Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1939

Kilian Zollsgatan 5 B

Ribersborg Malmö

Underbar funkispärla på attraktiv adress

Hjärtligt välkomna till detta funkisnäste uppfört av Eric Sigfrid Persson som bjuder på stor balkong och en fungerade öppen spis. Högst upp i huset på fjärde våningen med himlen som utsikt, endast ett stenkast från havet ligger denna tjusiga bostad. Lägenheten består av ett läckert, nyrenoverat kök (2018), ett allrum fullt av karaktär med bevarade originaldetaljer samt kaklat badrum med badkar. Varmt välkomna på visning!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 34.0 m2
Rum: 1 rum och kokvrå
Våningsplan: 4 av 4, utan hiss
Kommun: Malmö
Område: Ribersborg
Byggår: 1939
Månadsavgift: 2654 kr/mån
inkl. värme, VA och kabel-TV (basutbud). Obligatoriskt tillägg för bredband på 140 kronor per månad.

Såld

Ansvarig Mäklare

Emelie Mäntynen Registrerad Fastighetsmäklare 0768-672042 Läs mer om mig

Bilder

1

Tillbakablick

Funktionalismen, eller kort och gott "funkis" var det svenska namnet på den internationella stiltrenden Modernism. Denna arkitekturstil karaktäriseras av att husen skapas likt geometriska ytor och volymer. Detta innebar att hus började byggas med smarta lösningar och funktioner. Fönstren kunde även vara betydligt större i kvadratiska former och bestod av två- eller treluftsfönster, helt utan spröjs.

När huset på Kilian Zollsgatan 5 stod färdigt 1939 ansågs det vara ett av de mest moderna i Sverige och anses idag vara ett osedvanligt bevarat funkishus. Det har en utpräglad modernistisk karaktär med stora perspektivfönster, vitputsad fasad som än idag blänker fint i solen och indragna balkonger med veckade balkongräcken i grönärgad koppar.

Bostadsbyggnaden är ritat av David Helldén och uppfört av Malmös store byggmästare Eric Sigfrid Persson. Han uppförde en rad mycket uppmärksammade bostadsområden i Malmö som exempelvis Malmgården, Ribershus och Friluftstaden. Utöver rollen som byggmästare var Eric Sigfrid Persson även formgivare och är känd för egna patent vad gäller fönster, handtag, beslag och andra specialritade detaljer.

Interiör

Välkommen till en själfull och gedigen etta som andas funktionalism rakt igenom. Bostaden bjuder på en ljuvlig balkong i sydväst och har en fungerande öppen spis, perfekt för mysiga höst- och vinterkvällar. Det stora perspektivfönstret och den glasade balkongdörren ger dessutom ett ljusinsläpp utöver det vanliga. Sober kulör på väggarna och vackra golv ger perfekt grund till en härlig boendemiljö. Köket som renoverats under 2018 ligger med öppen planlösning till vardagsrummet och ger gott om plats för matbord liksom en stor soffgrupp med mysigt hörnläge.

En trapp upp från lägenheten nås även en fantastisk takterrass med tillhörande grill och möblemang som föreningens medlemmar får lov att nyttja. Detta är ett unikt hus som bjuder på mycket tilltalande arkitektur. Läget är perfekt med både hav, city och parker på bekvämt promenadavstånd och är utmärkt som förstalägenhet. Här är det lätt att trivas!

Hall:

Trevlig hall med välbevarat kalkstensgolv och tapetserade väggar. Innanför dörren finns utrymme för hatthylla och skoställ.

Allrum:

Allrummet är ett generöst och inbjudande rum med hög mysfaktor och många originaldetaljer. Rummet präglas av ett stort perspektivfönster i teak som tillsammans med den väl tilltagna takhöjden och den glasade balkongdörren skapar ett fint ljusflöde. Välbevarad fönsterbräda i kalksten och som om det inte vore nog finns en även en fungerande öppen spis. Golvet pryds av vacker fiskbensparkett i original och väggarna är målade i en ljus grön/grå nyans. Gott om plats för både sällskapsmöbler, säng och matbord. Förvaring finns i de två inbyggda garderoberna.

Kök:

Köket som har öppen planlösning till rummet har med omsorg renoverats under 2018 med gedigna materialval av hög kvalité'. Köksluckorna är smakfullt vita och har försetts med specialtillverkade knoppar från Byggfabriken och fin bänkskiva i ek. Här finns också ett litet charmigt fönster som vetter ut mot balkongen. Kyl med frysfack, spishäll, kolfilterfläkt och en kombinerad micro/ugn.

Balkong:

Ribersborgs silhuetter i kombination med utsikt över himlen kommer aldrig att sluta fascinera. Den stora balkongen med tak är osedvanligt insynsskyddad och mäter cirka fyra kvadratmeter, vilket ger gott om plats för möblering och växter. Här njuter du av härlig sol och balkongen fungerar som ett extrarum under vår/sommartid.

Badrum:

Halvkaklat badrum i original med inbyggt badkar. På golvet ligger nytt, ljust klinker från 2018. Inredning i form av handfat, spegelskåp från Ballingslöv och wc.

Fakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 34.0 m2
Rum: 1 rum och kokvrå
Våningsplan: 4 av 4, utan hiss
Energideklaration: Utfärdad 2009-03-08
Energiförbrukning ATEMP: 167 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1939
Övrigt: Till lägenheten hör ett vindsförråd.
Månadsavgift: 2654 kr/mån
inkl. värme, VA och kabel-TV (basutbud). Obligatoriskt tillägg för bredband på 140 kronor per månad.
Andelstal: Andel i förening 2.415 %
Andel av årsavgiften: 1.769 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 1 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 2000 kr/år,
  • Försäkring: 1500 kr/år,
TOTALT: 3500 kr/år
Kommentar driftskostnad:
Summan som anges är en schablonmässig uppskattning.
Tillträde: Enligt överenskommelse

Föreningen

Brf Kilian 5

Allmänt

Bostadsrättsföreningen Kilian 5 är en äkta bostadsrättsförening som består av 40 lägenheter, 1 lokal samt 3 förråd. Fastighetens byggnad uppfördes år 1939 och har adressen Kilian Zollsgatan 5 A-C.

Antal lägenheter: 40
Antal lokaler: 1
Antal hyreslägenheter: 1
Äger föreningen marken? Ja.
Överlåtelseavgift: 1125 kr
Pantsättningsavgift: 500 kr
Ekonomi

En eventuell avgiftshöjning om cirka 2%.

Renovering och underhåll

Utförda renoveringar:
2002: VA-stambyte.
2007: Fasaden putsades, renovering av balkonger, rökkanaler och skorstenar. Detta år renoverades även tak och fönster.
2010: Byte av elstammar, relining av avlopp och indragning av bredband till lägenheterna.
2013: Underhåll av fönster och byte av värmepump.
2015: Ny tvättmaskin installerades.

Planerade renoveringar:
Se över fönster och renovera de på ett hantverksmässigt sätt genom att exempelvis olja och limma fönsterkarmar.

Kabel-TV och bredband

Föreningen är ansluten till kabel-TV via Canal Digital (basutbud ingår i månadsavgiften). Internet levereras av Bredband 2 med en hastighet på 100/100 Mbit/s. Detta betalas genom ett obligatoriskt tillägg utöver månadsavgiften på 140 kr/mån.

Övrigt

Det finns två gemensamma tvättstugor i källaren som är försedda med sammanlagt tre tvättmaskiner, två torktumlare och torkrum.

Föreningens medlemmar har dessutom tillgång till husets takterrass belägen i sydväst med tillhörande grill, parasoll och utemöbler. Smidigt och lättillgängligt vid behov av ytterligare utrymme för festligheter.

Utöver detta finns en trevlig gård med grönska, uteplatser, miljöhus och cykelparkering.

I källaren finns ett cykel- och styrelserum.

Område

Allmänt

Ribersborg, eller "Ribban" som det vanligtvis benämns i folkmun är stadsdelen som ligger mellan Malmöhus slott och Fridhems villastad. Det är mindre än en kilometer från centrum och avgränsas av gatorna Ribersborgsvägen, Limhamnsvägen, Mariedalsvägen och Regementsgatan. Från början var det endast välbärgade människor som bodde här medan arbetarna istället fick husera i andra delar av staden. Numera är det ett av Malmös mest attraktiva bostadsområden och kanske är det inte så konstigt eftersom du tillåts att bo i ett tätbebyggt område med havet och stranden som granne.

Därav bjuds du in till en aktiv livsstil för den som önskar, liksom avkoppling och lugna turer längs med strandpromenaden. Ett annat symboliskt guldkorn är Kallbadhuset som uppfördes 1898 av käppfabrikören Richer.

I området finns även affärer, restauranger och dagligvaruhandel inom gångavstånd. Vi på Grip kan varmt rekommendera en middag på italienska Via Napoli. För barnfamiljen finns det flera förskolor och två grundskolor, Fridhemskolan och Ribersborgsskolan. Det är inte svårt att förstå varför områdets popularitet är så hög. Här bor du i en lugn men central stadsdel som tilltalat flera generationer år efter år!

Kommunikation

För dig som pendlar tar du dig enkelt in till city med buss 4 eller 32. Föredrar du istället att cykla eller gå rekommenderar vi på Grip att gena genom vackra Slottsparken. Det tar endast några få minuter att cykla till både Malmö Universitet som Triangeln, en av Malmös största knutpunkter som både tar dig runt i Skåne men även över sundet.

Parkering

I området råder boendeparkering. Anmälan görs genom www.malmo.se.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Bostadsagenten garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Bostadsagenten tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

Dokument