Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1905

Bergsgatan 15 A

Triangeln Malmö

Tidsenligt renoverad jugendvåning med vackra detaljer

På andra våningen i byggnad signerad Fredriksson ligger denna genomgående trea som varsamt renoverats med fingertoppskänsla och med den äldre stilen bevarad. Lägenheten bjuder på vackra detaljer från 1905 i form av kakelugnar, stuckaturer, brädgolv och generös takhöjd. Toppläge nära allt i välskött förening. Välkommen!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 75.0 m2
Rum: 3 rum och kök
Våningsplan: 2 av 4, utan hiss
Kommun: Malmö
Område: Triangeln
Byggår: 1905
Månadsavgift: 4087 kr/mån
inkl värme, VA och kabel-TV

Såld

Ansvarig Mäklare

Annika Rosenberg Registrerad fastighetsmäklare 0737-888809 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

Det var Frans Fredriksson (1868-1931) som fick i uppdrag att rita fastigheten som 1905 uppfördes på fastigheten Almbacken 3. Fredriksson föddes i Knästorp utanför Staffanstorp och studerade vid Elementärskolan i Malmö. Därefter var han under ett par år anställd hos John Smedberg. Han studerade även vid Charlottenburgs Tekniska Skola och Akademie der Künste i Berlin. Efter sin utbildning i Tyskland arbetade han även ett par år där, där hand bland annat medverkade vid uppförandet av en kyrka i Luqwigshafen, en synagoga i Stassburg och Kristuskyrkan i Mainz.
1903 återvände Fredriksson till Malmö där han startade eget arkitektkontor och fick flera uppdrags, mestadels flerbostadshus. Många av dem utförda i en tung jugendstil. Han ritade även flera byggnader i Lund, bland annat bostadshusen längs Magnus Stenbocksgatan vid Stadsparken.
Fredrikson hade ett stort fastighetsinnehav i både Malmö och Lund. Han avled ogift och donerade då sina tillgångar till Lunds Stad.
Fredriksson beskrivs som en originell och märklig man som levde ett tillbakadraget och asketiskt liv. Motgångar i livet hade gjort honom butter och otillgänglig, "men under den sträva ytan klappade emellertid ett gott och varmt hjärta" (enligt en nekrolog).

Interiör

På utmärkt läge en kort promenad från Triangeln med utmärkta förbindelser, Möllans torghandel, nära restauranger, caféer och city ligger denna vackra fastighet i jugendstil anno 1905. Innanför de dubbla ytterdörrarna infinner sig känslan från tidigt 1900-tal då lägenheten renoverats varsamt och med mycket omtanke. Här har väggarna tapetserats med antika originaltapeter från tidigt 1900-tal, snickerierna målats med linoljefärg och de fina attributen i form av kakelugnar samt stuckatur är välbevarade. Välkommen till en vacker våning unik i sitt slag!

Hall:

Innanför de dubbla ytterdörrarna välkomnar hallen med antika originaltapeter på väggarna, vackra snickeridetaljer och brädgolv. Här finns plats för avhängning och möblering med exempelvis byrå. Från hallen nås även klädkammaren som erbjuder goda förvaringsmöjligheter.

Kök:

Köket har vacker pärlspont samt antik originaltapet på väggarna, på golvet ligger brädgolv som är målat i ljusgrått och fönstret bjuder på utsikt över föreningens innergård. Köksinrendingen som renoverats med antika, omgjorda bokskåp med glasdörrar samspelar harmoniskt med den vackra bänkskivan i grön marmor. Köket är utrustat med kyl/frys, spis med ugn och kolfilterfläkt. Här finns även en stor matplats.

Badrum:

Badrummet är kaklat i vitt/svart och på golvet ligger klinkergolv. Här finns badkar med dusch, wc, tvättställ och spegel.

Vardagsrum:

Det rymliga vardagsrummet har två stora, vackra fönster i jugendstil som bjuder på ett rikligt ljusinsläpp. Även här är väggarna tapetserade med vackra, antika originaltapeter, på golvet ligger brädgolv och taket pryds av vacker stuckatur. Den ena hörnan pryds av den välbevarade, vita kakelugnen. Rummet erbjuder gott om plats för soffa, soffbord, bokhyllor och TV-möbel.

Mastersovrum:

Mastersovrummet har ljuvlig antik originaltapet på väggarna, brädgolv och två stora fönster. Taket är utsmyckat med stuckatur och den gröna kakelugnen är en fin detalj i sig. I rummet finns två garderober som även de är vackert tapetserade. Här finns gott om plats för dubbelsäng, nattduksbord, byrå och andra möbler.

Sovrum:

Det andra sovrummet har målade väggar, brädgolv, fönster som vetter mot innergården och en garderob. Här finns plats för säng, nattduksbord och exempelvis arbetsplats.

Fakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 75.0 m2
Rum: 3 rum och kök
Våningsplan: 2 av 4, utan hiss
Energideklaration: Utfärdad 2010-03-01
Energiförbrukning ATEMP: 151 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1905
Övrigt: Säljaren disponerar idag över ett vindsförråd.
Månadsavgift: 4087 kr/mån
inkl värme, VA och kabel-TV
Andelstal: Andel i förening 5.83 %
Andel av årsavgiften: 5.81 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 2 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 5760 kr/år,
  • Försäkring: 1500 kr/år,
TOTALT: 7260 kr/år
Kommentar driftskostnad:
Kostnaden för hemförsäkringen är en uppskattad schablonkostnad och kan komma att variera för nästa ägare.
Tillträde: Enligt överenskommelse

Föreningen

Brf Bergsspånet

Allmänt

Brf Bergsspånet är en äkta bostadsrättsförening som består av 18 lägenheter som samtliga upplåts med bostadsrätt och fem lokaler som upplåts med hyresrätt. Föreningens byggnad uppfördes 1905 och har adresserna Bergsgatan 15A-C och Spångatan 30A-E.

Antal lägenheter: 18
Antal lokaler: 5
Äger föreningen marken? Ja
Överlåtelseavgift: 1145 kr
Pantsättningsavgift: 500 kr
Ekonomi

Föreningens har inte beslutat om några avgiftshöjningar.

Renovering och underhåll

Utförda renoveringar:
Föreningen utför kontinuerligt löpande underhåll av fastigheten när behov finns. Under 70-80-talet renoverades vatten- och avloppstammarna.
2008 besiktigades V/A-stammar samt elstigare med godkänt resultat. 2009 byttes det till 2-glas isolerglas samt bullerdämpande fönster med energiglas mot Bergsgatan. Under detta året byttes även alla maskiner i tvättstugan ut.
2010 besiktigades V/A-stammar med godkänt resultat.
2011 utfördes underhåll av taket.
2015-2016 utfördes mindre målningsarbeten i trapphus
2017-2019 byttes fönstren mot gatan ut till 3-glas buller- och isolerfönster i jugendstil, gårdsfönstren renoverades, sockeln putsades om, fasaden renoverades och taket lades om. I samband med takomläggningen installerades ny taksäkerhet. Nya ventilationsdon mot gatan installerades.

Kommande renoveringar:
Nedan följer vilka större åtgärder som är planerade de kommande 10 åren. Observera att åtgärd och årtal kan ändras efter styrelsens beslut.
2019-2022: ventilation, justering enligt OVK.
2019-2023: Ytterdörrar, källardörr: byte (dörrar mot gården).
2020: ledningar: översyn, ev byte av delar.
2020-22: värmeanläggning: översyn, justering, ev. byte av delar.
2022: entréer: omläggning av golv (mot Bergsgatan).
2022: gården: omläggning, fuktspärrar, miljöhus, cyklar.
2024-2029: Trapphus: målning.

Övrigt

Gemensam fin och grönskande innergård med planteringar, odlingar, umgängesytor samt grillplats finns och får lov att nyttjas av medlemmarna.
På gården finns miljöstation matavfall och brännbart.

Gemensamma utrymmen såsom tvättstuga (maskiner från 2009) med ingång via innergården, även barnvagnsförvaring finns. I källaren finns även möjlighet att ställa sin cykel, liksom på gården.

Bostadsrättstillägget för hemförsäkringen ingår i månadsavgiften.

Område

Allmänt

Området Triangeln erbjuder allt man kan tänkas önska. Här finns ett generöst utbud av affärer, både på gågatan och i köpcentrumet Triangeln. I kvarteren ligger flertalet populära restauranger, bland annat Malmös äldsta kinesiska restaurang Kin Long som är omåttligt populär, vietnamesiska Nois som lämpar sig perfekt för lunch eller take away och några minuter bort ligger Davidshalls torg med sitt generösa utbud av restauranger med uteserveringar. I området ligger även grönskande Magistratsparken med den stora, vackra hängboken. Parken lämpar sig perfekt för en picknick och för de yngre finns här även en populär lekplats. I området ligger även Malmös Konsthall och restaurang Smak.

Kommunikation

Utmärkta förbindelser och perfekt för pendlaren med stationen Triangeln runt hörnet. Härifrån avgår tåg till olika delar av Skåne, till Köpenhamn och andra delar av Sverige. I området avgår även ett stort antal stadsbussar och flygbussen.

Parkering

I området råder boendeparkering, kontakta PMalmö för mer information.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Grip Fastighetsmäkleri garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Grip Fastighetsmäkleri tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

Dokument