Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1927-28

Celsiusgatan 4 B

Rörsjöstaden Malmö

Ljus, rymlig femma med två badrum högst upp i huset i välskött förening!

Högst upp i denna 20-talsfastighet ligger den här ljusa femman som bjuder på tre stora sovrum, kök med bevarade originaldetaljer, två sällskapsrum, två badrum varav det ena med separat wc och gott om förvaring. Vackra originaldetaljer i form av brädgolv, generös takhöjd, lamprosetter och spröjsade fönster. Bostadsföreningen Åsa bjuder in med en fantastisk gårdsmiljö och många av de fina 20-tals attributen bevarade i byggnaden. Dessutom har föreningen gjort de flesta tunga renoveringarna. Utanför lockar promenader i Kungsgatans allé och grönskande Rörsjöparken. Välkommen!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Andel i bostadsförening
Boarea: 113.4 m2
Rum: 5 rum och kök
Våningsplan: 4 av 4, utan hiss
Kommun: Malmö
Område: Rörsjöstaden
Byggår: 1927-28
Månadsavgift: 4944 kr/mån
inkl. värme, VA, kabel-TV (basutbud), 85 kronor för bredband och 25 för brf-tillägg tillkommer.

Såld

Ansvarig Mäklare

Annika Rosenberg Registrerad fastighetsmäklare 0737-888809 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

Arkitekten Carl Rosell (1879-1941) fick i uppdrag att rita byggnaden på fastigheten Åsa 15. Byggnaden uppfördes 1927-28. Rosells arkitektur blev som mest intressant just under denna tid då han arbetade i ett (för Malmö typiskt) gränsland mellan 1920-talsklassicismen och funktionalismen. På ett expressivt sätt kombinerade han stilarnas formspråk.

Rosell utbildade sig till arkitekt i Tyskland, Holland och Italien. Arkitekten har ritat över 30 flerbostadshus i Malmö samt flertalet villor i både Malmö och Lund. Rosell hade även uppdrag i Ängelholm där han 1924 gjorde en stadsplan, förslag till rådhus och ritade även Karl XV:s bro (1921). Ett av Rosells sista stora uppdrag var att utforma den katolska kyrkan på Heden i Göteborg.

Interiör

I populära Rörsjöstaden ligger denna fina, rödteglade byggnad som uppfördes 1927. Innanför portarna välkomnar en stor, lummig innergård med gott om sittplatser och rum för lek samt umgänge. Det vackra trapphuset med fina detaljer från byggåret leder upp till fjärde och högsta våningen där denna femma nås från två trappuppgångar. Lägenheten är mycket ljus tack vare det höga läget och fria ytor utanför. Här finns två stora sällskapsrum, tre bra sovrum, två badrum varav det ena med separat wc, kök och goda förvaringsmöjligheter. Välkommen!

Hall:

Innanför ytterdörren välkomnar hallen med vita väggar och brädgolv. Här finns plats för avhängning och rakt fram ligger lägenhetens ena klädkammare med goda förvaringsmöjligheter.

Gäst-wc:

Gäst-wc:n som renoverades 2019 har mosaikkakel på väggarna och klinkergolv. Här finns vägghängd wc, tvättställ och ett litet fönster mot trapphuset.

Sovrum:

Det första sovrummet har vita väggar, en tapetserad fondvägg, vitpigmenterat brädgolv, två stora, spröjsade fönster som bjuder på fri utsikt samt ett generöst ljusinsläpp och taket pryds av lamprosett. Rummet erbjuder plats att möblera med dubbelsäng, nattduksbord och byrå.

Duschrum:

Från det första sovrummet nås duschrummet som är helkaklat och på golvet ligger klinkergolv. Här finns duschhörna och tvättställ.

Vardagsrum:

Vardagsrummet har väggar i ljusgrått, vitpigmenterat brädgolv, två stora, spröjsade fönster som bjuder på fri utsikt samt ett generöst ljusinsläpp och taket pryds av lamprosett. Här finns plats för soffgrupp, TV-möbel, soffbord och exempelvis bokhyllor.

Kök:

Köket har vita väggar, laminatgolv och spröjsat fönster med utsikt över föreningens fina innergård. Den vita inredningen erbjuder bra förvaringsmöjligheter och här finns gasspis med ugn, kolfilterfläkt, diskmaskin, stor kyl och stor frys. I köket finns även matplats för fyra personer. Det finns ritningar på att ta ner väggen mellan kök och vardagsrum samt bygga om köket i samband med detta.

Matrum:

Matrummet har vita väggar, stavparkett och två spröjsade fönster som vetter mot gården. Här finns plats för stort matbord och exempelvis skänk samt förvaring i rummets inbyggda klädkammare/förråd.

Sovrum:

Rummets andra sovrum har ekparkett, vita väggar och fönster som vetter mot gården. Här finns ett vackert hörnskåp och två väggskåp med spröjsade glas bevarade. Rummet har plats för dubbelsäng och nattduksbord för den som så önskar.

Badrum:

Från lägenhetens andra hall nås badrummet som renoverades 2016. Här är väggarna helkaklade i vitt och på golvet ligger klinker i Marrakechstil. Här finns duschhörna med infällbar glasdörr, vägghängd wc, tvättställ och spegel.

Sovrum:

Det tredje sovrummet har vita väggar, fiskbensparkett, två vackra spröjsade fönster med ett generöst ljusinsläpp och lamprosett som pryder taket. Rummet är rymligt med plats för dubbelsäng, nattduksbord, byrå och bokhylla.

Fakta

Bostadstyp: Andel i bostadsförening
Boarea: 113.4 m2
Rum: 5 rum och kök
Våningsplan: 4 av 4, utan hiss
Energideklaration: Utfärdad 2013-01-31
Energiförbrukning ATEMP: 114 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1927-28
Övrigt: Säljaren disponerar idag om två vinds- och två källarförråd.
Månadsavgift: 4944 kr/mån
inkl. värme, VA, kabel-TV (basutbud), 85 kronor för bredband och 25 för brf-tillägg tillkommer.
Andelstal: Andel i förening 2.01749 %
Andel av årsavgiften: 2.01749 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 4 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 7000 kr/år,
  • Försäkring: 5867 kr/år,
  • Övrigt: 798 kr/år,
TOTALT: 13665 kr/år
Kommentar driftskostnad:
Posten övrigt avser gas.
Tillträde: Enligt överenskommelse

Föreningen

Bf Åsa upa

Allmänt

Bostadsföreningen Åsa u.p.a. är en äkta bostadsförening som består av 83 lägenheter som upplåts med nyttjande rätt samt 2 lokaler och 3 mc-platser med hyresrätt. Bostadsföreningen Åsa grundades då huset uppfördes, år 1927-1928 och har adresserna Döbelnsgatan 3, Föreningsgatan 77, Föreningsgatan 79 samt Celsiusgatan 4.
En bostadsförening är en undertyp av en ekonomisk förening och lyder under detta regelverket. Detta är en äldre boendeföreningsform som existerade innan bostadsrättslagen introducerades 1930.

Antal lägenheter: 83
Antal lokaler: 2
Äger föreningen marken? Ja.
Överlåtelseavgift: 1183 kr
Pantsättningsavgift: 473 kr
Ekonomi

Föreningen har inga planerade avgiftshöjningar.

Renovering och underhåll

Följande renoveringar är genomförda:
2002: Fönsterrenovering
2003: Takrenovering
2004: Upprustning av innergård
2007: Trapphusrenovering
2010: Balkongrenovering, fönstermålning
2013: Relining av avloppsstammar
2014: Byte av tappvattenstammar
2014: Indragning av fiber
2015: Fasadrenovering, renovering av skorstenar, omfogning av tegelfasaden, omläggning av tak.
2016: OVK, upprustning av lekplats, algtvätt miljöhus.
2017: Målning av vägg och tak, cykelportar.

Kommande renoveringar:
Föreningen håller i dagsläget på med fönsterrenovering. Renoveringen påbörjades 2019 och beräknas pågå till 2022.
Därutöver har föreningen inga större renoveringar planerade de närmaste åren.

Kabel-TV och bredband

Kabel-TV leveras av Com Hem (basutbudet ingår i månadsavgiften). Bredband med en hastighet om 100 MBit/s levereras av Ownit och betalas genom ett obligatoriskt tillägg till månadsavgiften om cirka 90 kronor/månad (högre hastighet samt IP-telefoni kan köpas till).

Övrigt

Föreningen har en stor, inbjudande innergård med mycket grönska, uteplatser, grillplats och lekplats. På gården finns även cykelparkering.

Föreningen har upphandlat ett gemensamt bostadsrättstillägg för hemförsäkringen. För detta tillkommer en obligatoriskt tillägg till månadsavgiften om 25 kronor/månad.

Föreningen har ett övernattningsrum som kan hyras av bostadsföreningens medlemmar för cirka 75 kronor per natt. Det finns också två lokaler i varierande storlek som medlemmarna kan hyra.

Det finns tre gemensamma tvättstugor belägna på vinden. Varje tvättstuga består av två maskiner och en torktumlare. På vinden finns dessutom två torkskåp och nio torkvindar. I källaren finns dessutom en klassisk stenmangel.

På vinden finns två bokningsbara badrum med ett respektive två badkar.

Cykelrum och hobbyrum finns i källaren.

Föreningen anordnar gemensamma aktiviteter för sina medlemmar såsom sommarfest, gårdsdagar, adventsfika och loppis. Medlemmarna förväntas vara med på städdagarna och vid deltagande får man en sänkning av månadsavgiften om 200 kronor per städtillfälle. I det fall man uteblir från städdagen kommer ett påslag till månadsavgiften om 300 kronor per tillfälle.

Medlemmen bekostar själv kostnaden för att sätta upp namnskylt, kostnaden ligger på cirka 500 kronor.

Område

Allmänt

Rörsjöstaden är en central stadsdel i Malmö city som karakteriseras av vackra byggnader med anor från 1800-talet. Området var från en början en grund sjö, Östra Rörsjön, belägen utanför Malmös fästningsverk. I takt med att stadsdelen växte dikades sjön ut för att ge plats åt stadens expansion. Därav uppkom namnet Rörsjöstaden.
Många av lägenheterna är välbevarade med vacker kraftfull arkitektur, enastående trapphus och tidsenlig stuckatur. De allra äldsta byggnaderna finner du på Löjtnantsgatan, Kommendörsgatan och Kornettsgatan.

Här bor du mitt i centrala Malmö men trots det är Rörsjöstaden en grönskande stadsdel. Vad sägs om en härlig promenad i den lummiga allén längs med Kungsgatan? I anslutning hittar du även populära Rörsjöparken och närhet till kanalen som rinner genom Malmö.

När det är dags för en bit mat rekommenderar vi på Grip restaurangen T-Bone för köttälskaren, Sushido för sushiälskaren och Organic bakery för den fikasugne. Det finns gott om guldkorn. För den kulturintresserade är S:t Pauli kyrkan som är uppförd 1882 värt ett besök.

För barnfamiljer kan det vara bra att veta att Rörsjös förskola och Rörsjöskolan samt S:t Pauli gymnasium finns i knutarna.

Kommunikation

En av fördelarna med att bo Rörsjöstaden är kommunikationsmöjligheterna. Trots promenadavstånd till det mesta så är utbudet av kollektivtrafik utomordentligt bra. I området finns stationen Stadshuset där flertalet stads- och pendlarbussar avgår. Värnhemstorget som är en stor knutpunkt för bussar ligger nära till hands. För dig som pendlar med tåg så är det promenadavstånd till både Centralstationen och Triangeln. Där finner du både Pågatåg och Öresundståg som på bara en kort stund tar dig över sundet till Köpenhamn.

Motorvägen utgår två kvarter härifrån. Det gör att du kommer ut på inre ringvägen inom fem minuter, vilket underlättar för den som vill åka både norr och söderut.

Parkering

Bilen parkeras företrädesvis på gatorna i området där det råder boendeparkering, kontakta Gatukontoret för mer information.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Grip Fastighetsmäkleri garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Grip Fastighetsmäkleri tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

Dokument