Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1926

Helmfeltsgatan 3

Malmö Opera Malmö

Genomgående 1920-tals etta med balkong!

På en av Malmös mest populära adresser hittar du denna charmiga etta som är belägen ett välbevarat och klassiskt 1920-talshus. Denna bostad bjuder bland annat på förtjusande takrosetter, originalgolv, hög blyinfattad balkongdörr och djupa fönsternischer. Vill du bo kvadratsmart endast ett stenkast från Malmös butiker, restauranger och kommunikationer är detta boendet för dig. Gammal och stabil förening med mycket låg avgift! Varmt välkomna på visning!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Andel i bostadsförening
Boarea: 35.2 m2
Rum: 1 rum och kök
Våningsplan: 4 av 5, hiss finns
Kommun: Malmö
Område: Malmö Opera
Byggår: 1926
Månadsavgift: 1974 kr/mån
inkl. värme, VA och kabel-TV (basutbud)

Såld

Ansvarig Mäklare

Emelie Mäntynen Registrerad Fastighetsmäklare 0768-672042 Läs mer om mig

Bilder

Kök vardagsrum Trapphus och hall Kök och balkong Kök detalj Kök detalj Lamprosett och kök Vardagsrum detalj Vardagsrum och golv Vardagsrum och utsikt Badkar Toalett Innergård innergård Innergård innergård pilstorpsparken Fasad Fasad Porten Port Ute detalj Ute detalj Park Park Malmö Opera

Tillbakablick

Det är Malmöarkitekten August Lindvall (1862-1935) som har ritat det vackra huset som är ett av flera exempel på den tidstypiska blandningen av arkitekturstilarna nationalromantik och klassicism. Utsmyckningarna på fasaderna var under denna tidsperiod betydligt färre än exempelvis jugendstilen men fortfarande väl genomtänkta, vilket även återspeglas på huset. Lindvall var verksam i södra delen av Sverige och ritade framförallt bostadshus. Han hade även kontor tillsammans med Harald Boklund som varade in på 1900-talet innan Lindvall startade eget.

Byggmästare Åke Nilsson uppförde därefter flerbostadshuset Prinsen 3 som stod färdigt år 1926. Samma år registrerades bostadsföreningen Hemfelt som då bestod av 19 lägenheter. Flera bostäder har gått i arv och/eller bebotts av familjer under långa perioder som 70-80 år, men efter att Stadsteatern byggdes har även ett flertal kändisar bott i huset, exempelvis Bo Widerberg.

Interiör

På en stillsam sidogata till Fersens Väg ligger detta vackra hus som välkomnar dig med en majestätisk port. Väl inne i huset är det svårt att inte slås av det vackra trapphus som leder dig upp till fjärde våningen där denna bostad är belägen. Här har du fri utsikt över Pilstorpsparken och i andra delen av lägenheten nås balkongen som vetter ut mot den lugna innergården.
Som pricken över i:et stoltserar föreningen också med en välskött och grönskande innergård som är fri från stadens väsen. Här finns en mysig uteplats med tillhörande möblemang.

Hall:

Trevlig hall med plats för avhängning. Vita väggar och vacker fiskbensparkett på golvet. Från hallen nås hela bostaden.

Kök:

Till vänster från hallen nås det vackra köket som bjuder på rosa brädgolv och vita väggar. Härifrån nås även balkongen som vetter ut mot den lummiga innergården. Köksluckorna går i svart med rosa knoppar som matchar golvet och ljust kakel skiljer över- och underförvaringen. Här finns plats för ett mindre matbord och är utrustat med kyl/frys samt spis. I anslutning till köket finns även en inbyggd städskrubb med plats för mycket förvaring.

Rum:

Här välkomnas du av ett stort spröjsat fönster med djup fönsternisch som tillsammans med den generösa takhöjden skapar en härlig rymd och ljusinsläpp i rummet. Taket pryds av en vacker lamprosett och fiskbensparketten som löper från hallen pryder även detta rum. Väggarna är vita och här får du plats med både säng och soffgrupp.

Badrum:

Vitt kakel på väggarna och mörkt klinker på golvet. Här finns ett stort badkar och inredning i form av spegelskåp och handfat.

Toalett:

Separat toalett från badrummet med vitt kakel på väggarna och svart klinker på golvet. Utrustning i form av wc och handfat.

Fakta

Bostadstyp: Andel i bostadsförening
Boarea: 35.2 m2
Rum: 1 rum och kök
Våningsplan: 4 av 5, hiss finns
Energideklaration: Utfärdad 2008-09-15

Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1926
Övrigt: Till lägenheten hör ett vindsförråd.

Driftskostnader:
Cirka 3000 kr/år, vid en person i hushållet varav hemförsäkring cirka 1500 kr. Summan som anges är en schablonmässig uppskattning.
Dessa kan komma att förändras till nästkommande ägare.

Andelstal:
Andelstalet avser lägenhetens andel av årsavgifterna till föreningen och är 3,67 %. Andelstalet som anges är det andelstal som föreningen tillhandahållit mäklaren. Föreningen har vid förfrågan från mäklaren inte kunnat uppge andelstalet som avser bostadens andel av de totala insatserna.
Månadsavgift: 1974 kr/mån
inkl. värme, VA och kabel-TV (basutbud)
Andel av årsavgiften: 3.67 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 1 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 1500 kr/år,
  • Försäkring: 1500 kr/år,
TOTALT: 3000 kr/år
Tillträde: Enligt överenskommelse

Föreningen

BF Helmfelt Upa

Allmänt

Bf Helmfelt Upa är en bostadsförening som består av 15 lägenheter och två lokaler. Föreningen bildades 1926 samtidigt som byggnaden uppfördes och har adressen Helmfeltsgatan 3. Föreningen är lågt belånad och huset står på friköpt tomt.

Antal lägenheter: 15
Antal lokaler: 2
Äger föreningen marken? Föreningen är lågt belånad och huset står på friköpt tomt.
Pantsättningsavgift: 300 kr
Ekonomi

Det finns i dagsläget inget beslut om planerad avgiftshöjning.

Renovering och underhåll

Utförda renoveringar:
2000: Renovering av gatuportens utsida
2000: Upplyst trädgårdsanläggning
2001: Fönsterrenovering mot gatan
2001: Kabel-TV/bredband
2003: Renovering av höger hiss
2004: Renovering av vänster hiss
2005: Fasadrenovering mot gatan
2005: Omläggning av tak
2007: Avloppsrelining, igenläggning av källaren, ny gårdsten och nytt cykelskjul och sopskydd.
2008: Balkonger mot gatan renoverades
2010: Ny utrustning i tvättstugan
2011: Tappvattenbyte
2012/13: Balkonger mot gården renoverades
2013: Fönster och balkongdörrar målades om
2014: Installation av ett nytt tryckkärl till radiatorsystemet, fiberanslutning, fastighetsboxar.
2014/15: Översyn samt byte av radiatorer
2015: Montering av säkerhetsdörrar

Planerat underhåll och renoveringar kommande år:
- Underhåll av tvättstuga, mangelrum och torkvind
- Underhåll av portgång
- Plank öster
- Nya stammar för el
- Omfogning fasad norrsida
- Hissmotorer
- Infordring alternativt byte av samlingsledningar för avloppet.

Övrigt

Den gemensamma tvättstugan är belägen på vinden. Denna utgörs två Miele-tvättmaskiner för industribruk, torkskåp och torktumlare samt intilliggande torkrum och mangelrum.

Samtliga lägenhetsinnehavare har en städrelaterad arbetsuppgift i fastigheten vilken bestäms på årsstämman.

Vid försäljning av en andel har införts en överlåtelseavgift om 1000 kr som tas ut från säljaren och från köparen 500 kr.

Planritning

Planskiss

Område

Allmänt

Området kring Malmö Opera tillhör idag ett av Malmös mest exklusiva områden. Här är de flesta husen uppförda under sent 1920-tal och är framförallt kända för sina rödteglade fasader, spröjsade fönster och fina trapphus. Trots dess centrala läge är det väldigt grönt i området och gränsar till två av stadens största parker, Kungsparken och Pildammsparken. Mellan husen finns även en mindre park, Pilstorpsparken där det även finns en boulebana.

Längsmed gatorna finns många smågallerier för den konst och kulturintresserade. Med några minuters gång nås också Hästhagens IP, Södra Förstadsgatan och Triangeln som är ett paradis för shoppingfantaster. Områdets namn härstammar givetvis från före detta Malmö Stadsteater, nuvarande Malmö Opera som idag upprätthåller högsta internationella nivå med verk från både klassisk och nyskriven opera. Här tillåts du att bo i ett väldigt lugnt område på en mycket central plats!

Kommunikation

Stationen Triangeln, en av Malmös viktigaste knutpunkter ligger endast någon minuts promenad bort. Här finns utmärkta tågförbindelser både inom landet och över sundet, vilket är perfekt för dig som pendlar. Härifrån går även ett stort antal stadsbussar som du på ett smidigt sett tar dig runt i Malmö. För dig som är student finns cykelväg till Malmö Högskola som du når på 5-10 minuter.

Parkering

I området råder boendeparkering. Anmälan görs genom www.malmo.se.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Grip Fastighetsmäkleri garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Grip Fastighetsmäkleri tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

Dokument