Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1929

Kapellgatan 18 U6

Triangeln Malmö

Ljus, väldisponerad gaveltvåa med vackra 20-talsdetaljer på toppläge!

I vacker fastighet anno 1929 granne med mysiga fik, Pildammsparken, Konsthallen och med utmärkta förbindelser ligger den här genomgående gavellägenheten som badar i ljus tack vare fönster i tre väderstreck. Lägenheten bjuder på rymligt vardagsrum med stora, spröjsade fönster, renoverat kök med matplats, rofyllt sovrum, badrum med badkar och goda förvaringsmöjligheter. Lägenheten har en generös takhöjd, vackra brädgolv, lamprosetter och fina snickeridetaljer i original. Utanför porten väntar inbjudande gårdsmiljöer och all tänkbar närservice. Välkommen!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 42.4 m2
Rum: 2 rum och kök
Våningsplan: 1.5 av 4, utan hiss
Kommun: Malmö
Område: Triangeln
Byggår: 1929
Månadsavgift: 3356 kr/mån
inkl. värme, VA och kabel-TV (basutbud), 150 kronor för bredband tillkommer.

Såld

Ansvarig Mäklare

Annika Rosenberg Registrerad fastighetsmäklare 0737-888809 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

Byggnaderna på fastigheterna Kapellryggen 2 och Kapellryggen 3 byggdes år 1929 av Malmö Byggnadsgille. Husen var de två första husen som uppfördes i kvarteret. Arkitekt var Carl Rosell (1879-1941). Rosell studerade först vid Tekniska Elementarskolan i Malmö och därefter arkitektur i Tyskland. Efter att ha arbetat hos flera av Malmös då främsta arkitekter startade Rosell under 1910-talet egen verksamhet. Under 1920-talet drev han arkitektkontor tillsammans med Ossian Lindqvist. Rosells arkitektur blev som mest intressant i början av 1930-talet då han arbetade i ett (för Malmö typiskt) gränsland mellan 1920-talsklassicismen och funktionalismen. På ett expressivt sätt kombinerade han stilarnas formspråk. Rosell ritade Malmös första renodlade funkisbyggnad, Frode Lunds bilhall vid Östra Promenaden (riven).

Stadsarkitekt vid denna arktitektoniska brytningstid då byggnaderna på Kapellryggen 2 och 3 uppfördes var Erik Bülow-Hübe. I kvarteret Kapellryggen förverkligade han en av sina första planer med fristående parallellt placerade lamellhus. Husens placering är typisk för funktionalismens tankar där luft och ljus var viktiga. Föreningen fick just därför namnet Brf Solhus.

Interiör

Det är lätt att förstå varför området Triangeln är så omåttligt populärt. Härifrån lockar Möllans myllrande fik, restauranger och barer på ena sidan. På andra sidan ligger Pildammsparken, Konsthallen, Malmö Opera, Triangelns breda shoppingutbud och stationen Triangeln med utmärkta förbindelser såväl med tåg som med buss.

Kombinationen av 1920-talsklassicismen och funktionalismen visar sig på bästa sätt i det vackert putsade huset på Kapellgatan 18. Mellan föreningens två byggnader ligger de inbjudande gårdsmiljöerna med mycket grönska och flera uteplatser. Den här lägenheten med härligt ljusinsläpp har renoverats på varsamt sätt med många 20-talsattribut bevarade. Här är det bara att flytta rakt in och trivas!

Hall:

Innanför dörren välkomnar hallen med vitlaserat brädgolv och ljusa väggar. Här finns plats för avhängning och utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i den rymliga klädkammaren rakt fram.

Kök:

Till höger ligger köket som har vita väggar,brädgolv och två fina spröjsade fönster som vetter i två olika väderstreck. Den stilrena inredningen i vit erbjuder goda förvarinsgmöjligheter och ovanför bänkskivan i ek löper snygg betong som stänkskydd. Köket är utrustat med integrerad kyl/frys, diskmaskin, induktionshäll med ugn (-2020) och kolfilterfläkt. I köket finns även matplats för fyra personer.

Sovrum:

Det rofyllda sovrummet har samma fina, vitlaserade brädgolv, vacker, ljus färg på väggarna, lamprosett som pryder taket och spröjsat fönster mot gavelsidan. Här finns plats att möblera med dubbelsäng, nattduksbord och den smart inredda klädkammaren erbjuda bra förvaring.

Badrum:

Badrummet är halvkaklat i vitt, på golvet ligger terrazzoklinker och belysningen utgörs an infällda spotlights. Här finns badkar med dusch, tvättställ med snygg bänkskiva i betong, wc och spegelskåp.

Vardagsrum:

Det ljusa och luftiga vardagsrummet har ljusa väggar, vackert, vitlaserat brädgolv, spröjsade fönster som vetter åt två olika väderstreck och lamprosett som pryder tacker. Här finns plats för soffa, soffbord, TV-möbel, bokhyllor och exempelvis arbetsplats.

Fakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 42.4 m2
Rum: 2 rum och kök
Våningsplan: 1.5 av 4, utan hiss
Energideklaration: Utfärdad 2018-11-15
Primärenergital: 120 kWh/m2 och år (E)
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1929
Övrigt: Säljaren disponerar idag över ett vinds- och ett källarförråd.
Månadsavgift: 3356 kr/mån
inkl. värme, VA och kabel-TV (basutbud), 150 kronor för bredband tillkommer.
Andelstal: Andel i förening 0.89285 %
Andel av årsavgiften: 0.98 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 2 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 3600 kr/år,
  • Försäkring: 1900 kr/år,
TOTALT: 5500 kr/år
Kommentar driftskostnad:
Driftskostnaden för el är en uppskattad schablonkostnad och kan komma att variera för nästa ägare.
Tillträde: Enligt överenskommelse

Föreningen

Brf Solhus

Allmänt

Bostadsrättsföreningen Solhus är en äkta bostadsrättsförening som består av 96 lägenheter som samtliga upplåts med bostadsrätt. En av bostadsrätterna ägs av föreningen och används som styrelserum/gästrum och 8 lägenheter är sammanslagna, vilket innebär att det finns 87 bostäder i föreningen. Föreningens byggnader uppfördes 1929 och har adresserna Kapellgatan 16, 18 samt Nikolaigatan 3, 5. Föreningen äger marken.

Antal lägenheter: 96
Äger föreningen marken? Ja.
Överlåtelseavgift: 1183 kr
Pantsättningsavgift: 473 kr
Ekonomi

Månadsavgifterna höjdes med 1 % den 1 januari 2019.

Renovering och underhåll

Följande renoveringar är genomförda:
Genomförda renoveringar
2020: Byte bredbandsleverantör från Telenor till Bahnhof.
2019-2020: Nytt passersystem.
2018: OVK besiktning genomförd.
2017: Renoveringsarbete av fönster i det gröna huset.
2016: Samtliga värmeledningsrör i källaren i båda fastigheter byttes ut och en sanering av asbest utfördes då man upptäckt asbest isoleringsmaterialet kring de gamla rören. Samtliga fönster, balkongdörrar och dörr till expeditionen i det röda huset målades. Ny tvättmaskin och två nya torkskåp av äldre modell byttes ut.
2015: Relining av bottenavlopp i båda fastigheterna samt installation av elektroniska råttstopp vid dessa.
2014-:Renovering av skorstenarna
2013: Injustering av värmesystemet
2012: Byte av alla termostater
2011: Värmeslingor på taken för bättre vintersäkerhet
2009/2010: Renovering av fasader, tak, balkonger. Målning av fönster. Kompletterande dränering utmed gatorna. Tvättstugor och torkrum byggs om och utökas till fyra.
2009: Renovering av ventilation
2004: Nya tappvattenstammar (rostfritt stål)
2004: Avloppsstammar, kök *(emaljerad gjutjärn)
2003: Ny elcentral
1999: Nya portar
1992: Renovering av fönster
1990: Dränering av husgrunderna utmed gårdssidorna. Nya takbalkar i gamla pannrummet under gården mellan husen. Renovering av trädgårdarna. Gångarna stensätts

Kommande/pågående renoveringar:
Föreningen håller på med relining av badrumsavloppen som kommer avslutas 2020. I samband med detta underhållsspolades köksstammarna.
2020: Målning av dörrar och snickerier i trapphus.
2021: Byte av värmeväxlare, byte motoriserad ventil, värme, byte ställdon samt översyn och eventuellt byte av tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp.

Kabel-TV och bredband

Kabel-TV levereras av Telenor (basutbudet ingår i månadsavgiften) och bredband av Bahnhof. Bredband med en hastighet om 1000/1000 MBit/s betalas genom ett obligatoriskt tillägg till månadsavgiften om 150 kronor/månad.

Övrigt

Föreningen har två inbjudande gårdar med mycket grönska, träd och flera uteplatser med gemensamma utemöbler, grillar, parasoll samt ett partytält. Föreningen har även en trädgårdsgrupp.

I varje byggnads källare finns två tvättstugor. Den ena är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Den andra har tre tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel. Till bägge tvättstugorna finns separat torkrum.

Föreningen har ett gästrum som ligger på Nikolaigatan 5 U1. Gästrummet kan hyras till en kostnad om cirka 250 kronor/natt och får hyras i max sju dagar i sträck.

Område

Allmänt

Området Triangeln erbjuder allt man kan tänkas önska. Här finns ett generöst utbud av affärer, både på gågatan och i köpcentrumet Triangeln. Runt hörnet finns kvartersbageri, ostbutik och en charkuteri. I kvarteren ligger flertalet populära restauranger, bland annat Malmös äldsta kinesiska restaurang Kin Long som är omåttligt populär, vietnamesiska Nois som lämpar sig perfekt för lunch eller take away och någon minut bort ligger Davidshalls torg med sitt generösa utbud med restauranger med uteserveringar. I området ligger även grönskande Magistratsparken med den stora, vackra hängboken. Parken lämpar sig perfekt för en picknick och för de yngre finns här även en populär lekplats. I området ligger även Malmös Konsthall och restaurang Smak.

Kommunikation

Utmärkta förbindelser och perfekt för pendlaren med stationen Triangeln runt hörnet. Härifrån avgår tåg till olika delar av Skåne, till Köpenhamn och andra delar av Sverige. I området avgår även ett stort antal stadsbussar och flygbussen.

Parkering

I området råder boendeparkering, kontakta PMalmö för mer information.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Grip Fastighetsmäkleri garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Grip Fastighetsmäkleri tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

Dokument