Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1956

Sergels väg 14 B

Ribersborg Malmö

Rymlig femtiotalsfemma med villakänsla

Nu har vi nöjet att presentera ett otroligt härligt boende ett stenkast från Ribersborgstranden. Här är allt planerat för att kunna ha ett smidigt fungerande familjeliv mitt i stan med närhet till skolor, kommunikationer och dagligvaruhandel. Förutom ett flertal stora fönster i två olika väderstreck finns två balkonger samt tre separata sovrum, vilket skapar en villakänsla över bostaden. Varmt välkommen på visning!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 135.0 m2
Rum: 5 rum och kök
Våningsplan: 1 av 9, hiss finns
Kommun: Malmö
Område: Ribersborg
Byggår: 1956
Månadsavgift: 7396 kr/mån
inkl. värme, VA och kabel-TV (basutbud)

Såld

Ansvarig Mäklare

Emelie Mäntynen Registrerad Fastighetsmäklare 0768-672042 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

År 1936 utformade Erik Burlow-Hube en funktionalistisk stadsplan för stadsdelen och arkitekten Eric Sigfrid var först ut med att bygga efter kvartersstadens principer. Första fastigheten som uppfördes var Ribershus på Ola Hanssonsgatan 1-5 och Tessins Väg och fastigheten blev kort därefter utnämnd till "Sveriges modernaste bostadsanläggning".

Fastigheten Örehus 4 byggdes 1956 av byggmästare Hugo Åberg. En av arkitekterna som fick chansen att rita huset var ingen mindre än Thorsten Roos. Han är en av få som präglat Malmö och satt sin signatur på ett tresiffrigt antal byggnader i staden och hans mest kända byggnadsverk är Kronprinsen.

Under 1950-talet förbättrades konjunkturen i Sverige vilket resulterade i att bostäderna blev rymligare med en högre standard. Arkitekturen har också mycket gemensamt med det sena 1940-talets. Höghusen, som var mer utsatta för väder och vind, fick ofta terrasitputs eller fasadtegel. Entréerna utformades individuellt men var ofta glasade med stora sidopartier vilket även Örehus 4 har.

Interiör

På en stillsam sidogata till Limhamnsvägen ligger detta femtiotalshus om sju våningar. När du kliver in genom den glasade porten och går direkt till vänster välkomnas du av denna bostad som ger en fantastisk villakänsla. Här bjuds det på stora treglasfönster, dubbla balkonger, stora sociala ytor liksom välavvägd rumsfördelning, vilket gör att denna bostad lämpar sig perfekt till en barnfamilj. Lägenheten är sparsamt renoverad och på delar av golvet ligger fortfarande originalparkett kvar från byggåret. Kvar finns också den vackra serveringsgången som fortfarande har originalinredningen i behåll. Som pricken över i:et stoltserar föreningen också med en trevlig gård med lekplats för barnen. Här har du också möjlighet att hyra en garageplats i huset som dessutom har en invändig uppgång till trapphuset.

Hall:

Stor och välkomnande hall med gott om plats för skoställ och hatthylla. Väggarna går i ljusa toner och på golvet ligger plastmatta. Längre in i hallen finns inbyggd garderob som rymmer mycket förvaring och här får det även plats med annat möblemang för den som önskar.

Sovrum 1:

Direkt till höger om hallen nås bostadens första sovrum som dessutom har utgång till ena balkongen som vetter mot söder. På golvet ligger välbevarad ekparkett, väggarna är vita och här ryms både säng, skrivbord och garderober.

Sovrum 2:

Detta rum som ligger vägg i vägg med det andra sovrummet har också utgång till den soliga balkongen. Även här ligger ekparkett på golvet och väggarna är vita. Används med fördel som sovrum, gästrum eller varför inte kontor?

Vardagsrum:

Rakt in från hallen nås vardagsrummet som ligger i fil med biblioteket/matrummet. Här flödar ljuset fritt genom de stora fönsterpartierna vilket ger en härlig rymd i rummet. Gott om plats finns för stor soffgrupp och matbord. Golvet pryds av tidsenlig stavparkett i original och väggarna är vita. Härifrån finns även den tredje utgången till balkongen.

Matsal/bibliotek:

Bostadens sociala mittpunkt förlängs ytterligare till detta rum som ligger i fil med vardagsrummet. Väggarna är vita och på golvet ligger även här stavparkett. Rummet används idag som bibliotek men kan med enkelhet istället användas som matsal.

Sovrum 3:

Bostadens master bedroom ligger lite avskilt från de två andra sovrummen och har gott om plats för en stor dubbelsäng. Här finns utgång till den andra balkongen och på golvet ligger vacker stavparkett i original. Väggarna går i ljusa toner.

Kök:

Köket är funktionellt byggt i vinkel vilket ger extra arbetsyta och plats för mindre matbord. Över- och underskåpen skiljs med tre rader av vitt kakel och en bänkskiva i rostfritt stål. Inredning i form av kyl/frys, spis med ugn, kolfilterfläkt och diskmaskin. Väggarna har en ljusblå ton och på golvet ligger laminat. Härifrån finns även utgång till den andra balkongen.

Badrum:

Halvkaklat badrum med badkar. Kaklet är vitt och på golvet ligger grå klinker. Utrustning i form av wc, handfat och spegel.

Gäst wc:

Mindre wc belägen direkt till vänster i hallen. Vita väggar och inredning i form av wc och handfat med spegel.

Fakta

Bostadstyp: Bostadsrätt
Boarea: 135.0 m2
Rum: 5 rum och kök
Våningsplan: 1 av 9, hiss finns
Energideklaration: Utfärdad 2013-12-04
Energiförbrukning ATEMP: 191 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1956
Övrigt: Till lägenheten hör ett källar- och ett vindsförråd.

Driftkostnader:
Cirka 5400 kr/år, vid fyra person i hushållet varav hemförsäkring cirka 1800 kr. Summan som anges är en schablonmässig uppskattning.
Dessa kan komma att förändras till nästkommande ägare.
Månadsavgift: 7396 kr/mån
inkl. värme, VA och kabel-TV (basutbud)
Andelstal: Andel i förening 1.44146 %
Andel av årsavgiften: 1.44146 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 4 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 3600 kr/år,
  • Försäkring: 1800 kr/år,
TOTALT: 5400 kr/år
Tillträde: Enligt överenskommelse

Föreningen

HSB Brf Örehus

Allmänt

Brf Örehus 4 bildades 2001 i syfte att bereda möjlighet för hyresgästerna att få äga sitt boende. Detta blev verklighet 2014 då föreningen köpte fastigheten Örehus 4. Föreningen består av ett bostadshus med 9 våningar och har adresserna Sergels väg 14 A och B.

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam. I föreningens fastighetsförsäkring ingår bostadsrättstillägg för föreningens lägenheter.

Antal lägenheter: 92
Antal hyreslägenheter: 7
Äger föreningen marken? Ja.
Överlåtelseavgift: 1120 kr
Pantsättningsavgift: 448 kr
Ekonomi

Det finns inga planerade avgiftsförändringar i dagsläget.

Renovering och underhåll

Utförda renoveringar:
1994: Renovering av fönster.
2000: Modernisering av hissar.
2005: Ny takpapp samt takavvattning.
2012: Omfogning av fasad samt nya balkongfronter
2016: Filmning av avloppsstammar för status kontroll. Det installerades även ett nytt reglersystem för värmen för att sänka kostnaderna och ny garageport installerades.
2017: Renovering av källargångar.

Pågående renoveringar:
2017/18: Byte av tappvattenstammar som kommer att dras i utrymmet genom de gamla sopnedkasten för att skrymma miljön i trapphusen.

Planerade renoveringar:
2017: Ombyggnad av miljöhus samt målning av källarfönster och dörrar. Detta kommer finansieras med egna medel.
2018/20: Renovering av tätskikt ovanför garagebjälklag samt anläggning av ny gård/kringmiljö.
2022: Relining avloppsammar.

Parkering

Det finns 16 P-platser utomhus och 68 platser i underjordiskt garage.
Separat kösystem, för anmälan om intresse kontakta info@orehus4.se
Månadsavgift för medlemmar: P-plats utomhus 200 kr/mån, garageplats inomhus 450 kr/månad.

Kabel-TV och bredband

Föreningen har avtal med Comhem som tillhandahåller kabel-tv (basutbud).

Både Comhem och Tele 2 bredbandsfiber finns till lägenheterna. Internetuppkoppling får medlemmarna själva stå för men det finns planer på att dra in fiber.

Övrigt

Tre gemensamma tvättstugor finns i källaren och är utrustade med vardera två tvättmaskiner samt torktumlare. Till varje tvättstuga hör även ett separat torkrum.

Område

Allmänt

Ribersborg, eller "Ribban" som det vanligtvis benämns i folkmun är stadsdelen som ligger mellan Malmöhus slott och Fridhems villastad. Det är mindre än en kilometer från centrum och avgränsas av gatorna Ribersborgsvägen, Limhamnsvägen, Mariedalsvägen och Regementsgatan. Från början var det endast välbärgade människor som bodde här medan arbetarna istället fick husera i andra delar av staden. Numera är det ett av Malmös mest attraktiva bostadsområden och kanske är det inte konstigt eftersom du tillåts att bo i ett tätbebyggt område men med havet och stranden som grannar.

Av den anledningen bjuds du in till en aktiv livsstil för den som önskar, liksom avkoppling och lugna turer längsmed strandpromenaden. Ett annat symboliskt guldkorn är Kallbadhuset som uppfördes 1898 av käppfabrikören Richer.

I området finns även affärer, restauranger och dagligvaruhandel inom gångavstånd. Vi på Grip kan varmt rekommendera en middag på de italienska restaurangerna Via Napoli och La Nonnina. För barnfamiljen finns det flera förskolor och två grundskolor, Fridhemskolan och Ribersborgsskolan. Det är inte svårt att förstå varför områdets popularitet är så hög. Här bor du i en lugn men central stadsdel som tilltalat flera generationer år efter år!

Kommunikation

För dig som pendlar tar du dig enkelt in till city med buss 3, 4 eller 7. Föredrar du istället att cykla eller gå rekommenderar vi på Grip att gena genom vackra Slottsparken. Det tar endast några få minuter att cykla till både Malmö Universitet som Triangeln, en av Malmös största knutpunkter.

Parkering

I området råder boendeparkering. Anmälan görs genom www.malmo.se.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Grip Fastighetsmäkleri garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar, via säljaren, köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Grip Fastighetsmäkleri tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.

Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud.

Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

Dokument