Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1954

Kilian Zollsgatan 27 D

Ribersborg Malmö

Ljus, smakfullt renoverad trea med balkong och bra planlösning!

Granne med hav och parker ligger denna trea som bjuder renoverat kök med matplats samt social planlösning mot vardagsrummet, balkong i västerläge, två bra sovrum, renoverat badrum och bra förvaringsmöjligheter. Lägenheten har genomgående ekparkett och vita väggar. Varmt välkommen på visning!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 73.0 m2
Rum: 3 rum och kök
Våningsplan: 2 av 4, hiss finns
Kommun: Malmö
Område: Ribersborg
Byggår: 1954
Månadsavgift: 4972 kr/mån
inkl. värme, VA, bredband och kabel-TV (basutbud)

Såld

Ansvarig Mäklare

Annika Rosenberg Registrerad fastighetsmäklare 0737-888809 Läs mer om mig

Extra Kontaktperson

Linnéa Hådell Löt Reg. Fastighetsmäklare 072-1946805 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

Det var arkitekten Sven Grönqvist som fick i uppdrag att rita byggnaderna som 1954 uppfördes på fastigheten Krageholm 3. Grönqvist ledde under många år HSB:s arkitektkontor. Under sent 1930-tal/tidigt 1940-tal ritade Grönqvist bland annat flera kvarter på Ellstorp tillsammans med Thorsten Roos.

Efter att det tidigare varit brist på material kring krigsåren runt 1940 hade man på 1950-talet återigen bredare tillgång av material, inte minst tegel. Byggandet kom åter igång på allvar och idén om folkhemmet slog igenom i bostadsbyggandet. Detta visades bland annat i form av barnrikeshus för trångbodda familjer och ABC-städer med plats för både arbete, bostad och centrum. Husen under 50-talet var mer prefabricerade än tidigare och höll överlag hög kvalitet med fina trägolv, kök av hög kvalité och inredningar som står sig än idag. Bland lägenheter blev tre rum och kök standard för familjelägenheter. Husen förändrades mycket under årtiondet, från de traditionella 1,5-plans egnahemhusen i trä till enplansvillor i tegel eller puts, från källare med funkisytor till enplanshus på platta på mark som då var en nyhet. Husen ökade i storlek och efter att funkisen satt sin prägel på husen i många år hade nu forskare undersökt hur man bäst kunde planera hus och 50-talshusen fick en effektiv planlösning, där alla utrymmen utnyttjades maximalt. Arkitekturen på 50-talet kännetecknas bland annat av fasad i trä, tegel, putsad lättbetong eller eternitplattor, funktionell insida, plast och rostfritt stål, elektrisk spis och diskmaskin, kylskåp blev vanligt, uppvärmning genom eldning med olja, schackmönstrade golv av vinylplattor, linoleumgolv, stavparkett i vardagsrum, släta innerdörrar i fanér, teak eller mahogny. Svensk arkitektur fick stor uppmärksamhet internationellt under 50-.talet.

Interiör

Granne med havet, strand, Ribersborgs rekreationsområde och en kort cykeltur till city ligger denna trea i vacker byggnad som uppförts under det svenska byggandets guldålder på 1950-talet. Bostadens planering präglas av höga sociala ambitioner och omsorg i detaljerna vilket märks genom de stora fönstren, generösa sällskapsytorna och välutnyttjade planlösningen. Lägenheten har renoverats på mycket smakfullt vis och kombinerar moderna lösningar med gamla detaljer på bästa sätt. Här är det bara för köparen att flytta in och trivas.

Hall:

Innanför säkerhetsdörren välkomnar hallen med vita väggar, ekparkett och belysningen utgörs av dimbara spotlights. Här finns plats för avhängning och goda förvaringsmöjligheter erbjuds i den rymliga klädkammaren till vänster med skjutdörrar i spegelglas. Längre in i hallen finns möjlighet att möblera med exempelvis byrå.

Kök:

Det renoverade köket har vita väggar, samma snygga ekparkett på golvet och även här utgörs belysningen av dimbara spotlights. Den stilrena, vita inredningen erbjuder goda förvaringsmöjligheter. Ovanför bänkskivan i massiv ek löper svart kakel. Köket är utrustat med induktionshäll, kolfilterfläkt, kyl/frys, varmluftsugn, inbyggnadsmikro och integrerad diskmaskin (-2018). I anslutning till köket finns naturlig matplats med rum för 4-6 personer. Det är även härifrån balkongen nås.

Vardagsrum:

Vardagsrummet som nås från både hallen och matplatsen har vita väggar och ekparkett. Det stora fönstret bjuder på ett generöst ljusinsläpp och här finns ytterligare ett fönster som är blyinfattat och vetter mot balkongen. Rummet är rymligt med gott om plats för soffgrupp, soffbord, TV-möbel, bokhyllor och exempelvis läshörna.

Badrum:

Badrummet som renoverades av föreningen 2011/2012 i samband med stambytet är helkaklat i vitt och på golvet ligger svart klinkergolv. Här finns duschhörna med infällbara dörrar, vägghängd wc, tvättställ med underliggande skåp, handdukstork, spegel och två separata små vägghängda badrumsskåp.

Sovrum:

Det första sovrummet har vita väggar, ekparkett på golvet och fönster som vetter mot föreningens lugna, fina gårdsmiljö. Här finns gott om plats för dubbelsäng, nattduksbord och byrå.

Sovrum:

Det andra sovrummet har även det vita väggar, ekparkett på golvet och fönster som vetter mot gården. Även här finns plats för säng, nattduksbord, arbetsplats och andra möbler för den som så önskar.

Fakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 73.0 m2
Rum: 3 rum och kök
Våningsplan: 2 av 4, hiss finns
Energideklaration: Utfärdad 2022-12-16
Primärenergital: 119 kWh/m2 och år (C) Energiförbrukning ATEMP: 131 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1954
Övrigt: Från både matplatsen i köket och vardagsrummet nås balkongen som ligger i västerläge och bjuder på eftermiddags-/kvällssol. Balkongen vetter mot grönskande omgivningar och erbjuder sittplats för 2-3 personer.

Säljaren disponerar idag över ett källar- och ett matkällarförråd.
Månadsavgift: 4972 kr/mån
inkl. värme, VA, bredband och kabel-TV (basutbud)
Andelstal: Andel i förening 0.8267 %
Andel av årsavgiften: 0.8269 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 3 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 5160 kr/år,
  • Försäkring: 2040 kr/år,
TOTALT: 7200 kr/år
Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning:
612 480 kr
Kommentar till nettoskuldsättningen: Uträkning har skett enligt följande med inhämtade uppgifter från årsredovisningen för 2022 (Lång- och kortfristiga skulder - kassa och bank)*bostadsrättens andel av de totala årsavgifterna. (79 928 332 - 5 858 957)*0,008269= 612 480
Tillträde: Enligt överenskommelse.

Föreningen

Brf Krageholm 3

Allmänt

Brf Krageholm 3 är en äkta bostadsrättförening som bildades 2004, består av 131 bostadsrätter, 2 hyresrätter, 4 kommersiella hyreslokaler samt 11 mindre lokaler uthyrbara lokaler i form av hobbyrum, etc. Föreningens byggnad uppfördes 1954 och har adresserna Kilian Zollsgatan 25, Kilian Zollsgatan 27A-D, Sergels väg 6A-B, Tessins väg 14. Föreningen äger marken.

Antal lägenheter: 133
Antal lokaler: 17
Antal hyreslägenheter: 2
Äger föreningen marken? Ja
Överlåtelseavgift: 1313 kr
Pantsättningsavgift: 525 kr
Ekonomi

Föreningen genomförd en avgiftshöjning om 5 % den 1 april 2023. Styrelsen avser att fortsätta med en ansvarsfull mindre höjning varje år för att täcka löpande kostnadsökningar och undvika plötsliga större höjningar.

Renovering och underhåll

Följande renoveringar är genomförda:
2005: Relining av avloppsstammar.
2006: Rörstambyte gjort i delar av Sergels Väg.
2007-2007: Belysning trapphus och källare: Nya armaturer och elledningar i hela fastigheten.
2008: Tvättstugor - ny maskinutrustning på Tessins Väg 14.
2008: Omläggning Tak, Kilian Zollsgatan 27.
2008: Gård: Staket uppsatt runt fastigheten.
2012: Hissar Sergels väg.
2009-2013: Stambyte samtliga avlopps- och vattenstammar och i samband med detta renovering av samtliga badrum. Även relining av bottenavlopp genomfördes under 2011.
2020: Renovering av tvättstugorna på Kilian Zollsgatan 27.
2020-2022: Renovering av garage samt dränering runt hela fastigheten. I samband med detta renoverades även gården och nyte uteplatser samt lekplats anlades.
2022: Hiss Kilian Zollsgatan 27C.
2023: Relining av horisontella avloppsledningar i källarplan.

Kommande renoveringar:
Renovering av balkonger, arbetet har påbörjats på Sergels väg 6 och beräknas pågå till juni 2024.
Utbyte av elmätare i lägenheter på Kilian Zollsgatan 27A-D, under 2023.

Parkering

Föreningen har 27 garageplatser, 2 MC-platser i garage och 14 parkeringsplatser till uthyrning, separat kösystem tillämpas. Kostnaden för att hyra garageplats är cirka 681 kronor/månad, MC-plats cirka 331 kronor/månad och parkeringsplats cirka 331 kronor/månad. I garaget finns fyra elbilsplatser, kostnaden för att hyra en elbilsplats är cirka 831 kronor/månad exklusive elförbrukning.

Kabel-TV och bredband

Kabel-TV levereras av Tele2 (digitala gundutbudet ingår i månadsavgiften). Bredband med en hastighet om 1000 MBit/s ingår i månadsavgiften, bredbandet levereras av Bahnhof.

Övrigt

Föreningen har en inbjudande innergård med mycket grönska, gemensamma uteplatser med möbler samt grillmöjligheter och lekplats.
Föreningen har en aktiv trädgårdsgrupp som sköter och pysslar om gården.

I källaren finns fyra tvättstugor, vardera utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Två tvättstugor ligger på Kilian Zollsgatan, en på Sergels väg och en på Tessins väg. Det finns tillgång till mangel i eller vid varje tvättstuga.

Föreningen har två stycken miljöhus med sophantering och källsortering. Ett par gånger per år tar föreningen in containrar för grovsopor.

Cykelförvaring finns i källaren.

Föreningen anordnar bland annat julgranständning, glöggmingel, kräftskiva och gårdsloppis för medlemmarna.

Stadgarna är uppdaterade efter lagändringar hos bolagsverket, detta antogs nyligen på en extra föreningsstämma men har förmodligen inte hunnit registreras ännu hos Bolagsverket.

Planritning

Planskiss

Område

Allmänt

Ribersborg, eller "Ribban" som det vanligtvis benämns i folkmun är stadsdelen som ligger mellan Malmöhus slott och Fridhems villastad. Det är mindre än en kilometer från centrum och avgränsas av gatorna Ribersborgsvägen, Limhamnsvägen, Mariedalsvägen och Regementsgatan. Från början var det endast välbärgade människor som bodde här medan arbetarna istället fick husera i andra delar av staden. Numera är det ett av Malmös mest attraktiva bostadsområden och kanske är det inte konstigt eftersom du tillåts att bo i ett tätbebyggt område men med havet och stranden som grannar.

Av den anledningen bjuds du in till en aktiv livsstil för den som önskar, liksom avkoppling och lugna turer längsmed strandpromenaden. Ett annat symboliskt guldkorn är Kallbadhuset som uppfördes 1898 av käppfabrikören Richer.

I området finns även affärer, restauranger och dagligvaruhandel inom gångavstånd. Vi på Grip kan varmt rekommendera en middag på italienska Via Napoli. För barnfamiljen finns det flera förskolor och två grundskolor, Fridhemskolan och Ribersborgsskolan. Det är inte svårt att förstå varför områdets popularitet är så hög. Här bor du i en lugn men central stadsdel som tilltalat flera generationer år efter år!

Kommunikation

För dig som pendlar tar du dig enkelt in till city med buss 3, 4 eller 7. Föredrar du istället att cykla eller gå rekommenderar vi på Grip att gena genom vackra Slottsparken. Det tar endast några få minuter att cykla till både Malmö Universitet som Triangeln, en av Malmös största knutpunkter.

Parkering

Föreningen har garage- och parkeringsplatser till uthyrning, separat kösystem tillämpas. I området råder boendeparkering. Anmälan görs genom www.malmo.se.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Grip Fastighetsmäkleri garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Grip Fastighetsmäkleri tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

Dokument