Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1909

Östervärnsgatan 2 B

Värnhem Malmö

Stor genomgående tvåa med fransk balkong

På attraktiv adress i anrika Wärnhemspalatset anno 1909 ligger denna stilfulla tvårummare. Bostaden har en genomgående takhöjd över tre meter och är försedd med ett helt nyrenoverat kök från 2017. Eleganta originaldetaljer som stuckaturer, takrosetter, djupa speglade fönsternischer, spegeldörrar och originalgolv gör denna bostad till något alldeles extra. Detta är både ett vackert och harmoniskt boende som på ett smakfullt sätt kombinerar det bevarade och det nutida med glans. Här är det bara att flytta in och njuta av en toppenbostad med närhet till det mesta. Varmt välkommen på visning!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 65.0 m2
Rum: 2 rum och kök
Våningsplan: 2 av 5, hiss finns
Kommun: Malmö
Område: Värnhem
Byggår: 1909
Månadsavgift: 3636 kr/mån
inkl. värme, VA . Obligatorisk avgift tillkommer för bredband om cirka 105 kronor samt kabel-tv om 75 kronor.

Såld

Ansvarig Mäklare

Emelie Mäntynen Registrerad Fastighetsmäklare 0768-672042 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

Fastigheten på Värnhem 1 uppfördes 1909 efter ritningar signerade av Malmöarkitekten August Stoltz (1877-1959). Stoltz föddes i Malmö där han efter sin utbildning drev ett eget arkitektkontor i Malmö innan han utnämndes till stadsarkitekt. Under de första åren av egen verksamhet ritade Stoltz ett stort antal flerbostadshus och villor runtom i Malmö, de allra flesta i jugendstil med inslag av nybarock.

Byggnaden på Värnhem 1 är ett typiskt exempel på arkitekturstilen Jugend, som hade sin framfart i slutet av 1890-talet. Det var framförallt via Berlin som engelska, fransk-belgiska och österrikiska jugendformer anlände till Malmö. Exteriöra kännetecken är framförallt ornament med växtrankor och böljande former. Fastigheterna byggdes med branta tak och hög resning med tegel eller falsad plåt. Asymmetriska och varierande, men oftast höga fönster eftersträvades. Liksom andra konstnärliga nyorienteringar kan Jugend ses som ett avståndstagande från föregående epok. Arkitekter och formgivare hade tröttnat på nybarock, nyrokoko och nyrenässans vilket resulterade i att Jugend blev en motreaktion som idag, under 2000-talet, är mycket uppskattat och har ett högt kulturvärde.

Interiör

På lugn återvändsgata invid Värnhemstorget ligger detta vackra jugendhus. Innanför den tidstypiska porten välkomnar ett minst lika tidstypiskt trapphus och två trappor upp välkomnar denna enastående tvårummare med en vacker paraddörr. Detta är en själfull och genuin bostad där originaldetaljer samspelar fint med det moderna. Köket har med en varsam hand renoverats på ett omsorgsfullt sätt 2017 och här finns alla bekvämligheter du kan önska dig. Stora höga fönster med djupa nischer, stuckaturer, originalgolv, tegelväggar och en takhöjd på cirka 311 centimeter är några kvalitéer som denna bostad besitter. Perfekt boende för den kräsne som önskar sitt alldeles egna palats!

Hall:

När du kliver in i lägenheten välkomnas du av en rymlig hall som tar dig till bostadens alla rum. Förutom klädavhängning har du här plats att möblera med till exempel en byrå. Väggarna är vita och på golvet ligger ekfärgad parkett.

Vardagsrum:

Vardagsrummet är ett vackert och luftigt rum med två stora fönster som ger ett fantastiskt ljusinsläpp. Lättmöblerat rum med plats för både soffgrupp och annat möblemang. I taket slingrar sig vackra stuckaturer och här tronar även en bedårande takrosett. En vacker paraddörr in till köket och höga golvsocklar sätter också prägel på rummet. Väggarna är klassiskt vita och golvet pryds av även här av fiskbensparkett som löper vidare helt tröskelfritt in i köket.

Kök:

Köket, bostadens nav är smakfullt nyrenoverat (2017) och ligger i fil med vardagsrummet. Köksskåpen har vita släta fronter med snygga handtag i läder som matchar väl med den framtagna tegelväggen i original. Köksinredningen är byggd i vinkel skapar gott om plats för förvaring. Därtill är även bänkskivan i betong djupare än normalt vilket ger gott om arbetsutrymme. Till vitvarorna hör snyggt integrerad kyl och frys, mikrovågsugn, diskmaskin samt induktionshäll och fläkt. Även här är väggarna vita och lyxigt nog pryds golvet av fiskbensparkett samt taket av både takrosett och vacker stuckatur.

Sovrum:

Sovrummet har ett lugnt och rofyllt läge med fönster som vetter ut mot den lilla innergården. Här finns även en fransk balkong som gör det möjligt att öppna och vädra. I rummet finns plats för dubbelsäng och förvaring. Ett fint vitmålat trägolv i original samt den vitmålade tegelväggen ger rummet ytterligare karaktär.

Badrum:

Det stora badrummet har halvkaklade väggar i vitt kakel och gråmålad plastmatta. Här finns inglasad dusch, handfat, stort spegelväggskåp, wc och kombinerad tvättmaskin/torktumlare.

Fakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 65.0 m2
Rum: 2 rum och kök
Våningsplan: 2 av 5, hiss finns
Energideklaration: Utfärdad 2009-09-22
Energiförbrukning ATEMP: 138 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1909
Övrigt: Till lägenheten hör ett källarförråd.
Månadsavgift: 3636 kr/mån
inkl. värme, VA . Obligatorisk avgift tillkommer för bredband om cirka 105 kronor samt kabel-tv om 75 kronor.
Andelstal: Andel i förening 1.8284 %
Andel av årsavgiften: 1.92282 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 2 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 3360 kr/år,
  • Försäkring: 1800 kr/år,
TOTALT: 5160 kr/år
Kommentar driftskostnad:
Summan som anges är en schablonmässig uppskattning.
Tillträde: Enligt överenskommelse

Föreningen

Brf Värnhem 1

Allmänt

Bostadsrättsföreningen Värnhem 1 är en äkta bostadsrättsförening som bildades 2006.

Antal lägenheter: 45
Antal lokaler: 6
Antal hyreslägenheter: 2
Äger föreningen marken? Ja, föreningen köpte fastigheten 2007.
Överlåtelseavgift: 1138 kr
Pantsättningsavgift: 455 kr
Ekonomi

I dagsläget finns inga planerade avgiftsförändringar.

Renovering och underhåll

Utförda renoveringar:
1985: Balkongerna renoverades, hiss installerades, omputsning av fasad, elstambyte samt rörstambyte.
2007: Totalrenovering av tvättstugan. Avloppstammarna spolades, dagvattenbrunnarna i källaren byttes och soprummet renoverades.
2010: Sotning av ventilationskanalerna.
2011/2012: Installation av fiberoptiskt bredband från Ownit.
2012/2014: Nya hängrännor installerades och byte av plåttak.
2013: Nytt torkskåp i tvättstugan.
2014: Ny tvättmaskin installerades.
2015: Relining av avloppstammarna.
2017: OVK besiktning utfördes.

Planerade renoveringar:
2018: Nya portar på innergården samt installation av taggsystem. Föreningen planerar även att se över värmesystemet.

Övrigt

Föreningen har tre tvättmaskiner, två torktumlare och ett torkskåp.
Dessa är placerade med ingång från gården.

I källaren finns cykelförråd.

Föreningen har en trevlig innergård med tillgång till gemensamma utemöbler och grill.

Bostadsrättstillägg bekostas av föreningen.

Föreningen anordnar städdagar några gånger per år.

Område

Allmänt

Värnhem som även innefattar Östervärn ligger i Malmös centrala östra delar. Själva Värnhemstorget stod klart 1923 och många av områdets byggnader är uppförda mellan 1920-1930-talet.

Här ligger korsningarna för flera av Malmös huvudgator (Lundavägen, Sallerupsvägen, Föreningsgatan och Östra Förstadsgatan) vilket gör att området är en viktig knutpunkt och erbjuder utmärkta kommunikationer. Härifrån är det promenadavstånd till både Rörsjöparken och Ellstorpsparken. I området finns flera välsorterade mataffärer, bio, gym, butiker och mycket annan närservice. Under de senaste åren har flertalet nya caféer och restauranger även öppnat i kvarteren. Vi rekommenderar en fika på Cafe Grannen, inköp av bröd på Bagaren och Bonden och varför inte prova någon av områdets många restauranger?

I området ligger bland annat Rönnens förskola, förskolan Ellstorp och Rörsjöns förskola för de yngsta. För de lite äldre barnen hittas här Östra skolan, Värnhemsskolan och Rönnenskolan.

Kommunikation

Läget vid Värnhemstorget lämpar sig perfekt för pendlaren. Vid den stora busstationen avgår de flesta pendelbussarna och flertalet stadsbussar stannar i området. Det är både promenad och cykelavstånd till Centralstationen för tågresor. Den bilburne har här väldigt nära till motorvägarna och kan enkelt ta sig både norr- och söderut.

Parkering

Det råder boendeparkering på gatorna i området, kontakta Gatukontoret för mer information. Det finns även flera garage, bland annat i Värnhemsgaraget och i P-huset Häggen på Zenithgatan och under Coop.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Grip Fastighetsmäkleri garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Grip Fastighetsmäkleri tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

Dokument