Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1927/1928

Föreningsgatan 79 B

Rörsjöstaden Malmö

Fin tjugotalstvåa med perfekt planlösning

I en av Rörsjöstadens pampiga tjugotalsfastigheter ligger denna charmfulla och mycket väl omhändertagna bostad. Här bor du med generös takhöjd, fina klassicistiska spröjsade fönster, speglade dörrar och vackra brädgolv. Välplanerade kvadratmetrar och kompaktlösningar med goda förvaringsmöjligheter. Innergården är också en riktig pärla med grönska som blommar från tidig vår till sen höst. Varmt välkommen på visning!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Andel i bostadsförening
Boarea: 64.9 m2
Rum: 2 rum och kök
Våningsplan: 2 av 4, utan hiss
Kommun: Malmö
Område: Rörsjöstaden
Byggår: 1927/1928
Månadsavgift: 2857 kr/mån
inkl. värme, VA, Kabel-TV och bredband

Såld

Ansvarig Mäklare

Emelie Mäntynen Registrerad Fastighetsmäklare 0768-672042 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

Visste du att Rörsjöstaden från början var en grund sjö vars namn var Östra Rörsjö? På 1800-talet när staden växte dikades sjön ut för att ge plats åt expansionen. Kvarteret Åsa bebyggdes först under 1927-1928 efter ritningar av Carl Rosell (1879-1941). Kring detta årtionde förändrades stadsplaneringen i positiv bemärkelse. Istället för stenstadens fullbyggda kvarter eftersträvades en ljusare och mer grönskande boendemiljö. Resultatet blev så kallade storgårdar med planteringar, omslutna av sammanhängande fasader, vilket kvarteret Åsa är ett exempel på. Den vackra fasaden består av mörkrött tegel med spröjsade fönster.

Interiör

Innanför porten till denna vackra byggnad i rött tegel välkomnar en stor gård med plats för umgänge eller grillkvällar. Två trappor upp i denna klassiska tjugotalsfastighet ligger denna väldisponerade tvåa som bjuder på många fina detaljer från byggåret men som varsamt renoverats över åren. Här bor du helt bekymmersfritt med alla bekvämligheter som exempelvis tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin. Lägg därtill goda förvaringsmöjligheter och fönster i två väderstreck som tillsammans med den generösa takhöjden ger lägenheten en luftig känsla med ett härligt ljusflöde. Runt knuten ligger dessutom Kungsgatans allé och Rörsjöparken som bjuder på promenadstråk och picknickar. Här är det bara att flytta rakt in och trivas!

Hall:

Innanför den vackra ytterdörren ligger hallen som har ljusgrå väggar och vitmålat brädgolv. Här finns gott om plats för avhängning och längre in i hallen finns två inbyggda klädkammare som rymmer mycket förvaring.

Kök:

Det trevliga köket har väggar I brunt, vitmålat brädgolv och ett spröjsat fönster som vetter mot föreningens stora, fina gård. Inredningen i vitt erbjuder bra förvaringsmöjligheter och ovanför den massiva bänkskivan i trä löper en vitmålad tegelvägg. Köket är utrustat med kyl/frys från SMEG, diskmaskin, gasspis, ugn och kolfilterfläkt. Här finns även ett inbyggt skafferi samt plats för matbord.

Sovrum:

Sovrummet som ligger i fil med vardagsrummet har två spröjsade fönster. Väggarna har ljus grå/blå ton och på golvet ligger tidsenligt brädgolv. Här finns plats för dubbelsäng, nattduksbord och annat möblemang om så önskas. Vacker paraddörr leder in till vardagsrummet.

Vardagsrum:

Via öppning från sovrummet och hallen nås vardagsrummet som har ljusgrå väggar, vitt brädgolv, lamprosett i taket och två vackra spröjsade fönster som bidrar till ett generöst ljusinsläpp. Här finns gott om plats för soffa, soffbord och skrivbord.

Badrum:

Från sovrummet nås badrummet som är kaklat i vitt och ljusblått. Här finns avskild duschdel, wc, kommod och spegel med skåp vid sidan om.

Tvättrum:

Det tidigare badrummet används idag som tvättrum. Här finns tvättmaskin och torktumlare.

Fakta

Bostadstyp: Andel i bostadsförening
Boarea: 64.9 m2
Rum: 2 rum och kök
Våningsplan: 2 av 4, utan hiss
Energideklaration: Utfärdad 2013-01-31
Energiförbrukning ATEMP: 114 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1927/1928
Övrigt: Till lägenheten hör ett vind och ett källarförråd.

Driftskostnader:
Cirka 5000 kr/år, vid en person i hushållet varav hemförsäkring cirka 1500 kr. Summan som anges är en schablonmässig uppskattning.
Dessa kan komma att förändras till nästkommande ägare.

Andelstal:
Andelstalet avser lägenhetens andel av årsavgifterna till föreningen och är 1,1546 %. Andelstalet som anges är det andelstal som föreningen tillhandahållit mäklaren. Föreningen har vid förfrågan från mäklaren inte kunnat uppge andelstalet som avser bostadens andel av de totala insatserna.
Månadsavgift: 2857 kr/mån
inkl. värme, VA, Kabel-TV och bredband
Andel av årsavgiften: 1.1546 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 3 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 3500 kr/år,
  • Försäkring: 1500 kr/år,
TOTALT: 5000 kr/år
Tillträde: Enligt överenskommelse

Föreningen

Bf Åsa

Allmänt

Bostadsföreningen Åsa är en bostadsförening. En bostadsförening är en undertyp av en ekonomisk förening, och lyder under detta regelverket. Detta är en äldre boendeföreningsform som existerade innan bostadsrättslagen introducerades 1930. Bostadsföreningen Åsa grundades då huset uppfördes, år 1927-1928.

Antal lägenheter: 83
Antal lokaler: 2
Äger föreningen marken? Ja.
Överlåtelseavgift: 1120 kr
Pantsättningsavgift: 448 kr
Ekonomi

Kan komma att höjas någon procent men något beslut är ännu inte taget.

Renovering och underhåll

Utförda renoveringar:
2002: Fönsterrenovering
2003: Takrenovering
2004: Upprustning av innergård
2007: Trapphusrenovering
2010: Balkongrenovering, fönstermålning
2013: Relining av avloppsstammar
2014: Byte av tappvattenstammar
2014: Indragning av fiber
2015: Fasadrenovering, renovering av skorstenar, omfogning av tegelfasaden, omläggning av tak.
2016: OVK, upprustning av lekplats, algtvätt miljöhus.

Planerade renoveringar:
Föreningen kommer måla om fönstren, kommer eventuellt ske under 2018.

Övrigt

Föreningen har ett övernattningsrum som kan hyras av bostadsföreningens medlemmar för 75 kronor per natt. Det finns också två lokaler i varierande storlek som medlemmarna kan hyra.

Det finns tre gemensamma tvättstugor belägna på vinden. Varje tvättstuga består av två maskiner och en torktumlare. På vinden finns dessutom två torkskåp och nio torkvindar. I källaren finns dessutom en klassisk stenmangel.

Cykelrum och hobbyrum finns i källaren.

Planritning

Planskiss

Område

Allmänt

Rörsjöstaden är en central stadsdel i Malmö city som karakteriseras av vackra byggnader med anor från 1800-talet. Området var från en början en grund sjö, Östra Rörsjön, belägen utanför Malmös fästningsverk. I takt med att stadsdelen växte dikades sjön ut för att ge plats åt stadens expansion. Därav uppkom namnet Rörsjöstaden.
Många av lägenheterna är välbevarade med vacker kraftfull arkitektur, enastående trapphus och tidsenlig stuckatur. De allra äldsta byggnaderna finner du på Löjtnantsgatan, Kommendörsgatan och Kornettsgatan.

Här bor du mitt i centrala Malmö men trots det är Rörsjöstaden en grönskande stadsdel. Vad sägs om en härlig promenad i den lummiga allén längsmed Kungsgatan? I anslutning hittar du även populära Rörsjöparken och närhet till kanalen som rinner genom Malmö.

När det är dags för en bit mat rekommenderar vi på Grip restaurangen T-Bone för köttälskaren, Sushido för sushiälskaren och Organic bakery för den fikasugne. Det finns gott om guldkorn. För den kulturintresserade är S:t Pauli kyrkan som är uppförd 1882 värt ett besök.

För barnfamiljer kan det vara bra att veta att Rörsjös förskola och Rörsjöskolan samt S:t Pauli gymnasium finns i knutarna.

Kommunikation

En av fördelarna med att bo Rörsjöstaden är kommunikationsmöjligheterna. Trots promenadavstånd till det mesta så är utbudet av kollektivtrafik utomordentligt bra. I området finns stationen Stadshuset där flertalet stads- och pendlarbussar avgår. Värnhemstorget som är en stor knutpunkt för bussar ligger nära till hands. För dig som pendlar med tåg så är det promenadavstånd till både Centralstationen och Triangeln. Där finner du både Pågatåg och Öresundståg som på bara en kort stund tar dig över sundet till Köpenhamn.

Motorvägen utgår två kvarter härifrån. Det gör att du kommer ut på inre ringvägen inom fem minuter, vilket underlättar för den som vill åka både norr och söderut.

Parkering

Bilen parkerars företrädesvis på gatorna i området där det råder boendeparkering, kontakta Gatukontoret för mer information.

Dokument