar:
2007: Fasaden dränerades och omfogning av källarväggar.
2011: Totalrenovering av gårdsfasad inklusive målning av fasad, fönster och dörrar. Taket renoverades också.
2012: Fogkomplettering av gatufasad och byte av tak ovanför gemensamma dörrar.
2013: OVK
2016: Byte av tryckkärl, installation av Bauer vattenreningssystem.
2017: Byte av ytterdörrar
2018: Nytt porttelefonisystem

Planerade renoveringar:
2018: Renovering av trapphus
2019: Byte av gamla radiatortermostater
2020: Renovering av tvättstuga och källare

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig mellan åren 2018 och 2038.

Övrigt

Föreningen har en gemensam tvättstuga med två tvättmaskiner, en torktumlare och två torkskåp.

Det finns två cykelrum och två välskötta innergårdar renoverade 2008 med trädgårdsmöbler att nyttja.

Fullvärdesförsäkring finns via Trygg-Hansa. I försäkringen ingår kollektivt bostadsrättstillägg för medlemmarna samt ansvarsförsäkring för styrelsen.

För mer information, vänligen besök föreningen hemsida;
https://www.brfhammaren.se/index.php

Spekulanter uppmanas att själva kontrollera uppgifterna med representant från föreningen.

Område

Allmänt

Området vid Drottningtorget är en central stadsdel i Malmö city beläget mellan Stortorget och Värnhem. Idag karakteriseras det av många vackra byggnader med anor från den senare delen av 1800-talet men också renodlade nybyggnadsprojekt. Drottningtorget tillkom under 1810-talet och är uppkallat efter drottning Fredrika av Baden.

Här bor du mitt i centrala Malmö men vad sägs om en härlig promenad längs med kanalen som rinner genom Malmö? I anslutning hittar du även populära Rörsjöparken där både barn och vuxna möts över lek och picknick. Med en kort promenad nås även köpcentrumet Caroli som tillhandahåller allt mellan restauranger, dagligvaruhandel, klädbutiker, apotek och exempelvis inredningsbutiker.

När det är dags för en bit mat rekommenderar vi på Grip restaurangen Occo för dig som älskar libanesiskt, Kockeriet för dig som uppskattar gammeldags, svensk stolthet bakom maten eller varför inte kombinera brunch och boule på Boule baren? Det finns alltså gott om guldkorn i direkt anslutning.

Kommunikation

Läget vid Drottningtorget lämpar sig perfekt för pendlaren. Det tar endast någon minuts promenad till Centralstationen där de flesta pendel- och stadsbussar går liksom alla tåg. Den bilburne har dessutom väldigt nära till motorvägarna och kan enkelt ta sig både norr- och söderut.

Parkering

Bilen parkeras företrädesvis på gatorna i området där det råder boendeparkering, kontakta Gatukontoret för mer information.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Grip Fastighetsmäkleri garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Grip Fastighetsmäkleri tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

Dokument